Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Prunele: nutritive și mov colorate

Spre deosebire de alte fructe, prunele rotunde de culoare albastru-violet sunt ușor de recunoscut datorită denivelării din pulpă. Pulpa este moale și zemoasă, dar dificil de îndepărtat de pe sâmbure. Prunele se dezintegrează la gătire și sunt foarte bune pentru compot, gem, spumă sau chutney.

Informații utile

Prunele au următoarele proprietăți speciale 

Prune proaspete, în detaliu

Prunele sunt rotunde, de culoare violet, iar pulpa este dulce și galbenă. Sunt fructe foarte apreciate, care se pot întâlni în orice grădină. Unul din marile avantaje ale prunelor e că specimenele altoite sunt semitulpini, care pot crește liber sau susținute de un perete. De asemenea, multe dintre ele sunt autofertilizate, lucru foarte util atunci când ai un singur copac.

Câte soiuri de prune există?

Horticultorii și botaniștii au încercat întotdeauna să creeze noi soiuri de prune. Chiar și împăratul roman Pilnius a raportat experimente neobișnuite. În prezent, au existat încercări de a crea prune cu aromă de nuci, de mere sau de migdale. Chiar dacă aceste tentative au eșuat, numărul de încrucișări încercate este remarcabil. Azi există mai mult de 200 de soiuri de prune. 


Proveniență

De unde provin prunele?

Prunele sunt originare din regiunea cuprinsă între Caucaz și munții Altai. De acolo, fructele au ajuns in Europa, prin Damasc (Siria). Carol cel Mare (768 - 814 d.Hr.) a început cultivarea extinsă a prunelor în Europa. 


Sezon

Când este sezonul prunelor?

Prunele sunt disponibile pe tot parcursul anului. Sezonul lor ține din iulie până în septembrie. Anumite soiuri se coc mai târziu, în octombrie. În restul anului, prunele provin din Italia, Franța, Croația și Africa.

Ofertele noastre de fructe și legume

Oferte valabile în perioada 11.12.2024 - 17.12.2024


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite prunele și cum se depozitează?

Prune proaspete, în detaliu

Prunele proaspete se pot mânca crude. Fructele dulci și zemoase se folosesc și pentru marmeladă, spumă de fructe, compot sau în salata de fructe. Prunele europene sunt foarte bune ca topping pentru torturi. Conțin mai puțin suc decât celelalte soiuri. Și prunele uscate sunt delicioase consumate ca gustare. Dacă ești fan, poți obține și suc de prune. Pentru suc, este ideală folosirea prunelor mai tari.

Cum se depozitează prunele

Prunele proaspete se depozitează în compartimentul pentru fructe al frigiderului. Astfel rezistă până la patru zile, deși anumite soiuri rezistă și până la zece zile. Stratul superior albicios de pe prune este complet natural. Protejează fructele de uscare. Din acest motiv, prunele se spală doar înainte de a fi consumate. Pentru condiții optime de coacere, fructele necoapte se pot depozita la temperatura camerei. Prunele coapte se pot congela fără probleme. Înainte de congelare, trebuie să fie spălate, să se scoată sâmburii și să se taie în bucăți mai mici. Prunele congelate rezistă până la un an.



Ingrediente

Ce conțin prunele

Prunele conțin multe vitamine și minerale. Printre altele, conțin provitamina A, vitamina C, B1, B2 și E. Printre mineralele importante, se numără calciul, fierul, potasiul și zincul. În plus, prunele conțin și alte substanțe fitochimice. Au efect antioxidant asupra celulelor, fiind astfel foarte sănătoase. Prunele uscate sunt foarte bune pentru digestie.

Valoare nutritivă
 

kcal: 49 kcal

Carbohidrați: 10,2 g

Proteine: 0,6 g

Grăsimi: 0,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 65 µg

Vitamina B1: 0,07 mg

Vitamina B2: 0,04 mg

Vitamina B6: 0,05 mg

Vitamina C: 5 mg

Vitamina E: 0,8 mg

 

Minerale

 

Calciu: 8 mg

Fier: 0,4 mg

Potasiu: 177 mg

Magneziu: 10 mg

Sodiu: 2 mg