Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Laptele de soia: alternativa vegetală la laptele de vacă

Laptele de soia este o băutură obținută din planta care i-a dat numele, soia. De asemenea, ingredientele sunt exclusiv de origine vegetală, ceea ce a făcut laptele de soia foarte popular, în special în domeniul alimentației vegane.

Informații utile

Laptele de soia are următoarele proprietăți speciale

Lapte de soia proaspăt în detaliu

Laptele de soia – numit adesea și băutură din soia – este foarte asemănător cu laptele de vacă din punct de vedere al unora dintre substanțele sale nutritive. Conține cantități similare de calorii, grăsimi și proteine. Spre deosebire de laptele de vacă, laptele de soia conține însă și acizi grași nesaturați, pe care corpul uman nu-i poate produce. Aceștia sunt esențiali pentru o alimentație sănătoasă, însă sunt mai greu de digerat decât grăsimile animale. Față de laptele de vacă, laptele de soia conține doar o cantitate foarte mică de calciu, și, de aceea, în zilele noastre, este adesea îmbogățit cu calciu.


Proveniență

De unde provine laptele de soia?

Laptele de soia, precum tofu, provine din China, unde se presupune că a devenit cunoscut și este utilizat deja de 2.000 de ani. În Vest, laptele de soia a apărut doar de câțiva ani și se bucură de o popularitate crescândă în rândul veganilor. În comparație cu laptele de vacă, în țările vestice, laptele de soia este în continuare un produs de nișă.


Sezon

Când este sezonul laptelui de soia?

Planta de soia necesită căldură și soare. De aceea, nu poate fi cultivată oriunde. Solul necesar este humic, afânat și profund. Semănarea se poate efectua doar după ce temperatura a atins cel puțin 12 grade Celsius. Boabele de soia pot fi recoltate la 3 luni după semănare. Soia este cultivată peste tot în lume și, de aceea, produsele din soia sunt disponibile pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit laptele de soia și cum se depozitează acesta?

Lapte de soia proaspăt în detaliu

Din laptele de soia se pot face deserturi și băuturi sau se poate bea pur. Laptele de soia seamănă cu laptele de vacă și, de aceea, poate fi utilizat exact ca acesta din urmă pentru copt. Laptele de soia este folosit în special în alimentația vegetariană și vegană și apare des în produsele corespunzătoare.

Mai ales în bucătăria asiatică, cum ar fi cea chineză sau japoneză, există numeroase rețete în care se folosește laptele de soia. Odată deschis, laptele de soia trebuie depozitat într-un loc întunecat și rece.


Rețete

La ce poți folosi laptele de soia


Ingrediente

Ce conține laptele de soia

Laptele de soia conține cantități similare de calorii, grăsimi și proteine ca laptele de vacă.

Valoare nutritivă
 

kcal: 53 kcal

Carbohidrați: 5,8 g

Proteine: 3,5 g

Grăsimi: 1,8 g

Vitamine

 

Vitamina A: 26 µg

Vitamina B1: 0,12 mg

Vitamina B2: 0,04 mg

Vitamina B6: 0,06 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0,7 mg

 

Minerale

 

Calciu: 3 mg

Fier: 0,8 mg

Potasiu: 191 mg

Magneziu: 28 mg

Sodiu: 3 mg