De la sos de curmale la guacamole: Cele mai bune rețete de sosuri din istorie
Conținutul pe scurt
- Cremos și proaspăt sau cu fructe și picant: Există o selecție imensă de rețete de sosuri.
- Foarte apreciat: sosul de curmale. Aici găsești o rețetă simplă.
- Deși cele mai multe rețete conțin produse lactate, precum crème fraîche sau brânză proaspătă, există multe opțiuni vegetale și sosul clasic de guacamole, preparat din avocado sau humus.
Dulce și picant: Sosul de curmale este la modă
Toată lumea vorbește despre acest sos: sosul de curmale cremos, de neuitat. Este foarte popular în combinație cu curry, deoarece se potrivește cu orice: pe pâine proaspătă, cu un platou de legume crude sau la grătar. Datorită modului de preparare cu brânză proaspătă, alături de curmale uscate, tăiate fin, și a consistenței dense, sosul de curmale cu curry este mai degrabă o pastă tartinabilă. Adesea comparate cu mierea, curmalele caramelizate îi dau sosului o ușoară dulceață. Spre deosebire de sosurile cu fructe, acesta este făcut cu fructe uscate, curmale moi fără sâmburi.
Cum să faci sos de curmale acasă
Ți-e poftă de ceva? Atunci încearcă acest sos delicios! De altfel: Poți să îl rafinezi, de exemplu, cu nuci tocate sau cu miere. În loc de pudră de curry, poți folosi ras al hanout sau pastă de harissa pentru a-l face puțin mai picant.
Cremos și răcoritor: Sosul de avocado se potrivește mereu
Avocado este un aliment versatil în bucătărie. Rețeta clasică este popularul guacamole, care este vegan. Celebrul sos de avocado este compus din avocado copt, roșii, usturoi, suc de lămâie și jalapeños. Crema delicioasă de avocado are un gust bun nu numai cu chipsuri de tortilla coapte, ci și ca sos pentru legume sau ca pastă tartinabilă pe pâine. Deoarece avocado este bogat în acizi grași nesaturați și nu prea conține carbohidrați, este un sos delicios pentru carne și pește, mai ales pentru cei care țin o dietă fără carbohidrați.
Cum să faci un sos de avocado bun
Ai ieșit deja la cumpărături și ai toate ingredientele pentru sosul de avocado? Atunci mai lipsesc doar câțiva pași pentru a te bucura la maximum. Sfat: Pentru o textură mai cremoasă și un gust savuros, poți completa crema de avocado cu brânză proaspătă sau sos aioli de casă. Delicioasă și vegană: combinația de piure de avocado și hummus.
Aromă pură: Sosurile de usturoi creează o explozie de gust
Un candidat foarte popular în rândul sosurilor și al pastelor tartinabile este sosul de usturoi. Oferă mâncărurilor acel ceva și transformă o felie de pâine crocantă într-un deliciu. În sos poți înmuia perfect sticksuri sau bețișoare de legume. Sosul de usturoi are un gust foarte bun în combinație cu carne la grătar sau baghetă. Cremozitatea sa picantă se poate simți și iarna, de exemplu, cu fondue sau raclette.
Încearcă sosul de usturoi în diferite variante
Există multe moduri diferite de a face propriul sos de usturoi. Cel mai simplu este cu brânză dulce cremoasă, condimentată cu sare, piper și, bineînțeles, usturoi. Poți condimenta sosul cu un strop de lămâie. Dacă vrei ca sosul să aibă un gust puternic, folosește usturoi proaspăt presat sau ras. Dacă uleiurile esențiale ale usturoiului ți se par prea iuți, alege varianta uscată de la raionul de condimente. O combinație extrem de gustoasă este cea de usturoi și brânză feta. Încearcă!
De la smântână la brânză proaspătă: Aceste sosuri chiar sunt bune la orice
De la smântână la brânză cu verdețuri, sosurile albe își au baza în produse lactate, precum smântână acră, crème fraîche, brânză proaspătă sau dulce cu diferite niveluri de grăsime. Cu sare, piper, usturoi sau ceapă verde, suc de lămâie și ierburi proaspete, precum arpagic, pătrunjel, mărar sau leurdă, brânza dulce devine o garnitură delicioasă pentru diferite preparate. De exemplu, brânza dulce are un gust grozav împreună cu rösti, sparanghel verde, ciuperci la cuptor sau legume la cuptor. În loc de brânză dulce, poți folosi smântână și o poți condimenta cu sare și piper, et voilà: smântâna pentru cartofii la cuptor este gata de servire. O altă categorie de sosuri albe sunt cele pe bază de maioneză, cum ar fi sosul aioli sau remoulade. Ca o variantă cu mai puține calorii, se poate folosi iaurtul ca bază. Aceste rețete sunt bune sub formă de pastă tartinabilă, în combinație cu o salată simplă sau pentru cină.
Pur vegetal: Sosuri vegane cu gust delicios
Acum există o gamă întreagă de alternative vegetale pentru brânza proaspătă și iaurt, cu sau fără ierburi. De asemenea, poți folosi iaurturi vegane pe bază de soia sau de cocos pentru a face sosuri, cum ar fi tzatziki vegan cu castraveți și usturoi. Pentru sosurile care au nevoie de o consistență mai groasă, poți adăuga unt de nuci, de exemplu, unt de migdale brune sau albe. O altă opțiune de sosuri este maioneza vegană - află din acest articol cum să-ți faci propria maioneză. Legumele pasate reprezintă o altă bază minunată: de exemplu, piureul de cartofi, piureul de vinete și de năut la grătar pentru un hummus delicios.
Dulce, dar de cele mai multe ori picant: Rețete de sosuri cu fructe
Multe sosuri dulci acrișoare se pot prepara pe baza unui piure de fructe, de exemplu, piersici și ananas. Dacă te grăbești, folosește conserve. Pe de altă parte, pentru sosul de mango este cel mai bine să folosești pulpa unui mango copt. În combinație cu sos de soia și oțet de orez sau lămâie verde pentru un gust dulce acrișor, dulce picant cu pudră de curry și fulgi de chili sau sambal oelek: Sosurile cu fructe sunt bune pentru mâncărurile principale asiatice calde, cu carne, pește sau orez.