Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ciupercile: exemplare comestibile

Culesul de ciuperci este perfect pentru o plimbare relaxantă și, în plus, te vei alege și cu o mâncare delicioasă. În mod ideal, te vei întoarce acasă cu o recoltă bogată. Află de aici când apar primele ciuperci, ce caracteristici au, unde cresc și cum le poți recunoaște.

Ciuperci porcini într-un coș rotund, văzut de sus, pe solul pădurii. Se pot vedea o mână, o pătură și o sticlă.
© Manu Prats/Stocksy – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • De la gălbiori la bureții cu perucă: află de aici care sunt cele mai comune ciuperci comestibile
  • Află informații importante cu privire la particularitățile fiecărei specii și află cum le poți deosebi.
  • Ciupercile au foarte multe întrebuințări în gastronomie: află de aici rețete și sfaturi pentru preparate delicioase
Sezonul ciupercilor

Când este cel mai bun moment pentru culesul de ciuperci?

Primăvara și vara sunt anotimpurile ideale pentru plimbări în natură. Această perioadă este și perioada de creștere a ciupercilor. De regulă, apar între aprilie și septembrie. Primăvara poți găsi Morchella, cunoscute în popor sub denumirea de zbârciogi, și porcini, iar în lunile de vară, vei găsi gălbiori, Imleria badia (sau hribi murgi, bureți pietroși sau hribi roșcați), Champignon și alte specii comestibile delicioase. Se pot găsi în locații diferite, deoarece locurile de creștere variază de la specie la specie. Unele dintre ele trăiesc în simbioză cu alte plante, ceea ce înseamnă că le vei putea găsi întotdeauna în apropierea acestor plante (de obicei este vorba despre anumite specii de copaci).


Specii

Ciupercile: bogățiile pădurilor

Porcini, gălbiorii și Champignon se numără printre cele mai cunoscute specii comestibile. Dacă te duci la plimbare în pădure, este posibil să găsești chiar mai multe specii comestibile perfecte pentru o mâncare de ciuperci, supe cremă de ciuperci sau chiar și tocănițe de ciuperci. Dacă le examinezi cu atenție, nu este greu să le diferențiezi pe cele comestibile de cele otrăvitoare. De la gălbiori la Imleria badia: aici vei găsi o listă de ciuperci comestibile ușor de recunoscut și absolut delicioase, perfecte pentru o ciulama de ciuperci. Sfat: Dacă nu ești expert în culesul lor, îți recomandăm să identifici un centru de informare din apropierea ta, unde ciupercile culese de tine pot fi verificate de experți în domeniu.

Porcini se numără printre cele mai apreciate specii

Două ciuperci porcini pe sol, în pădure.
© Digitalpress – stock.adobe.com Tulpină albă, groasă și bulboasă, cu aproape toată pălăria de culoare maro: ciupercile porcini sunt cele mai cunoscute ciuperci comestibile.

Porcini aparțin familiei Boletus și sunt cunoscute datorită texturii ferme. Există șapte specii comestibile aparținând acestei familii. Se pot deosebi prin tulpina groasă, bulboasă, albă și pălăria de culoare predominant maro. În Europa, cele mai des întâlnite sunt Boletus edulis sau hribul cenușiu, Boletus pinophilus sau hribul de pin, Boletus aestivalis sau hribul de vară și Boletus aereus sau hribul arămiu, recunoscut datorită pălăriei închise la culoare. Aroma este delicată. Sunt foarte apreciate și sunt delicioase prăjite, la cuptor, dar și crude. Sunt perfecte servite în felii subțiri și adăugate în salate.  

Explozie de gust: gălbiorul

Doi gălbiori mari în pădure, pe solul acoperit de mușchi de pământ.
© Susie Hedberg – stock.adobe.com Toate cele 18 subspecii sunt comestibile: gălbiorii sunt delicatese versatile.

Datorită formei conice, culorii care variază de la galben la portocaliu și gustului incomparabil, gălbiorul este o adevărată delicatesă. Grosimea tulpinii variază, iar pe partea inferioară, către pălărie, se pot observa stinghii. De obicei, cresc una în apropierea celeilalte și este foarte posibil să le poți culege în cantități mari, dacă nu a vizitat nimeni acea locație înaintea ta. De regulă, nu le vei găsi ca exemplare izolate. Culoarea, dar și mirosul și aroma, amintesc de ouă; au o notă lemnoasă, motiv pentru care se potrivesc excelent alături de vânat. 

O pălărie plină de savoare: parasolul

Un parasol mare într-o câmpie.
© joost lagerweij/EyeEm – stock.adobe.com Datorită aspectului său, parasolul mai este numit și pălăria șarpelui.

Parasolul este înrudit cu Champignon și mai este cunoscut sub denumirea populară de burete șerpesc. Motivul: pălăria sa este de dimensiuni mari și se deschide complet pe parcursul vieții, ca un parasol. Caracteristici distinctive: inelul cu o textură asemănătoare pielii, aflat aproximativ la jumătatea tulpinii. Exemplarele mai mature se pot diferenția prin fragilitatea lor - aceste specimene au o textură lemnoasă și, deși sunt în continuare comestibile, nu mai sunt gustoase și îți recomandăm să le eviți. Datorită formei, parasolul este ideal pentru gătirea pe grătar și folosirea în burgeri vegani.

   

O pălărie încântătoare: hribul murg.

Doi hribi murgi într-o poiană.
© Eileen Kumpf – stock.adobe.com Hribii murgi sunt foarte apreciați de cunoscători.

