Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Decorarea balconului: patru idei la modă

Să citești o carte sau să te relaxezi seara alături de cei dragi – balconul este locul ideal, pentru că ești în continuare acasă, dar te poți bucura de aer proaspăt. Fie că oaza ta de relaxare este spațioasă sau de mici dimensiuni, cu puțin efort și câteva lucruri simple, o poți face și mai frumoasă. Mai jos, ai câteva idei grozave pentru decorarea pe cont propriu a balconului.

Se poate vedea un balcon cu multe ghivece cu plante verzi și cu flori. Se mai poate vedea și un scaun pliabil, o masă de lemn, trei vaze cu flori, o sticlă și un pahar cu ceai rece.
© Hristina - stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Pentru a te bucura cât mai mult de balconul tău, trebuie să ai în vedere câteva aspecte.
  • Poți crea o atmosferă plăcută, cu ajutorul câtorva decorațiuni de balcon. 
  • Poți da frâu liber creativității prin decorarea balconului cu obiectele mai vechi din casă.
  • Lumânări, ghivece pictate sau ghirlande colorate: aici poți afla cum poți pune în aplicare câteva idei de decor pentru balcon. 
Împărțirea spațiului

Optimizează spațiul

Înainte de a ne muta într-o casă sau o locuință nouă, petrecem foarte mult timp luând în considerare decorul casei. Mutăm și rearanjăm mobila din sufragerie, pentru a ne asigura că decorăm camera astfel încât să atragă toate privirile și să fie funcțională. Balconul, terasa sau chiar și grădina fac, de asemenea, parte din locuința noastră, deși deseori le trecem cu privirea. Cum le putem decora și pe acestea? Este important să ai în vedere două lucruri:

  • înainte de toate, la decorarea unui balcon mic, aplică zicala: mai puțin înseamnă mai mult. Astfel, orientează-te către un mobilier care nu ocupă mult spațiu. Gândește-te la ce îți trebuie cu adevărat și ce faci pe balcon. Îți place să te bronzezi? Atunci lasă spațiu pentru un șezlong. Îți place să petreci timp pe balcon cu o carte în față, învelit într-o pătură? Atunci ai nevoie de un mic colț de lectură, cu perne. Petreci timp afară alături de alte persoane? Ai nevoie de mai multe scaune. Este important pentru tine să ai un loc de luat masa sau o zonă pentru băuturi? 
  • Lumina soarelui reprezintă, de asemenea, un factor important la decorarea balconului. Adori să îți petreci zilele la soare? Atunci aranjează scaunele astfel încât să poți sta cât mai mult timp la soare. Pentru cei care preferă să evite razele directe ale soarelui, recomandăm montarea unui parasolar. Îți place să te bucuri de peisaj sau preferi să te relaxezi în liniște? În funcție de acest factor, poți crea un perete pentru intimitate, din plante, pe balcon.  

Odată ce ai ținut cont de aceste idei importante, poți începe decorarea balconului. Nu ai nimic de pierdut dacă investești în metode de bricolaj pentru decorarea balconului. În principiu, poți folosi materiale pe care le ai deja acasă.


Decorațiuni din borcane

Fă o lanternă

Ideile de bricolaj sunt simple, dar de efect. Pentru a reproduce decorul de grădină și pentru o atmosferă mai caldă, poți, pur și simplu, să adaugi o lumânare. Sau chiar și mai bine, mai multe lumânări. Arată foarte bine și îți oferă și o sursă de lumină. Pentru această idee, ai nevoie doar de un șnur din material natural deschis la culoare și de câteva borcane goale fără capace. Poți folosi orice borcan, de la cele de marmeladă până la cele pentru conserve: cu cât formele și dimensiunile sunt mai diferite, cu atât mai bine.

Înfășoară o bucată de șnur în jurul gurii borcanului și leag-o cu o fundă. Poți alege tu cât de lung va fi șnurul și cât de mare va fi funda. Dacă formele și dimensiunile borcanelor nu variază prea mult, aranjează-le așa cum îți place ție. Dacă borcanele sunt de dimensiuni diferite, arată mult mai bine când sunt grupate pe dimensiuni. La final, pune o lumânare mică în fiecare borcan.

