Pieptul de pui: bogat în proteine și îndrăgit
Pieptul de pui face parte dintr-o dietă sănătoasă. Această parte a puiului este foarte slabă, dar bogată în proteine. Carnea este săracă în grăsimi și poate fi preparată într-o varietate de moduri. Această carne este o sursă de energie sănătoasă și cu conținut scăzut de grăsimi, fiind ideală chiar și pentru sportivi.
Pieptul de pui are următoarele proprietăți speciale
Pieptul de pui este un ingredient versatil în bucătărie, fiind caracterizat prin aroma sa blândă, conținutul redus de grăsimi și conținutul ridicat de proteine. Carnea poate fi preparată în numeroase moduri și este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, atât de importante pentru organism.
De unde provine pieptul de pui?
Puii (Gallus gallus domesticus) sunt crescuți în diferite părți ale lumii de mii de ani. Aceștia sunt păsări domestice care își au originea în Asia, în special în actualele China și India.
Industria avicolă modernă a dezvoltat și rafinat creșterea puilor și, în special, a pieptului de pui. Astăzi, puii sunt crescuți pentru carne și alte produse de pasăre în multe țări din întreaga lume. Pieptul de pui este obținut prin tăierea carcasei de pui și scoaterea mușchiului pieptului și este vândut ca piept de pui file.
Când este sezonul pieptului de pui?
În agricultura modernă, păsările de curte sunt crescute pe tot parcursul anului. Acest lucru înseamnă că și pieptul de pui este disponibil în mod constant pe piață. Fiind o sursă importantă de proteine și un ingredient popular în multe feluri de mâncare, acesta este cel mai consumat tip de carne din întreaga lume. Fie că este proaspătă, fie că este congelată, carnea este disponibilă sub diferite forme, cum ar fi fileurile de piept de pui, fripturile de pui, pulpele sau aripioarele de pui.
La ce poate fi folosit pieptul de pui și cum se depozitează acesta?
Pieptul de pui este deosebit de versatil în bucătărie și este folosit în diverse feluri de mâncare. Acestea variază de la bucăți de piept de pui prăjite și făcute pe grătar până la șnițele de pui și folosirea în salate de pui, în supe și tocănițe.
Depozitarea corectă a pieptului de pui este esențială, pentru a asigura prospețimea și pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare. Prin urmare, depozitarea acestuia se face în frigider la o temperatură sub 4 grade Celsius, acoperit într-un recipient ermetic sau într-o folie de plastic și plasat pe rafturile frigorifice cele mai joase, fiind separat de alte alimente. De asemenea importantă pentru păstrarea calității este decongelarea sigură în frigider.
Ce conține pieptul de pui
Pieptul de pui este o sursă de carne bogată în proteine. Atunci când este consumat cu moderație și ca parte a unei diete echilibrate, acesta poate avea efecte pozitive asupra sănătății. Carnea este săracă în grăsimi și conține nutrienți importanți, cum ar fi vitamina B6, niacină (vitamina B3), fosfor și seleniu. Datorită conținutului scăzut de grăsimi și de calorii, este perfectă pentru gestionarea eficientă a greutății și poate ajuta sportivii să își dezvolte musculatura.
kcal: 145 kcal
Glucide: 0 g
Proteine: 22,2 g
Grăsimi: 6,2 g
Vitamina A: 27 µg
Vitamina B1: 0,07 mg
Vitamina B2: 0,09 mg
Vitamina B6: 0,53 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,3 mg
Calciu: 14 mg
Fier: 1,1 mg
Potasiu: 264 mg
Magneziu: 27 mg
Sodiu: 66 mg