Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Gogoașa berlineză: un produs de panificație tradițional german

Apreciatele „gogoși berlineze”, de mărimea unei palme, sunt făcute din aluat dospit dulce și au adesea o umplutură de gem (în mod tradițional gem de căpșuni, mai rar magiun de prune sau, în funcție de regiune, alte umpluturi, cum ar fi pasta de măceșe și alte tipuri de gemuri). Jumătatea superioară este acoperită fie cu glazură de ciocolată care conține zahăr, fie direct cu zahăr pudră sau cristal.

Informații utile

Gogoșile berlineze au următoarele proprietăți speciale 

Gogoși berlineze proaspete în detaliu

În Germania, gogoșile berlineze se consumă de obicei la ocazii speciale, cum ar fi Revelionul sau evenimentele specifice de Anul Nou, dar sunt disponibile pe tot parcursul anului. Acestea sunt foarte apreciate și la carnavaluri, târguri și bâlciuri. În cadrul acestor evenimente, se organizează farse cu anumite tipuri de gogoși care conțin umpluturi neobișnuite (muștar, ketchup, lichior de ouă), dar acest lucru nu este evident la prima vedere. Odată ce mănânci umplutura neașteptată, totul devine mai surprinzător și mai amuzant.


Proveniență

De unde provin gogoșile berlineze?

Există documente care atestă existența gogoșilor berlineze cel puțin din secolul al XVI-lea în zona Germaniei de Nord, la acea vreme, erau încă aluaturi obișnuite coapte în untură fără umplutură. La acea vreme, forma lor era încă extrem de neregulată, strâmbă, neuniformă și rar avea umplutură sau nu avea deloc. Forma originală a gogoșilor berlineze este cunoscută de multe sute de ani, acestea arătau ca o gogoașă cu gaură în mijloc (o variantă mică a gogoșii berlineze, câteodată sărată sau picantă și deloc dulce).

Din secolul al XVIII-lea există următoarea legendă: Un brutar din Berlin, care dorea să slujească ca tunar în cadrul forțelor armate ale lui Frederic al II-lea al Prusiei (Frederic cel Mare), a fost clasificat drept inapt și a trebuit să lucreze ca brutar pe câmpul de luptă. În semn de recunoștință și respect, a creat forma actuală obișnuită a gogoșilor berlineze (coapte la focuri de câmp într-un cazan cu grăsime clocotită) ca rație pentru soldați. Abia în cursul industrializării din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, gogoșile berlineze au căpătat o semnificație și o răspândire interregională, în special cu ascensiunea Berlinului, devenind capitală imperială, odată cu fondarea Imperiului German (1871). La începutul secolului trecut, și-au găsit în sfârșit locul în cărțile de rețete interregionale.


Sezon

Când este sezonul gogoșilor berlineze?

Gogoșile berlineze sunt un produs disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite gogoșile berlineze și cum se depozitează acestea?

Gogoși berlineze proaspete în detaliu

Gogoșile berlineze se mănâncă așa cum sunt. Gogoșile berlineze sunt un produs proaspăt, cu cât sunt mai proaspete, cu atât sunt mai gustoase. Ar trebui consumate cât mai repede după ce au fost cumpărate. Există și variante congelate, care rezistă câteva luni.


Ingrediente

Ce conține gogoșile berlineze

Totuși, trebuie consumate cu moderație: Gogoșile berlineze sunt grase și bogate în zahăr și ar trebui consumate într-o cantitate limitată.

Valoare nutritivă
 

kcal: 317 kcal

Carbohidrați: 44 g

Proteine: 8,7 g

Grăsimi: 11,8 g

Vitamine

 

Vitamina A: 80 µg

Vitamina B1: 0,06 mg

Vitamina B2: 0,12 mg

Vitamina B6: 0,1 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0,6 mg

 

Minerale

 

Calciu: 37 mg

Fier: 1,3 mg

Potasiu: 110 mg

Magneziu: 17 mg

Sodiu: 240 mg