Sfat: Nu ai borcane în casă, dar ai nevoie de o sursă de iluminare pentru balcon sau terasă? De ce nu îți faci o lanternă din hârtie de copt? Așază lumânarea într-un bol mic și înfășoară-l într-o pungă de hârtie. Fă o gaură în partea de sus a hârtiei, pe ambele laturi mai lungi ale pungii. Astfel, o vei putea lega cu un șnur dacă începe să bată vântul și îți vei proteja lumânarea.


Decorațiuni din sticle

Decorează cu o lumânare în sticlă

În serile calde de vară, este plăcut să te poți relaxa pe balcon alături de un pahar de vin. Dar ce faci apoi cu sticla goală? Nu o reciclezi, ci o folosești la decorarea balconului: o poți reutiliza pentru o lumânare cu ceară picurând pe sticlă, în cel mai scurt timp. Probabil că aceasta este cea mai simplă idee de decor posibilă: ai nevoie doar de o lumânare dreaptă pe care o vei încălzi la capătul de jos în apă caldă. Imediat ce s-a înmuiat ceara, poți pune lumânarea în sticlă, printr-o mișcare ușoară de înșurubare. Cu cât folosești lumânarea mai des, cu atât se vor forma mai multe picături de ceară. Mai ales sticlele ce au culori neobișnuite arată excepțional. Ginul, vodca, dar și uleiurile de gătit de înaltă calitate, se comercializează de obicei în sticle cu forme neobișnuite și etichete deosebite. Cu o astfel de lumânare pe masă, cinele luate vara pe balcon vor fi foarte plăcute. De asemenea, poți monta și o ghirlandă luminoasă, pentru o sursă suplimentară de iluminat.


Decorarea ghivecelor

Pictează ghivecele de flori

Se pot vedea mai multe ghivece de dimensiuni diferite, cu plante verzi. Ghivecele sunt vopsite individual, cu diferite modele. În spate, se poate vedea un perete galben pastel.
© FollowTheFlow – stock.adobe.com Cu doar câteva mișcări din pensulă, poți decora ghivecele de plante de balcon.

Dacă preferi o oază de verdeață, atunci caută o pensulă. Nu îți face probleme, pentru acest proiect nu trebuie să creezi picturi impresionante sau să ai talent artistic. Trebuie doar să dai o culoare nouă ghivecelor de flori de balcon monocrome. Din doar câteva mișcări, le vei da o notă unică. 

Ai nevoie doar de vopsea acrilică sau de un alt tip de vopsea care să reziste pe ceramică și argilă. Folosește culori deschise pentru ghivecele închise la culoare și culori închise pentru cele deschise. Acoperă podeaua sau masa de lucru cu ziare vechi, fă-ți o cană de ceai și apucă-te lucru: alege modele simple, geometrice. Poți face, pur și simplu, un desen mare în zig-zag, de sus până jos. Mai poți face puncte dispuse în mod egal, săgeți sau flori. Dacă preferi design-urile mai discrete, poți vopsi doar partea superioară a ghiveciului. Dacă ești o fire mai creativă, poți pica fețe. 


Decorațiuni din hârtie

Fă o ghirlandă

O ghirlandă va înfrumuseța oaza ta de liniște, fiind o idee bună chiar și pentru decorul unui balcon mic. Un alt avantaj: această idee de decorare pentru balconul închis, terasă sau grădină va arăta foarte bine chiar și pe timp de iarnă, când plantele nu sunt înflorite. Pentru ghirlandă, ai nevoie doar de câteva carioci și de hârtie albă. Cu un creion, fă o cruce pe o bucată de hârtie. Linia verticală trebuie să aibă o lungime de 16 cm. În mijloc, desenează o linie orizontală cu o lungime de 10 cm. Dacă vei conecta toate punctele crucii cu linii, vei obține un romb, pe care îl poți apoi decupa cu atenție. Numărul total de romburi de care vei avea nevoie depinde de lungimea ghirlandei. 

Îndoaie la jumătate fiecare romb și pregătește-te să lipești vârfurile între ele. Lasă 40 cm la capătul șnurului și prinde primul triunghi de șnur, astfel încât îndoitura să fie amplasată pe șnur și capetele ascuțite să atârne în jos. Acum poți lipi vârfurile. Lasă o distanță de câte 2 cm între triunghiuri, până ajungi la lungimea dorită. Mai lasă 40 cm de șnur liber și prinde ghirlanda. Ghirlanda este gata!