Ramen: Ghidul tău pentru o supă delicioasă | Kaufland
Conținutul pe scurt
- Supele ramen asiatice conțin o mulțime de ingrediente diferite proaspete, fermentate sau prăjite.
- Ramen noodles se pot găti în diferite moduri, cu diferite supe de bază. Află de aici care sunt acestea.
- În plus, dacă vrei să gătești chiar tu supa ramen, rețetele noastre îți stau la dispoziție.
Ramen: de unde provine această supă?
Aceste preparate sunt originare din restaurantele chinezești din Yokohama. Numele a fost folosit pentru prima dată în anul 1923, într-un restaurant chinezesc din Hokkaido de Nord. Astfel, sunt supe japoneze cu tăiței chinezești: Gastronomia chinezească a adus supele pe bază de tăiței în Japonia, iar populația japoneză a fost interesată de adaosul cărnii de porc. În anul 1910, un funcționar vamal care a întâlnit pentru prima dată aceste rețete în regiunea Yokohama a deschis primul restaurant de acest fel în Tokio, cu bucătari de origine chinezească și astfel aceste rețete au continuat să evolueze. De exemplu, versiunea japoneză conține un topping suplimentar, Chāshu, adică burtă de porc rulată, gătită întâi la cuptor. În prezent, supele ramen sunt indispensabile gastronomiei japoneze și se pot întâlni la tarabele street-food și în barurile de ramen. De asemenea, sunt apreciate în întreaga lume.
Ingredientele supei
Un astfel de preparat va conține întotdeauna una dintre cele patru supe de bază: Shio, Shoyum Tonkotsu sau Miso. În această secțiune vei afla mai multe despre acestea. Dar nu numai supa contează, ci și ingredientele: pe lângă tăiței, mai conțin și legume precum Pak-Choi, porumb baby și germeni de soia. În plus, mai pot conține: ciuperci, oul tradițional, carne de porc sau tofu în felii subțiri, muguri de bambus fermentați (Menma), kimchi și o foaie de alge. Ingredientele sunt așezate în bol cu mare grijă, astfel încât nu va fi doar un preparat delicios, ci și o încântare vizuală.
Prin ce se deosebesc noodles
O supă fără ingrediente suplimentare nu este sățioasă. De aceea, ingredientul principal, adică noodles, este foarte important. Sunt preparați din făină de grâu, sare, apă și un ingredient special, apa Kansui. Kansui este ingredientul responsabil pentru culoarea gălbuie a tăițeilor, deoarece această apă conține carbonat de calciu și carbonat de natriu. Deși, în prezent, Kansui se produce artificial, numele este originar de la un lac din Mongolia, al cărui apă era folosită de bucătarii chinezi la prepararea tăițeilor. Dacă nu vrei să folosești un aparat pentru paste pentru a-i prepara chiar tu acasă, tăițeii ramen se pot achiziționa direct din supermarketuri. Acordă atenție specială atunci când mergi la cumpărături, deoarece există o gamă largă de noodles asiatici. Tăițeii ramen se deosebesc de alte sortimente japoneze precum Udon (mai groși) sau Soba (din făină de hrișcă) care sunt, de asemenea, serviți uneori în supe.
De unde provine gustul unic?
La prepararea supei, se folosește băutura alcoolică japoneză numită sake, alături de vinul de orez numit Mirin, sos de soia, zahăr și pastă de chili. Ingredientele sunt fierte în supă concentrată și prăjite în ulei de susan cu usturoi. De regulă, se adaugă și pastă miso. Aceasta este disponibilă în diverse variații, dar pentru miso ramen se folosește de obicei Awase Miso, un amestec de soia, orez și orz. Rețeta de ramen variază în funcție de ingredientele folosite.
Cele patru supe de bază: Shio, Shoyu, Tonkotsu și Miso
Odată ce ai terminat ingredientele delicioase, poți pur și simplu să bei supa direct din bol. Există patru tipuri diferite: rețetele au patru variante de bază: se numesc Shio (sare), Shoyu (sos de soia), Tonkotsu (os de porc) și Miso. Acestea variază în funcție de regiunea țării și fiecare restaurant are propria sa rețetă secretă. Uneori, pregătirea supei constă din două etape. Mai întâi se prepară o supă concentrată din legume, oase sau fructe de mare într-o oală mare. Apoi se adaugă aroma respectivă. Astfel, se vor face mai multe supe pornind de la o supă concentrată de bază. Shio, Shoyu și Miso se pot prepara și în mod vegetarian, cu supă concentrată din legume. Dar de la ce anume provin termenii? Iată aici o imagine de ansamblu.
