Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Omleta: o mâncare aerată, gustoasă din ouă

Fie vorba de mic dejun, prânz sau o cină ușoară - omleta se potrivește la orice oră. O omletă tradițională conține ouă, lapte, sare și unt, în care se prăjește omleta.

Informații utile

Omleta are următoarele proprietăți speciale

Omletă proaspătă în detaliu

Cine a încercat vreodată să prepare această mâncare, știe, că la preparare lucrurile pot scăpa de sub control. Dacă nu se arde sau nu se prinde, omleta se destramă cel târziu la întoarcere, și atunci trebuie transformată în ouă jumări.

Așa se face omleta perfectă, aerată și pufoasă

Per porție bate tare într-un castron două-trei ouă. Condimentează cu sare și piper. Topește un pic de unt într-o tigaie de teflon. Adaugă masa de ouă de îndată ce începe să formeze spumă. Acum așteaptă! Față de ouăle jumări, omleta nu trebuie mișcată prea mult. Masa se aglomerează la căldură medie de la sine. După una-două minute partea inferioară este deja puțin maronie, partea superioară încă lucioasă - momentul ideal, pentru a plia omleta cu ajutorul unei spatule sau raclete din silicon și pentru a o servi cât mai este fierbinte.


Proveniență

De unde provine omleta?

Conform unei legende, împăratului austriac Iosif I., care a trăit în secolul al XIX-lea, i s-a făcut foarte foame în timpul unei vânători și era obosit. Nu era loc de odihnă, însă în apropiere au descoperit căsuța unui om sărac. Proprietarii căsuței nu s-au așteptat la vizita domnitorului. Trebuiau să facă repede de mâncare. Au folosit ce au avut la îndemână: făină, zahăr, ouă, stafide și lapte. Și pentru că lui Francisc Iosif i-a plăcut omleta, bucătarul curții a fost instruit să învețe pe de rost rețeta și să o îmbunătățească. Noua rețetă a cucerit prima dată bucătăriile din Austria, apoi restul Europei și în final întreaga lume.


Sezon

Când este sezonul omletei?

Omleta este un produs disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită omleta și cum se depozitează aceasta?

Omletă proaspătă în detaliu

Omletele sunt consumate ca un fel de mâncare independent și pot conține legume, ciuperci, brânză, șuncă sau slănină. Trebuie ținut cont de faptul că adaosurile, mai ales cele din carne, sporesc conținutul de calorii al mâncării.

Omleta s-a răspândit pe întreg mapamondul; este cunoscută de exemplu și ca tortilla spaniolă (cu cartofi și ceapă), frittata italiană (cu legume și verdețuri) sau omu-soba japonez (cu tăiței). În Anglia, este servită ca „omleta Arnold Bennett”, după numele unui scriitor și se prepară cu pește afumat.

Omleta poate fi păstrată?

Nu se recomandă depozitarea omletei, deoarece ouăle sunt foarte sensibile la temperatură și încălzirea ar fi echivalentă cu o nouă prăjire, în urma căreia gustul și mirosul se pot înrăutăți considerabil. Dacă omleta este prăjită pe jumătate, trebuie consumată în orice caz în decurs de trei ore.


Rețete

La ce poți folosi omleta


Ingrediente

Ce conține omleta

Omleta conține colină, plus multe vitamine și minerale. Acest complex de vitamine și minerale poate asigura transferul în timp util a impulsurilor la terminațiile nervoase, contribuie la menținerea flexibilității articulațiilor și are un efect pozitiv asupra tractului gastrointestinal.

Valoare nutritivă
 

kcal: 181 kcal

Carbohidrați: 1,57 g

Proteine: 12,18 g

Grăsimi: 14,15 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0,23 µg

Vitamina B1: 0,09 mg

Vitamina B2: 0,36 mg

Vitamina B6: 0,06 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 4,14 mg

 

Minerale

 

Calciu: 54 mg

Fier: 1,88 mg

Potasiu: 151 mg

Magneziu: 12 mg

Sodiu: 343 mg