Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ouă: indispensabile în orice bucătărie

Tot ce este comercializat în comerț sub numele de ouă, sunt exclusiv ouă de găină. Variantele merg de la ouă albe, brune până la galbene, cu dimensiunile comercializate S, M, L și XL. Categoriile de greutate ajung de la mai puțin de 53 grame la mărimea S până la o greutate de peste 73 grame la ouăle de mărimea XL.

Informații utile

Ouăle au următoarele proprietăți speciale

Ouăle sunt un produs complet natural, consumat de oameni de milenii. Oul în sine descrie stadiul timpuriu de dezvoltare a unui animal care depune ouă. Ouăle constau dintr-o celulă germinală feminină, numeroși nutrienți și o coajă protectoare. Ouăle crude sunt pe gustul puținora, de aceea oul este de cele mai multe ori fiert, prăjit sau amestecat cu alte ingrediente. 

Ouă în detaliu

Care este diferența dintre ouăle brune și cele albe?

În ouăle brune și cele albe ingredientele sunt identice. Culorile diferite ale cojilor provin de la rase diferite de găini. În general însă ouăle conțin ingrediente valoroase și reprezintă un aliment important. Dispun de posibilitate de utilizare largă și au în ansamblu o înaltă valență biologică. Ouăle de găină prezintă per 100 grame produs în medie numai 155 calorii, care se împart din punct de vedere al macronutrienților în 13 grame de proteine, un gram de carbohidrați, unsprezece grame de grăsimi (din care trei grame acizi grași saturați, 1,5 gram acizi grași mononesaturați și patru grame acizi grași polinesaturați).

Află mai multe despre substanțele vitale și minerale din ouă

Pe lângă concentrația bogată de macronutrienți ouăle dispun și de un spectru larg de substanțe vitale și minerale. De exemplu în 100 grame ouă de găină sunt în medie 126 miligrame de potasiu, cam 50 miligrame calciu și 1,2 miligrame fier. Din punct de vedere al substanțelor vitale, ouăle de găină oferă cantități mici de vitamina A, B6, B12 și completează astfel optim profilul nutrițional pozitiv al ouălor de găină. Mineralele sodiu, potasiu, magneziu, fier, cupru, zinc, fosfor, sulf, iod, mangan, precum și vitaminele A, D, E, K, B2, B6, biotina, acidul folic, B12, precum și diverși aminoacizi sunt prezenți.


Proveniență

De unde provin ouăle?

Găinile au fost domesticite în Asia acum 8000 de ani. Inițial nu ca sursă nutrițională, ci pentru activități ritualice. Găina de casă de azi este descendenta găinii sălbatice din Asia sud-estică. Din Asia a ajuns în Orientul Apropiat și de acolo în Europa. Acum aproximativ 2300 ani în zona mediteraneană estică s-a început creșterea găinilor pentru carne și ouă. Găinile erau numai bune de domesticit, pentru că aveau nevoie de puțină apă și ținerea și transportarea lor era ușoară. Oul a devenit însă produs de masă și astfel un aliment de bază pentru o parte vastă a populației doar în secolul XIX și XX, datorită creșterii profesionale a găinilor ouătoare.


Sezon

Când este sezonul ouălor?

În prezent, ouăle se colectează aproape în întreaga lume. 25 milioane de tone de ouă sunt produse, respectiv consumate global anual. De aceea, ouăle de găină nu sunt produse sezoniere. Ouăle de găină sunt disponibile pe tot parcursul anului. Acestea se pot cumpăra fie direct ca ouă proaspete, fie sub formă lichidă sau de pulbere.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite ouăle și cum se depozitează acestea?

Ouă în detaliu

Utilizarea oului are un caracter versatil. În multe locuri ouăle de găină sunt consumate crude sau servesc în stare crudă ca ingredient pentru prepararea diferitelor mâncăruri. La fel de răspândită este folosirea oului ca mic dejun - de exemplu sub formă de ouă jumări, ou prăjit sau ou fiert. Pe lângă acestea, ouăle sau preparatele din ouă sunt adăugate la felurile principale de mâncare sărate, dar și dulci. Populară este și utilizarea ouălor fierte de găină în salatele consistente.

Înainte de folosire, ouăle ar trebui în mod ideal tratate termic, pentru a preveni o eventuală infecție cu salmonella. Așadar ouăle pot fi consumate fierte, prăjite, la grătar, înăbușite sau coapte. Termenul de valabilitate al ouălor este de cel mult 28 zile de la data ouatului. Cel mai bine se țin la frigider.


Rețete

La ce poți folosi ouăle


Ingrediente

Ce conțin ouăle

Ouăle sunt bogate în vitamine, minerale și aminoacizi esențiali. Chiar dacă sunt valoroase pentru organism, ouăle trebuie consumate cu măsură. Ouăle furnizează per ansamblu o mulțime de macro- și micronutrienți și astfel pot fi clasificate ca aliment de bază sănătos și dătător de energie. Conțin în primul rând proteine și grăsimi valoroase, necesare pentru creșterea masei musculare și sprijinirea sistemului imunitar al corpului. Substanțele vitale din ou asigură în plus și o digestie și o producție de hormoni sănătoase. Persoanele cu afecțiuni ale inimii și sistemului circulator ar trebui să-și limiteze consumul de ouă în mod corespunzător din cauza conținutului relativ mare de colesterol. La fel, se recomandă neapărat tratarea termică prealabilă a ouălor crude de găină (și a tuturor altor tipuri de ouă).