Shio
Shio înseamnă sare. Este o supă clară, destul de sărată. Este originară din Hokkaido. Se poate prepara din oase de pui, legume, pește și alte fructe de mare. Deseori supa Dashi, o supă instant de pește făcută din bonito sau alge de mare, reprezintă baza pentru supa Shio. Katsuoboshi, adică fulgii de bonito, se folosesc în mod suplimentar în anumite rețete. Se poate prepara și o variantă vegetariană, în care se adaugă apă, sare, ciuperci Shiitake și alge uscate (Kombu). Indiferent dacă se folosesc alge, Dashi sau carcase de pește, gustul sărat al supei amintește de mare. Cele mai apreciate ingrediente pentru Shio sunt Chashu sau midii, Menma, foi de nori, ouă fierte și tăiate pe jumătate și frunze de ceapă verde tocate.
Shoyu
Shoyu este sosul de soia japonez, tradițional. Această supă clară este, de asemenea, sărată, datorită adaosului de sos de soia și este foarte aromată. Ca ingrediente, se recomandă Chashu, ouă și ceapă verde tocată, dar și germeni de soia, Pak-Choi, ciuperci Shiitake, semințe de susan, respectiv ulei de susan sau ulei de chili La-yu. Shoyu reprezintă mai bine aroma umami decât Shio și se poate folosi și pentru un ramen picant.
Tonkotsu
Termenul Tonkotsu provine de la „cotlet de porc”. Nu este de mirare, deoarece această supă concentrată, pe bază de carne, se prepară din oase, picioare și gât de porc. Se pot folosi și doar picioare sau carne de porc. Тonkatsu este originară din Japonia de Sud. Supa este deschisă la culoare, dar lăptoasă și foarte aromată datorită oaselor și grăsimii. Aspectul ei se datorează conținutului de colagen din oase, care se dizolvă în timpul procesului de gătire și care îngroașă supa. Pentru a obține acest aspect, supa trebuie gătită în jur de zece ore. Supa concentrată se poate limpezi apoi și folosi ca bază pentru Shio sau Shoyu. Burta de porc, ceapa verde, Narutomaki (sarimi de pește), algele wakame și ciupercile Ekoni se numără printre ingredientele utilizate frecvent.
Miso
Miso este o pastă din boabe de soia fermentate, care oferă gustul caracteristic multor supe japoneze. Datorită fermentării boabelor de soia, ajută la digestie și conține probiotice. Supa miso se folosește în Japonia asemenea unei supe calde de pui pentru răceli. Este foarte apreciată mai ales în nordul țării. Deoarece micul dejun japonez este cald și consistent, supa miso este deseori consumată în acest moment al zilei. Poate fi clară sau opacă. Această supă se prepară pe bază de Shio, Shoyu sau Tonkotsu. Este probabil cea mai apreciată dintre supele enumerate.
Redu timpul de preparare
Cu puțină pregătire, ramenul este mâncarea perfectă pentru după-amiezile ploioase. Prepararea supei concentrate, mai ales Tonkotsu, necesită mult timp. Dacă te grăbești, poți folosi o rețetă de ramen cu supă concentrată de pui sau chiar și de legume, de la magazin. Inclusiv burta de porc preparată la cuptor, Chashu, necesită mult timp. Variantele vegetariene și vegane sunt mai rapide. Acestea folosesc tofu ca sursă de proteine, alături de spanac, ghimbir și morcovi rași, plus ingrediente clasice precum ciuperci Shiitake și alge. Cât se încălzește supa, poți pregăti sau prăji toppingurile și noodles (nu le clăti cu apă rece). Apoi, pune noodles într-un bol, adaugă restul ingredientelor și toarnă supa caldă peste ele. Îți recomandăm să prepari cantități mari de supă ramen și să le congelezi. Va rezista la congelator până la trei luni și poți face porții individuale. Astfel, dacă ți se face poftă de ramen, poți prepara imediat o porție caldă.
Atenție, pe locuri, gătiți: rețeta perfectă
Ți s-a făcut poftă de ramen? Atunci adaugă ingredientele pe lista de cumpărături, deoarece ți-am pregătit mai jos o rețetă absolut delicioasă. Încearc-o!