Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Nectarinele: rudele piersicilor

Nectarinele aparțin familiei Rosaceae. Arborii pot atinge înălțimea de șase metri, iar florile sunt alb-rozalii. Nectarinul nu poate fi deosebit vizual de piersic. Frunzele și florile arată la fel.

Informații utile

Nectarinele au următoarele proprietăți speciale  

Nectarine proaspete, în detaliu

Nectarinele sunt fructe sâmburoase, iar sâmburii acestora nu se pot diferenția de cei ai piersicilor. Există o presupunere greșită că nectarinele sunt o încrucișare între piersici și prune. Nu este adevărat. Nectarinele au apărut în urma unei mutații a piersicii, fiind astfel o subspecie a acesteia. Există în jur de 100 de soiuri diferite. Coaja nectarinei este netedă, nu catifelată. Pulpa fructului este galbenă sau galben deschis, în funcție de soi. Nectarinele au mai multe calorii decât piersicile, dar conțin și de aproximativ șase ori mai multă vitamina A. În rest, valorile nutritive sunt similare cu cele ale piersicilor. Nectarinele se coc târziu și sunt foarte parfumate.


Proveniență

De unde provin nectarinele?

Asemenea piersicilor, nectarinele provin din China, de unde au fost importate în Persia și apoi în Grecia. În prezent, sunt cultivate în Spania, Franța, Italia, Grecia, California, Chile și Africa de Sud. Nectarinele au apărut cândva în secolul al XVII-lea. Inițial, se cultivau numai în țări precum Grecia, Persia și China. În ultimul secol, nectarinele au devenit mai populare atât în America, cât și în Europa.


Sezon

Când este sezonul nectarinelor?

Nectarinele sunt disponibile pe tot parcursul anului. În aprilie se coc nectarinele din Spania și Italia. Recoltarea are loc în lunile de vară, din iulie până în septembrie. Nectarinele sunt coapte atunci când coaja este galben-portocalie sau roșie. Se coc destul de repede după cules și, din acest motiv, se culeg cât sunt încă tari. Trebuie consumate în decurs de o săptămână de la cumpărare sau recoltare. În principal, sunt destinate consumului în stare crudă. 


Utilizare și depozitare

La ce se pot folosi nectarinele și cum se depozitează?

Nectarine proaspete, în detaliu

De obicei, nectarinele se consumă crude și proaspete, cu sau fără coajă. Se pot adăuga în salate de fructe, înghețată, quark sau în torturi, astfel că nectarinele sunt nelipsite din meniu. Nectarinele se folosesc și pentru sucuri, gemuri și marmelade. Dacă nectarinele trebuie să se mai coacă, este recomandată depozitarea acestora la temperatura camerei. Nectarinele coapte trebuie consumate rapid, deoarece se strică repede.


Rețete

La ce poți folosi nectarinele


Ingrediente

Ce conțin nectarinele

Nectarinele sunt sănătoase: Acestea sunt bogate în vitamine și minerale. Conțin vitaminele B, C și A, precum și calciu, fier și potasiu, toate fiind esențiale unui sistem imunitar sănătos. Se folosesc și pentru detoxifiere, curățarea sângelui și îmbunătățirea circulației.

Valoare nutritivă
 

kcal: 53 kcal

Carbohidrați: 12,4 g

Proteine: 0,9 g

Grăsimi: 0,1 g

Vitamine

 

Vitamina A: 73 µg

Vitamina B1: 0,02 mg

Vitamina B2: 0,05 mg

Vitamina B6: 0,03 mg

Vitamina C: 8 mg

Vitamina E: 0,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 4 mg

Fier: 0,5 mg

Potasiu: 270 mg

Magneziu: 13 mg

Sodiu: 9 mg