Nucșoară: nuci cu aromă intensivă
Nucșoara este un condiment versatil, care se obține din semințele arborelui de nucșoară. Fiind originar din zona tropicală, arborele de nucșoară este cultivat în prezent în diferite părți ale lumii, inclusiv în Indonezia, Grenada și Sri Lanka. Condimentul are o aromă picantă caracteristică și este adesea folosit în produse de panificație, deserturi, mâncăruri sărate și băuturi.
Nucșoara are următoarele proprietăți speciale
Nucșoara se caracterizează prin aroma sa intensă și parfumată, care conferă o notă plăcută mâncărurilor. Aceasta poate fi folosită în numeroase rețete, de la deserturi dulci până la preparate sărate, cum ar fi supele și sosurile. Nucșoara este disponibilă sub formă măcinată, dar și ca fruct întreg. Când este proaspăt măcinată, aceasta are o aromă și mai intensă.
De unde provine nucșoara?
Nucșoara este sămânța fructului de nucșoară, care crește în arborele de nucșoară (Myristica fragrans). Originea nucșoarei poate fi urmărită până la insulele Moluce din Indonezia, în special în insulele Banda, Ternate și Ambon. Această regiune este adesea considerată ca fiind locul de origine al arborelui de nucșoară.
În prezent, nucșoara este cultivată în diferite țări, inclusiv în Indonezia, Sri Lanka, Grenada, India și Malaysia. Nucșoara și aroma sa sunt încă populare, fiind un condiment apreciat în multe părți ale lumii pentru o varietate de mâncăruri, de la deserturi dulci la preparate sărate.
Când este sezonul nucșoarei?
Perioada de recoltare poate varia în funcție de regiunea de cultivare, dar, de regulă, nucșoara este disponibilă pe tot parcursul anului, nefiind strâns legată de sezon. În mod normal, fructele arborelui de nucșoară produc nucșoară de două ori pe an, iar, în unele regiuni de cultivare, perioada de recoltare se poate întinde pe mai multe luni.
La ce poate fi folosită nucșoara și cum se depozitează aceasta?
Nucșoara este un condiment versatil, cu numeroase întrebuințări, datorită gustului și aromei sale unice. Aceasta adaugă un gust picant bogat în sosuri precum sosul Bechamel, sosul Alfredo sau sosul de brânză. De asemenea, nucșoara poate fi presărată peste legume gătite precum conopida, spanacul, morcovii și piureul de cartofi, pentru a le îmbunătăți gustul. În plus, nucșoara este un ingredient îndrăgit în produsele de panificație precum prăjiturile, brioșele, biscuiții și fursecurile, fiind folosită adesea împreună cu alte condimente precum scorțișoara și cuișoarele.
Nucșoara întreagă trebuie păstrată într-un loc răcoros, uscat și întunecat, în timp ce nucșoara măcinată trebuie păstrată într-un recipient ermetic. Nucșoara întreagă se rade imediat înainte de folosire cu o răzătoare pentru nucșoară sau o răzătoare fină, pentru a obține o aromă maximă și cea mai bună calitate. În general, nucșoara întreagă se păstrează mai mult timp decât cea măcinată. Dacă este păstrată corect, aceasta își poate păstra aroma timp de mai mulți ani.
Ce conține nucșoara
De asemenea, nucșoara are unele potențiale beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, ar trebui folosită în cantități mici, din cauza aromei sale puternice, iar consumul excesiv poate avea efecte secundare. Printre posibilele beneficii pentru sănătate ale nucșoarei se numără susținerea digestiei și reducerea deteriorării celulare prin intermediul antioxidanților.
kcal: 527 kcal
Glucide: 45 g
Proteine: 5 g
Grăsimi: 36 g
Vitamina A: 0,01 µg
Vitamina B1: 0,35 mg
Vitamina B2: 0 mg
Vitamina B6: 0 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0 mg
Calciu: 180 mg
Fier: 0,3 mg
Potasiu: 0,35 mg
Magneziu: 180 mg
Sodiu: 16 mg