Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Quinoa: o cereală puternică din munții Anzi

Quinoa, cunoscută în Europa și sub numele de „mei andin” sau „orez peruvian”, este de fapt una dintre cele mai vechi plante de cultură din lume.  Locuitorii munților Anzi din America de Sud au folosit această plantă ca unul dintre cele mai importante alimente timp de peste 6000 de ani.

Informații utile

Quinoa are următoarele proprietăți speciale

Quinoa în detaliu

Denumirile de „mei” sau „orez” pentru quinoa sunt mai degrabă derutante, deoarece planta de cultură nu aparține deloc familiei ierburilor, ci mai degrabă familiei Chenopodiaceae și categoriei de plante Amaranthaceae. Din punct de vedere botanic, planta de cultură sud-americană este mult mai apropiată de sfecla roșie, sfecla elvețiană sau spanac

Quinoa în calitate de pseudocereală

Din planta de quinoa se pot folosi atât semințele, cât și frunzele. Frunzele sunt foarte bogate în minerale și se consumă ca legumă, dar și ca salată. Pe de altă parte, semințele plantei versatile nu sunt diferite de cele ale unei cereale. Din acest motiv, quinoa este denumită adesea „pseudocereală”.

În ceea ce privește valorile nutriționale, depășește multe dintre cerealele obișnuite.  În special conținutul de magneziu și fier este peste medie. Quinoa este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine. Deoarece nu conține gluten, poate servi ca substituent al cerealelor, în caz de intoleranță la gluten. Denumirea de „pseudocereală” se adeverește și din alt punct de vedere, deoarece se poate face bere din semințele plantei.


Proveniență

De unde provine quinoa?

Quinoa provine din munții Anzi din America de Sud, unde este cultivată de peste 5000 de ani, în special la o altitudine de 4000 de metri. 


Sezon

Când este sezonul plantei quinoa?

Quinoa se recoltează între august și septembrie, dar produsul este disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită quinoa și cum se depozitează aceasta?

Quinoa în detaliu

Semințele destul de mici (cam de mărimea unui bob de muștar) sunt, la fel ca amarantul, o pseudocereală fără gluten. Acestea se folosesc la fel ca orezul. Quinoa se poate mânca în stare naturală sau ca ingredient în müsli. Quinoa trebuie înmuiată înainte de a o găti. Quinoa crudă trebuie depozitată în stare uscată, într-un loc întunecat, la o temperatură constantă. Quinoa crudă poate rezista timp de 2-3 ani de la data producerii. Quinoa gătită se poate depozita în frigider până la o săptămână. Dar se poate și congela.


Ingrediente

Ce conține quinoa

Quinoa conține o mulțime de proteine de înaltă calitate, fier, magneziu, mangan, zinc și acid folic. În plus, este o alternativă sănătoasă la orez. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 335 kcal

Carbohidrați: 58,5 g

Proteine: 13,8 g

Grăsimi: 5 g

Vitamine

 

Vitamina A: 3 µg

Vitamina B1: 0,17 mg

Vitamina B2: 0,11 mg

Vitamina B6: 0,44 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 1,4 mg

 

Minerale

 

Calciu: 80 mg

Fier: 8 mg

Potasiu: 804 mg

Magneziu: 276 mg

Sodiu: 10 mg