Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Hrișca: un superaliment fără gluten

Hrișca este plină de nutrienți de înaltă calitate, nu conține gluten, este sănătoasă și foarte versatilă. Cu toate acestea, numele său este derutant, deoarece hrișca nu este o cereală. Planta, ale cărei semințe seamănă, în mod derutant, cu cele de grâu, aparține familiei knotweed și este un așa-numit soi de pseudocereală. 

Informații utile

Hrișca are următoarele proprietăți speciale

Hrișcă în detaliu

Deși gustul este asemănător cerealelor, nu este o cereală. Avantajul: Hrișca nu conține gluten și este o alternativă excelentă pentru persoanele care trebuie să aibă o alimentație lipsită de gluten, din cauza intoleranței sau a bolii celiace. Hrișca are un gust foarte puternic și o aromă de nucă. De asemenea, hrișca este bogată în vitamine și minerale, în special în calciu, și conține și vitamina B. Preparatele tradiționale rusești și poloneze, cum ar fi blini, sunt pregătite cu făină de hrișcă. În Italia, există un tip de paste numit pizzoccheri, iar în Franța, clătitele sunt făcute din făină de hrișcă.


Proveniență

De unde provine hrișca?

Cele mai vechi dovezi conform cărora oamenii mâncau hrișcă încă de acum câteva secole au fost găsite în Ucraina. Prin intermediul schimbului de mărfuri, planta s-a răspândit până în Țările de Jos și în Germania, unde a avut recolte bune chiar și pe soluri sărace și nisipoase. Din cauza intensificării tot mai mari a agriculturii și a utilizării îngrășămintelor, hrișca a fost eliminată aproape în totalitate de pe câmpuri în secolul al XVIII-lea. Astăzi, sortimentele de hrișcă au început să fie cultivate din ce în ce mai mult, fiind un înlocuitor al cerealelor fără gluten. În prezent, cea mai mare zonă în care se cultivă hrișcă se află în Brazilia.


Sezon

Când este sezonul hrișcăi?

Hrișca se recoltează de obicei toamna. Cu toate acestea, hrișca este disponibilă sub formă de făină sau semințe uscate pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită hrișca și cum se depozitează aceasta?

Hrișcă în detaliu

Hrișca este disponibilă sub formă de boabe, crupe, fulgi și făină și poate fi folosită în diverse moduri. Fulgii de hrișcă rafinează müsli-ul servit de dimineață, dar și chiftelele, unde pot fi folosiți în loc de pâine pentru a lega aluatul cărnii tocate. Poți folosi boabele ca garnitură, pe post de orez și poți prepara chiar și un risotto din hrișcă. Făina de hrișcă este potrivită pentru prepararea clătitelor sau a tăițeilor, precum și pentru coacerea fursecurilor.

Ce ar trebui să ai în vedere atunci când mănânci

Hrișca necojită trebuie spălată bine înainte de preparare și consumată doar cu moderație. Coaja conține ingredientul activ fagopirină, care este dăunător dacă este consumat în exces. Dacă vrei să mergi la sigur, folosește pur și simplu boabe decojite. Hrișca râncezește destul de repede. Din acest motiv, ar trebui să o depozitezi într-un recipient ermetic, ferit de lumină și să cumperi cantități mai mici.


Ingrediente

Ce conține hrișca

Hrișca conține aproximativ 10% proteine de înaltă calitate. Valoarea sa biologică este chiar mai mare decât cea a speltei și a meiului. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 346 kcal

Carbohidrați: 71 g

Proteine: 9,8 g

Grăsimi: 1,7 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 0 mg

Fier: 0 mg

Potasiu: 0 mg

Magneziu: 0 mg

Sodiu: 0 mg