Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Eglefinul: sărac în calorii și foarte sănătos

Eglefinul face parte din familia codului. Este un pește de apă sărată, iar numele său se referă la carnea așezată în straturi. Trăsăturile externe caracteristice sunt linia laterală de un negru intens și așa-numita „pată a Sfântului Petru” de culoare neagră, aflată deasupra înotătoarei pectorale.

Informații utile

Eglefinul are următoarele proprietăți speciale

Eglefin proaspăt în detaliu

Eglefinul este o rudă a codului mai mare, deși exemplarele adulte pot atinge și ele o lungime considerabilă de 1 metru și o greutate de 15 kilograme. Din aceste exemplare, de obicei se vând în comerț doar bucăți cu oase și piele. Așa numitul eglefin proaspăt pescuit este mai mic și se vinde întreg, deși nu este pescuit în mod tradițional, ci cu o plasă de pescuit.

Eglefinul se vinde afumat și congelat. Este deosebit de delicios afumat; de altfel, se prepară ca și codul. Carnea tare are un gust plăcut de pește de mare și nu este deloc puternic sau dominant.

Ce trebuie să știi despre eglefin

Maxilarul superior al eglefinului este mai mare decât cel inferior, ceea ce îi conferă un aspect de rechin. Linia laterală neagră și pata neagră de pe piept fac ca eglefinul să fie ușor de recunoscut. Eglefinul nu trăiește la nivelul suprafeței apei, ci la adâncimi de 20 de metri și mai mult, dar mai ales în apropierea fundului mării, la adâncimi de aproximativ 200 de metri. Peștele se hrănește cu viermi, raci și, de asemenea, cu icrele altor pești, de aceea preferă apropierea de fundul mării. Perioada de depunere a icrelor este cuprinsă între martie și iunie, iar puieții ajung la maturitate sexuală la aproximativ trei ani.


Proveniență

De unde provine eglefinul?

Eglefinul se pescuiește în aceste zone:

  • Marea Baltică
  • Marea Barents din Rusia și Norvegia
  • în largul coastelor Insulelor Feroe
  • în largul coastelor Islandei
  • în coasta nord-americană a Atlanticului

Sezon

Când este sezonul eglefinului?

Eglefinul este disponibil pe parcursul întregului an, dar are cel mai bun gust în lunile mai reci, între ianuarie și martie.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit eglefinul și cum se depozitează acesta?

Eglefin proaspăt în detaliu

În bucătărie, eglefinul se prepară într-un mod foarte simplu. Este considerat un pește de gătit clasic, dar are un gust foarte bun și călit, prăjit, în caserolă sau afumat. Eglefinul, ca orice pește proaspăt, poate fi păstrat doar câteva zile în frigider și trebuie consumat cât mai repede posibil.


Rețete

La ce poți folosi eglefinul


Ingrediente

Ce conține eglefinul

Eglefinul este slab în grăsimi și calorii. Este o sursă bună de proteine valoroase, precum și de cantități considerabile de substanțe minerale și oligoelemente, cum ar fi iodul, fierul, potasiul și fosforul. Ingredientele susțin sistemul imunitar și funcțiile sănătoase ale sistemului cardiovascular, mușchilor și oaselor.

Valoare nutritivă
 

kcal: 77 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 17,9 g

Grăsimi: 0,6 g

Vitamine

 

Vitamina A: 17 µg

Vitamina B1: 0,05 mg

Vitamina B2: 0,17 mg

Vitamina B6: 0,3 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0,4 mg

 

Minerale

 

Calciu: 18 mg

Fier: 0,6 mg

Potasiu: 301 mg

Magneziu: 24 mg

Sodiu: 116 mg