Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Rețete ieftine: mănâncă ieftin toată săptămâna

Poți crea rețete delicioase fără a cheltui mult. Cum poți aplica acest lucru în viața de zi cu zi și ce rețete sunt ideale pentru cei cu un buget redus? Aici vei primi cele mai bune sfaturi pentru rețete ieftine și delicioase.

O farfurie adâncă, gri deschis, pe o suprafață verde deschis și pe un prosop de bucătărie gri; în farfurie se află o porție mare de penne cu sos roșu din roșii, chili și fasole roșie, ca garnitură sunt așezate frunze de busuioc peste paste.
© Kaufland

Conținutul pe scurt

  • Mai jos vei afla diferite strategii pentru a economisi din banii cheltuiți pe alimente
  • Rețete ieftine pentru toată săptămâna: aplică aceste sfaturi la cumpărături
  • Gătește mâncăruri delicioase, rapid și fără efort: Mai jos îți vom prezenta rețete rapide și ieftine
Pregătire

Chiar și persoanele cu un buget limitat se pot bucura de o mâncare delicioasă

Nu trebuie să renunți la mâncarea delicioasă dacă ai un buget redus. Dacă îți vei plănui cu atenție cumpărăturile pe parcursul săptămânii și vei alege rețetele corecte, nu trebuie să cheltui mult pentru a avea mâncare delicioasă zi de zi. Pe de-o parte, o bună organizare este vitală, precum și atenția la lucrurile importante, și, pe de altă parte, trebuie să alegi rețete de mâncare rapidă și ieftină. Dacă nu te deranjează să îți schimbi puțin rutina zilnică, poți cheltui mai puțin și te poți bucura în continuare de mâncare delicioasă zi de zi, atât pentru tine, cât și pentru restul familiei. De aceea, îți vom prezenta sfaturi importante pentru rețete sănătoase și ieftine, care te vor ajuta să reduci cheltuielile.


10 idei pentru a face economie 

Sfatul 1: Planifică mâncarea pentru toată săptămâna și fă o listă de cumpărături

Reducerea cheltuielilor nu începe la cumpărături, ci începe de acasă. Pentru a evita achizițiile inutile, îți recomandăm să decizi ce vei găti pe parcursul întregii săptămâni. Astfel, poți coordona mâncărurile, poți cumpăra cantități mai mari și mai ieftine, poți profita de oferte speciale și nu vei arunca mâncarea rămasă. Supele, tocănițele și ciorbele sunt simplu și ușor de preparat și rezistă timp de mai multe zile. Dacă respecți lista de cumpărături, poți evita achizițiile costisitoare și inutile, de care nu ai nevoie și care s-ar putea strica.

Sfatul 2: Gătește cu alimente sățioase

Sunt surse de energie și sunt sățioase: orezul, cartofii, pastele și alte alimente bogate în carbohidrați sunt esențiale pentru o dietă nutritivă și ieftină. Recomandăm în special variantele din făină integrală, precum pastele integrale sau orezul brun. Deși par puțin mai scumpe la prima vedere, sunt mai bogate în fibre și sunt mai sățioase. 

Sfatul 3: Cumpără în cantități mai mari

Pastele, cușcușul, bulgurul, orezul, lintea, năutul, tonul, pasta de tomate, castraveții murați sau uleiul sunt alimente greu perisabile. Dacă găsești unul dintre aceste alimente la reducere, poți cumpăra o cantitate mai mare, deoarece, în acest mod, vei avea un stoc acasă. Astfel vei avea mai multe avantaje, nu numai reducerea cheltuielilor. Vei avea mereu alimente de bază în casă, cu care poți combina porțiile rămase din alte feluri de mâncare. Dar: evaluează-ți nevoile. De exemplu, nu cumpăra trei pachete de ardei gras dacă știi că vei avea nevoie doar de unul. Astfel, alimentele proaspete nu se vor strica înainte de a le folosi. Pe lângă prețul de vânzare, vei vedea afișate și prețul per suta de grame sau per kilogram. Compară-le. Ține cont de acest aspect și pentru produsele de origine animală, precum brânzeturile: dacă vei cumpăra brânzeturi întregi, care nu sunt deja rase sau feliate, vei putea economisi bani. Poți felia sau rade acasă brânzeturile pentru pizza sau paste.

Sfatul 4: Cumpără alimente regionale și de sezon

De regulă, alimentele sunt mai scumpe în afara sezonului de cultivare. Căpșunele și sparanghelul se importă, de exemplu, din Spania, Africa de Nord sau Israel, și au petrecut mai multe zile în tranzit înainte de a ajunge în magazine. Acest lucru se reflectă în prețuri. Pe de altă parte, alimentele regionale și de sezon sunt mai ieftine și mai sustenabile.

