Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Tarhonul: o plantă pentru o aromă foarte specială

Fiind o plantă perenă, tarhonul crește sub formă de arbuști și atinge înălțimi cuprinse între 60-150 cm, în funcție de sol. Frunzele ușor păroase și lanceolate cu o lungime de 2-10 cm ale tarhonului servesc ca bază pentru condimente. Acestea sunt mai întâi uscate și apoi tocate fin înainte de a fi folosite ca și condiment. De asemenea, tarhonul ca și condiment poate fi cumpărat în buchețele mici. În forma sa naturală, arbustul de tarhon este foarte asemănător cu arbustul de pelin și este adesea confundat cu acesta.

Informații utile

Tarhonul are următoarele proprietăți speciale

Tarhonul în detaliu

Tarhonul are o aromă intensă și un gust unic, care este descris ca fiind dulce, picant, asemănător cu cel al anasonului și ușor piperat. Tarhonul este un ingredient important în bucătăria franceză și este adesea folosit în sosuri precum sosul béarnaise și untul cu plante aromatice. Acest condiment poate fi folosit inclusiv în supe, tocănițe, mâncăruri din pește și carne, salate și dressinguri. Tarhonul conține diverse vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, vitamina C, calciu și fier.


Proveniență

De unde provine tarhonul?

Originea exactă a tarhonului (Artemisia dracunculus) nu este clară, dar se crede că acest condiment provine inițial din Asia Centrală. De-a lungul istoriei, tarhonul s-a răspândit în diferite părți ale lumii și este acum popular în multe țări ca plantă culinară și condiment.

Există mai multe soiuri de tarhon, inclusiv „tarhonul francez” (Artemisia dracunculus var. sativa) și „tarhonul rusesc” (Artemisia dracunculus var. inodora), tarhonul francez fiind preferat pentru gustul și aroma sa superioare. Tarhonul este un ingredient cheie în unele sosuri franceze clasice, cum ar fi sosul béarnaise.


Sezon

Când este sezonul tarhonului?

De obicei, tarhonul (Artemisia dracunculus), cunoscut și ca „tarhon francez”, are sezonul de vârf primăvara și vara. Prima recoltă de tarhon are loc, de obicei, primăvara, între martie și mai, când plantele încolțesc după trecerea iernii. În timpul verii, tarhonul este deosebit de răspândit, ajungând totodată la apogeu în ceea ce privește prospețimea și aroma. Tarhonul poate fi recoltat până la sfârșitul verii, în funcție de condițiile climatice și de creșterea plantelor.

Ofertele noastre de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 22.01.2025 - 28.01.2025


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit tarhonul și cum se depozitează acesta?

Tarhonul este un ingredient de bază în unele sosuri clasice din bucătăria franceză, inclusiv în celebrul sos béarnaise. De asemenea, acesta este folosit în sosurile de muștar, sosul hollandaise și alte sosuri aromate. Tarhonul adaugă prospețime și o notă picantă dressingurilor pentru salate, se potrivește bine cu peștele și fructele de mare și rafinează aroma mâncărurilor de pasăre, cum ar fi puiul sau curcanul. Acesta poate fi folosit în marinade și sosuri sau presărat direct pe carne. Tarhonul este, de asemenea, folosit în diverse preparate din legume.

Tarhonul se păstrează deosebit de proaspăt în frigider. Nu trebuie decât să înfășurați crenguțele proaspete de tarhon într-un prosop de hârtie sau prosop de bucătărie ușor umed și să le puneți într-o pungă sau folie de plastic. La frigider, tarhonul se va păstra proaspăt timp de cel mult o săptămână. Tarhonul se va păstra și mai mult dacă îl uscați sau congelați.


Rețete

La ce poți folosi tarhonul


Ingrediente

Ce conține tarhonul

În mod tradițional, tarhonul este folosit pentru a facilita digestia și pentru a ameliora afecțiunile digestive, cum ar fi flatulența și crampele stomacale. Planta conține compuși cu proprietăți antiinflamatorii și, prin urmare, poate fi benefică pentru afecțiuni precum artrita. Tarhonul este bogat în antioxidanți, în special flavonoide, care pot contribui la reducerea deteriorării celulare cauzate de radicalii liberi.

Valoare nutritivă la 100 de grame
 

kcal: 49 kcal

Glucide: 6,3 g

Proteine: 3,4 g

Grăsimi: 1,1 g

Vitamine la 100 de grame

 

Vitamina A: 0.063 µg

Vitamina B1: 0,15 mg

Vitamina B2: 0.234 mg

Vitamina B6: 0,18 mg

Vitamina C: 2 mg

Vitamina E: 0,01 mg

 

Minerale la 100 de grame

 

Calciu: 170 mg

Fier: 0.056 mg

Potasiu: 0,45 mg

Magneziu: 51 mg

Sodiu: 9 mg