Pieptul de curcan: sursă delicată de proteine
Pieptul de curcan este o bucată de carne slabă și fragedă, obținută din mușchiul pieptului de curcan. Carnea sa albă, suculentă, este o opțiune îndrăgită pentru persoanele care urmează o dietă sănătoasă, pentru că are mai puțină grăsime și un conținut mai mic de calorii decât alte tipuri de carne, precum vita sau porcul.
Pieptul de curcan are următoarele proprietăți speciale
Pieptul de curcan este folosit adesea în bucătărie pentru proprietățile sale nutritive. Acesta este o sursă deosebită de proteine și oferă nutrienți importanți, precum niacina, vitamina B6, fosfor și seleniu. Pieptul de curcan are un conținut scăzut de grăsime, fiind ideal în cazul unei diete pentru controlul greutății. Datorită texturii sale și gustului discret, pieptul de curcan poate fi preparat în diferite moduri, cum ar fi pe grătar, prăjit, la cuptor, călit și înăbușit. De aceea, este un ingredient versatil în supe, sandvișuri, salate și rulade.
De unde provine pieptul de curcan?
Pieptul de curcan provine de la curcani, aceștia avându-și originea în America de Nord, unde obișnuiau să fie folosiți ca sursă de hrană de către populația indigenă. Odată cu colonizarea europeană a Americii, curcanii au fost aduși în Europa și în alte părți ale lumii.
Creșterea modernă, comercială a curcanilor s-a dezvoltat în multe țări ale lumii, printre care și Statele Unite ale Americii, Canada, Brazilia și Europa. Pieptul este o parte preferată din curcan și, de regulă, este apreciat ca fiind un produs din carne sărac în grăsimi și versatil.
Când este sezonul pieptului de curcan?
Pieptul de curcan este carne de pasăre și, de regulă, este disponibil în comerț pe tot parcursul anului. Spre deosebire de unele produse sezoniere, pieptul de curcan nu are un sezon specific, deoarece, datorită cererii mari, curcanul este crescut, iar carnea acestuia este prelucrată și comercializată pe tot parcursul anului.
În unele regiuni pot exista oscilații sezoniere în ceea ce privește disponibilitatea produselor de pasăre, care pot fi cauzate de cererea sezonieră sau de alte practici din agricultură.
La ce poate fi folosit pieptul de curcan și cum se depozitează acesta?
Pieptul de curcan este deosebit de versatil și un ingredient important în diferite preparate, indiferent dacă este prăjit în tigaie, gătit în cuptor sau rafinat cu diferite condimente și sosuri. Șnițele din piept de curcan, file de piept de curcan prăjit, fâșii de piept de curcan pentru salate, rulade, taco și preparate la tigaie, versatilitatea pieptului de curcan îl face să fie o alegere preferată în bucătărie.
Pieptul de curcan se păstrează cel mai bine în frigider, la o temperatură cuprinsă între 0 și 4 grade Celsius, într-o pungă de plastic sigilată sau într-un recipient ermetic. Pieptul de curcan proaspăt trebuie consumat în termen de 1-2 zile după cumpărare sau preparare. Când se dorește păstrarea pentru mai mult timp, acesta poate fi congelat, de preferat în pungi sau recipiente destinate congelării.
Ce conține pieptul de curcan
Pieptul de curcan este o sursă de carne sănătoasă, fiind un ingredient potrivit pentru o alimentație echilibrată. Acesta este caracterizat printr-un conținut scăzut de grăsime, un conținut ridicat de proteine importante și mulți nutrienți, precum vitamina B3 (niacină), vitamina B6, fosfor și seleniu. De asemenea, pieptul de curcan este sărac în calorii și colesterol și conține acizi grași sănătoși, precum omega 3.
kcal: 105 kcal
Glucide: 0 g
Proteine: 24,1 g
Grăsimi: 1 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0,05 mg
Vitamina B2: 0,08 mg
Vitamina B6: 0,46 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,9 mg
Calciu: 13 mg
Fier: 1 mg
Potasiu: 333 mg
Magneziu: 20 mg
Sodiu: 46 mg