Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Laptele de capră: o alternativă nutritivă la laptele de vacă

De câțiva ani, și laptele de capră este amintit tot mai des ca alternativă la laptele de vacă. În același timp, laptele de capră este cunoscut însă și pentru gustul și mirosul proprii relativ intense. Asta se explică prin faptul că laptele de capră preia extrem de repede mirosurile străine. Prin urmare, are și renumele că miroase și are gustul de „grajd”. Standardele de igienă din zilele noastre previn acest lucru.

Informații utile

Laptele de capră are următoarele proprietăți speciale

Lapte de capră proaspăt în detaliu

În comparație cu laptele de vacă, laptele de capră este tolerat mai bine, deoarece grăsimile și proteinele sunt mai ușor de digerat. De asemenea, laptele de capră conține mai multă vitamina A și D, însă, în schimb, mai puțin acid folic și vitamina B12. Conținutul de calciu este cam la fel la cele două tipuri de lapte. 

Ajutor în alergia la laptele de vacă

Laptele de capră conține în mod natural mai puțină lactoză și, de aceea, este o alternativă viabilă pentru persoanele cu intoleranță la laptele de vacă sau la lactoză. Din cauza compoziției proteice diferite, se poate întâmpla ca laptele de capră să fie bine tolerat, în ciuda alergiei la laptele de vacă.


Proveniență

De unde provine laptele de capră?

Caprele au fost domesticite în urmă cu aproximativ 9000 ani în Orientul Apropiat. Inițial, accentul era, în primul rând, pe carnea de capră și mai puțin pe laptele de capră. Răspândirea mai degrabă sporadică încă și în zilele noastre, a laptelui de capră, are ca urmare faptul că, spre deosebire de laptele de vacă, tot nu există o standardizare a conținutului său de grăsime. De aceea, conținuturile de grăsime fluctuează în funcție de anotimp, furaje și alți factori.


Sezon

Când este sezonul laptelui de capră?

Laptele de capră este un produs disponibil pe tot parcursul anului.

Ofertele noastre de produse lactate și brânzeturi

Oferte valabile în perioada 13.12.2024 - 15.12.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit laptele de capră și cum se depozitează acesta?

Lapte de capră proaspăt în detaliu

Cel mai cunoscut produs din lapte de capră este brânza de capră, disponibilă într-o varietate de forme. Paleta se întinde de la brânza proaspătă la feta și până la brânza tare. În Orientul Apropiat, din laptele de capră se face și „Laban”, un produs lactat asemănător cu iaurtul, al cărui variantă deshidratată se numește „Labné”. Ambele sunt folosite cu drag ca parte a platoului arăbesc de aperitive denumit Mezze. Însă laptele de capră este adecvat nu numai ca și aliment, ci și pentru producerea unor săpunuri extrem de cremoase și compatibile cu pielea.

Termenul de valabilitate al laptelui de capră

Laptele de capră poate fi păstrat mai puțin decât laptele de vacă. Însă este disponibil și sub formă de lapte praf durabil. Laptele de capră cu ambalajul deschis trebuie consumat mai repede decât o săptămână și se păstrează cel mai bine în frigider.


Ingrediente

Ce conține laptele de capră

Laptele de capră este o alternativă reală la laptele de vacă. Este bogat în vitamina A, B1, B2, B6, B12, C și vitamina D. În laptele de capră este prezentă în cantitate uimitor de mare și coenzima Q10, considerată un agent antiîmbătrânire. Cu un pahar de lapte de capră, se acoperă 30% din necesarul zilnic de calciu. Persoanele cu intoleranță la lactoză suportă foarte bine laptele de capră.

Valoare nutritivă
 

kcal: 69 kcal

Carbohidrați: 4,8 g

Proteine: 3,7 g

Grăsimi: 3,9 g

Vitamine

 

Vitamina A: 73 µg

Vitamina B1: 0,05 mg

Vitamina B2: 0,15 mg

Vitamina B6: 0,03 mg

Vitamina C: 2 mg

Vitamina E: 0,1 mg

 

Minerale

 

Calciu: 123 mg

Fier: 0,1 mg

Potasiu: 177 mg

Magneziu: 13 mg

Sodiu: 42 mg