Există câteva specii Boletus pe care experții se bucură să le întâlnească. Pentru a găsi speciile comestibile, trebuie să le analizezi pălăriile. Imeria badia sau hribul murg are forma unei semisfere și este de culoare maronie. Partea inferioară a pălăriei este formată din tuburi dese, gălbui. Sfat: dacă apeși ușor pe porii din partea inferioară a pălăriei, aceștia se vor colora în albastru. Pălăria este mare, cărnoasă și se poate găti în preparate delicioase, precum o tocană de ciuperci.

   

Cel mai bun prieten al brazilor: râșcovul de brad

Un recipient de formă pătrată, din lemn deschis la culoare, plin cu mușchi de pământ și râșcovi de brad, văzut de sus, pe un fundal albastru.
© LariBat – stock.adobe.com Râșcovul de brad este delicios prăjit, servit cu unt și puțină ceapă verde pe o felie de pâine.

Lactarius deliciosus sau râșcovul de brad este rotundă, cu cercuri dispuse uniform și de culoare portocalie. Se poate găsi în apropierea brazilor, deoarece trăiește în simbioză cu aceștia. De altfel: Este posibil ca, după consumul lor, urina să devină roșie; acesta este un efect comun. Prepară aceste ciuperci la tigaie, deoarece sunt delicioase prăjite, dar nu le consuma în stare crudă, pentru că îți vor provoca vărsături.

   

Ciupercile Champignon de culoare albă cresc în zonele verzi

O ciupercă Champignon mare într-o câmpie.
© PHILETDOM – stock.adobe.com Ciupercile Champignon de culoare albă cresc mai ales în câmpiile cu fertilizate scăzută, în poieni, parcuri și grădini.

De regulă, există câteva diferențe între gustul și aspectul ciupercilor Champignon culese din natură față de cele cumpărate din supermarket, cele din urmă fiind puțin mai mari; lamelele exemplarelor tinere sălbatice sunt mai roșiatice și nu așa închise de la culoare ca cele aflate pe lista de cumpărături. Cresc în câmpii cu sol cu fertilitate scăzută, în poieni, grădini și parcuri.

   

Tulpina buretelui călugăresc este de culoare albă, stropită cu negru, la fel ca trunchiul mestecenilor.

Un burete călugăresc cu tulpina groasă, negru cu alb, pe solul acoperit de frunze uscate al unei păduri.
© KlausDieter – stock.adobe.com Pălăria buretelui călugăresc este de culoare maro deschis, este semisferică la exemplarele tinere și se aplatizează pe măsură ce exemplarul se maturizează.

Leccinum scabrum aparțin familiei Boletus și mai sunt cunoscute ca burete călugăresc. Pălăria este de culoare maro deschis, este semisferică la exemplarele tinere și se aplatizează pe măsură ce exemplarul se maturizează. Trăiește în simbioză cu mestecenii și poate fi găsită în apropierea acestora. Chiar și aspectul seamănă cu cel al mestecenilor, deoarece tulpinile albe ale ciupercilor sunt pătate cu negru.  Interesant: în timpul gătirii își vor schimba culoarea în negru, dar gustul nu va avea de suferit.

   

Bureții cu perucă seamănă cu sparanghelul

Un burete cu perucă tânăr în iarbă.
© Chamois huntress – stock.adobe.com Forma sa amintește de sparanghel: buretele cu perucă.

Datorită formei alungite și solzilor externi, Coprinus comatus sau bureții cu perucă aparțin familiei Champignon, fiind cunoscuți și sub denumirea populară de burete de cerneală. Denumirea populară este reprezentativă. Doar exemplarele tinere sunt comestibile, deoarece cele mature își vor închide culoarea și se vor dizolva într-un lichid asemănător cu cerneala. Culege doar specimenele tinere, de formă cilindrică. Deși nu sunt toxice, exemplarele mature se închid la culoare și încep să se „topească”.

   

Zbârciogul galben este demn de cei mai buni bucătari

Un zbârciog galben pe solul umed al unei păduri.
© thomaseder – stock.adobe.com Doar pentru cei mai norocoși: zbârciogul galben este foarte scump.

Dacă vei găsi această „comoară”, te poți considera norocos. Morchella esculenta sau zbârciogul galben este cea mai scumpă din familia sa și se poate cumpăra, de obicei, uscată sau murată. Această specie este valoroasă, rară și greu de găsit. În anumite țări, este protejată și astfel poate fi culeasă doar în cantități foarte mici pentru consumul propriu. Poate fi recunoscută datorită pălăriei unice, deformate, care seamănă cu un burete. Este foarte apreciată în sosuri fine, alături de o friptură de vită sau un file de porc.


Rețete

Rețete: ce poți găti cu ciuperci

Odată ce ai găsit ce căutai și te-ai întors acasă cu un coș plin de ciuperci, te vei întreba: ce pot găti cu ele? Printre rețetele clasice, se numără sosul de ciuperci, care se poate prepara din aproape toate speciile comestibile și se potrivește alături de paste sau găluște.  De asemenea, se pot folosi și în risotto, pe pizza sau în ravioli sau chiar și în lasagna, sau poți face chiar și ciuperci umplute. Deoarece nu devin moi și au un gust intens, sunt deseori folosite în preparatele vegane și vegetariene. De exemplu, poți prepara un șnițel vegan din ciuperci. Pentru ciuperci la cuptor, îți recomandăm Champignon, iar ciupercile comestibile enumerate mai sus din familia Boletus sunt perfecte preparate pane și prăjite în ulei la temperatură înaltă, la fel ca șnițelele. Parasolul și bureții cu perucă sunt, de asemenea, delicioși prăjiți la tigaie. Se potrivesc cu sosuri și creme acrișoare, precum Remoulade, sos de smântână cu ierburi aromatice, tartar sau sosuri verzi. 

Ai nevoie de rețete cu ciuperci? Noi îți vom oferi atât rețete clasice, cât și idei noi și inedite!