Legume de iarnă pentru garnituri sau alte rețete simple și ieftine:

  • Kale
  • Varză roșie
  • Varză albă
  • Conopidă
  • Sfeclă roșie
  • Păstârnac
  • Nap
  • Cicoare
  • Fetică

Legume de vară pentru grătar, supă, sau rețete vegane ieftine:

  • Conopidă
  • Broccoli
  • Fenicul
  • Castraveți
  • Morcovi
  • Ardei
  • Salată verde
  • Rucola
  • Țelină
  • Roșii
  • Zucchini

Sfatul 5: Folosește alimentele rămase, de exemplu, pe pizza

Ai cumpărat mai mult decât era cazul sau nu îți era chiar atât de foame? Nicio problemă. Poți folosi porțiile rămase în alte rețete ieftine și ușor de făcut. Legumele rămase se pot folosi într-o omletă sau chiar într-o tocană. De exemplu, le poți fierbe la foc mic în suc de roșii și ai obținut un sos delicios pentru paste. Legumele tăiate cu o zi înainte sunt ideale ca topping pentru pizza. Această regulă se aplică și pentru mezeluri, de exemplu, salam, șuncă sau bucăți de pui. Cu carnea din ciorbă poți pregăti o salată de carne cu hrean, muștar și ceapă roșie. 

Sfatul 6: Congelează, congelează, congelează 

Cel mai înalt nivel de disciplină pentru cei care doresc să economisească este congelarea alimentelor. De prea multe ori ni se strică ultima porție de mâncare în frigider pe care tot spunem că o vom mânca. Pentru a evita acest lucru, poți pune porțiile rămase într-un recipient adecvat pentru congelator și apoi poți congela mâncarea. Sfat: recomandăm să congelezi mai ales produsele care costă puțin mai mult. Poți congela chiar și vin! Poți congela vinul roșu sau alb pe care nu îl vei mai bea și îl poți folosi apoi la gătit, în tocănițe, supe sau sosuri. 

Sfatul 7: Nu merge la cumpărături dacă îți este foame

Sună banal, dar chiar ajută: nu merge la cumpărături pe stomacul gol. Cine nu a făcut asta până acum? Îți este foame și brusc apar în coșul de cumpărături tot felul de alimente gata preparate sau gustări care nu erau pe lista de cumpărături până acum. Deseori, acționăm impulsiv. Astfel, mergi la cumpărături numai după ce ai mâncat. Sfat: Dacă te grăbești, mănâncă o banană sau ceva similar, pentru a potoli foamea pentru puțin timp.

Sfatul 8: Consumă mai puțină carne

Nu îți face probleme, nu trebuie să adopți un stil de viață vegetarian. Cu toate acestea, carnea este de regulă cel mai scump ingredient. Mai ales atunci când cumperi carne bio, de înaltă calitate. De aceea, recomandăm reducerea consumului de carne. Chiar și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un consum de cel mult 600 de grame de carne sau mezeluri pe săptămână. Nu numai că te ajută să faci economii, dar vei avea și o alimentație mai sănătoasă. Dacă nu vrei să renunți complet la carne, poți folosi carne tocată sau cârnați, precum cârnăciori vienezi sau alți cârnați. Aceste alimente din carne se pot folosi în rețete culinare ieftine, dar delicioase.

Sfatul 9: Nu arunca mâncarea prea devreme

Termenul de valabilitate are rol orientativ și nu înseamnă că mâncarea trebuie aruncată după depășirea termenului. Pentru a-ți da seama dacă mâncarea este stricată, bazează-te pe simțurile tale. Produsul arată, miroase și are același gust ca de obicei? Perfect, înseamnă că încă este bun. Alimentele uscate, precum orezul, pastele, cușcușul sau ceaiul sunt greu perisabile, dar trebuie să fii mai atent cu lactatele și brânzeturile. Alimentele perisabile cu perioadă de valabilitate limitată, cum ar fi carnea tocată, trebuie aruncate imediat după expirarea perioadei de valabilitate. 

Sfatul 10: Procedează corect și convenabil

Dacă nu dispui de mult timp, nu înseamnă că trebuie să renunți la mâncarea bună. Poți implementa un sistem pentru a utiliza produsele gata preparate, astfel încât să economisești timp în bucătărie. Poți folosi aluat pentru pizza sau foietaj deja cumpărat: poți folosi ca topping puțin sos de roșii sau o porție mică de smântână, alături de legume proaspete, precum ardei gras și zucchini. Mai ales persoanele nevoite să ia prânzul la birou au nevoie de o soluție rapidă, dar gustoasă și sănătoasă. O altă variantă rapidă ar fi o salată deja preparată cu mozzarella și roșii cherry sau ton la conservă.


Rețete

Rețete ieftine: cele mai bune rețete pentru mic dejun, prânz și cină

Ai nevoie în continuare de rețete de mâncăruri ieftine, dar delicioase, pentru fiecare zi. Fie că gătești doar pentru tine sau pentru întreaga familie, că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei sau că preferi o gustare delicioasă seara, sigur vei găsi tot ce dorești în rețetele noastre.