Laptele de cocos: gust unic tropical
Laptele de cocos este un produs versatil, obținut din pulpa nucilor de cocos coapte. Acest lapte cremos impresionează prin gustul său dulce caracteristic, cu aroma plăcută de cocos. Acest ingredient natural este folosit în multe bucătării, conferind atât mâncărurilor sărate, cât și celor dulci, un gust exotic.
Laptele de cocos are următoarele proprietăți speciale
Laptele de cocos este obținut din pulpa nucilor de cocos coapte și impresionează prin gustul său dulce caracteristic. Acesta este folosit în mâncăruri sărate și dulci, conferindu-le un gust exotic. Laptele are o consistență cremoasă în mod natural și este potrivit pentru îngroșarea supelor, sosurilor și a curry-ului. De asemenea, laptele de cocos este o alternativă vegană și fără lactoză la produsele din lapte.
De unde provine laptele de cocos?
Laptele de cocos provine din regiunile tropicale și subtropicale, de unde sunt originari palmierii cocotieri. Palmierii sunt răspândiți în multe regiuni tropice din lume. Pulpa este extrasă imediat după recoltarea nucilor de cocos. Ulterior, pulpa este rasă și amestecată cu apă, pentru a obține laptele de cocos.
Când este sezonul laptelui de cocos?
Laptele de cocos este disponibil în cele mai multe locuri ale lumii pe tot parcursul anului, deoarece, de regulă, se comercializează în doze sau ca produs procesat la temperaturi foarte ridicate (UHT).
Însă nucile de cocos ca atare au propriul sezon în regiunile de cultivare aferente. Perioada exactă de recoltare a nucilor de cocos poate varia de la o regiune la alta, în unele regiuni tropicale, cum ar fi sud-estul Asiei și spațiul pacific, putând fi recoltate pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosit laptele de cocos și cum se depozitează acesta?
Laptele de cocos este un produs versatil și poate fi utilizat în diferite moduri. Laptele este un ingredient cheie în multe rețete de curry asiatice, conferă o textură fină și cremoasă supelor, sosurilor și dressingurilor și asigură umiditatea și aroma tipică de nucă de cocos în produsele de panificație.
Pentru a păstra calitatea pe termen lung, este important ca acesta să fie depozitat în mod adecvat. Conservele nedeschise pot fi păstrate la temperatura camerei până la termenul de valabilitate. După deschidere, conținutul trebuie păstrat în frigider, într-un recipient ermetic, pentru cel mult 3-4 zile. În cazul laptelui de cocos UHT, ambalajele nedeschise pot fi păstrate la temperatura camerei, dar, după deschidere, laptele trebuie păstrat în frigider, într-un recipient ermetic.
Ce conține laptele de cocos
Laptele de cocos are caracteristici atât pozitive, cât și negative, pentru sănătate. Partea pozitivă este că reprezintă o alternativă vegană, fără lactoză, la produsele lactate și conține vitamine și minerale. Partea negativă este că are un conținut ridicat de grăsimi saturate, care pot crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, în special în cazul consumului excesiv și în asociere cu o dietă neechilibrată.
kcal: 9 kcal
Glucide: 1,4 g
Proteine: 0,3 g
Grăsimi: 0,2 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0 mg
Vitamina B2: 0 mg
Vitamina B6: 0,03 mg
Vitamina C: 2 mg
Vitamina E: 0 mg
Calciu: 27 mg
Fier: 0,1 mg
Potasiu: 282 mg
Magneziu: 28 mg
Sodiu: 47 mg