Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Fructele sâmburoase: delicioase și sănătoase

Termenul „fructe sâmburoase” se referă la fructele aparținând grupului de plante cu sâmburi mari, lemnoși. Fructele se pot diferența clar pe baza aspectului. Câteva exemple de fructe sâmburoase sunt: mango, caise, prune, cireșe, nectarine etc. Știai că și nuca de cocos, migdalele și fisticul aparțin, din punct de vedere botanic, fructelor sâmburoase? Află mai multe despre fructele delicioase din următoarele pagini.

Informații utile

Fructele sâmburoase au următoarele proprietăți speciale

Multe dintre sortimentele de fructe sâmburoase sunt, de asemenea, bogate în vitamine. De exemplu, cireșele conțin vitamina C, acid folic și mai multe tipuri de vitamine B. O categorie specială a fructelor sâmburoase sunt și polidrupele, precum zmeura și murele. Fructele sâmburoase sunt diferite de cele semințoase (precum merele, perele etc.), având sâmburi mai mici. 


Proveniență

De unde provin fructele sâmburoase?

Fructe sâmburoase proaspete, în detaliu

în vreme ce cireșii și prunii se adaptează și în zone temperate, anumite tipuri de fructe sâmburoase se dezvoltă mai bine într-un climat mediteranean. Caișii se pot găsi uneori și în sudul Germaniei, dar sunt mai comuni în zona mediteraneană. Acolo și în Turcia sunt considerate plante comune. Zonele de creștere a fisticului sunt chiar și mai exotice, iar Iran, Siria, dar și California, Grecia și Turcia prezintă condiții ideale de creștere a acestuia.

Unele tipuri de fructe au soiuri diferite: de exemplu, există cireșe dulci, vișine, cireșele japoneze de flori, precum și cireșele păsărești. De exemplu, cireșele japoneze de flori sunt cunoscute sub denumirea de Namen Prunus și pot fi găsite în special în Japonia, China și Coreea. În schimb, vișinele se cultivă mai ales în emisfera de nord, iar cireșele dulci pot fi găsite și în Germania. 


Sezon

Când este sezonul fructelor sâmburoase?

Exemplele includ variante apreciate de fructe sâmburoase, precum cireșele, caisele și prunele. De obicei, fructele sâmburoase preferă clima caldă. De obicei, cireșele dulci se coc în iulie, caisele în iulie și august, iar prunele în iulie, august și septembrie. În acest sens, există asemănări clare între fructele sâmburoase. Frigul nu este benefic acestor sortimente, ele se dezvoltă în lunile călduroase.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite fructele sâmburoase și cum se depozitează?

Fructe sâmburoase proaspete, în detaliu

Multe sortimente de fructe sâmburoase se consumă imediat, proaspăt spălate. Caisele, cireșele și prunele reprezintă tipurile standard de fructe care se consumă în stare crudă. De asemenea, nuca de cocos, fisticul și migdalele pot fi consumate drept gustare de către persoanele fără alergii. 

Fructele sâmburoase joacă un rol important în gastronomie, oriunde în lume. Acestea reprezintă un ingredient standard în prăjituri; astfel, putem avea prăjituri cu cireșe, caise și prune. Din cireșe putem face și dulceață de cireșe, care se poate folosi în combinație cu clătite sau alte prăjituri. Fructele sâmburoase se folosesc și în brioșe și minitorturi. Cireșele, caisele și prunele se pot utiliza, de asemenea, în marmelade. Migdalele și fisticul se pot găsi în amestecurile de nuci sau de tip „trail mix”. Fructele sâmburoase se pot folosi și pentru băuturi, de exemplu, sucuri de fructe sau smoothie-uri. De asemenea, există și chutney de mango. Fructele sâmburoase se pot utiliza și ca un adaos dulce în cerealele de dimineață.

Cum se depozitează fructele sâmburoase

Spre deosebire de multe tipuri de legume sau ciuperci, nu este recomandată depozitarea fructelor sâmburoase la frigider. Deși le-ar prelungi durata de viață în anumite situații, își vor pierde din aromă. De obicei, se recomandă depozitarea la o temperatură un pic mai redusă decât temperatura camerei. Pentru fructele exotice, provenite din zone cu climă caldă, se recomandă depozitarea la temperatura camerei. Asta înseamnă și că multe fructe nu se pot depozita în locuri prea calde. Pe de altă parte, depozitarea fructelor sâmburoase la temperatura camerei poate duce la infestația cu musculițe de fructe, depozitarea în frigider fiind de preferat în această situație.

Fructele sâmburoase se coc în perioade diferite. De exemplu, fructele de mango se coc în continuare și după ce au fost culese, dar cireșele nu.


Rețete

La ce poți folosi fructele sâmburoase


Ingrediente

Ce conțin fructele sâmburoase

Multe dintre tipurile de fructe sâmburoase sunt, de asemenea, bogate în vitamine. De exemplu, cireșele conțin vitamina C, acid folic și mai multe tipuri de vitamine B. Mai conțin potasiu, calciu, magneziu, fier și altele. Caisele conțin vitamina C, acid folic, calciu, fier și multe altele. Din acest motiv, aceste tipuri de fructe sunt foarte bune pentru gustările dintre mese. Se recomandă atenție la consumul de nucă de cocos, deoarece, deși conține multe substanțe nutritive și are proprietăți antibacteriene, are și aproximativ 350 de calorii per 100 de grame.