Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Dieta alcalină: sfaturi pentru aplicarea corectă

Adepții dietei alcaline au în vedere echilibrul acido-bazic al corpului și consumă alimentele în mod adecvat. De aici vei afla ce înseamnă, ce trebuie să ai în vedere pentru respectarea dietei alcaline, alimentele acide și cele alcaline și ce rețete delicioase poți face acasă.

Se poate vedea: fundal deschis, prosop de bucătărie deschis la culoare, pe care este așezată o farfurie întinsă neagră. Pe farfurie: două jumătăți de avocado preparate pe grătar, cu salsa de roșii, un bol cu salsa de roșii, frunze de busuioc și o lingură aurie.
© Kaufland

Conținutul pe scurt

  • Dieta alcalină: Ce este, de fapt?
  • De aici poți afla mai multe despre acțiunea alimentelor alcaline.
  • Ghid pentru dietă: principii de bază, alimente, rețete.
Definiție

Ce este dieta alcalină?

În cadrul dietei alcaline, produsele de origine animală și cele procesate sunt eliminate din alimentație. Aceasta are principii asemănătoare conceptului de Clean Eating sau alimentația curată, precum alimentația vegetariană și vegană. Cu toate acestea, la baza ei stă altă idee: menținerea echilibrului acido-bazic din corp. Pentru a avea o alimentație echilibrată, consumul de alimente acide și bazice trebuie să fie, de asemenea, echilibrat. Această abordare provine din medicina alternativă. Principiul: cantitățile ridicate de proteine, zahăr, cafea sau făină albă dăunează sănătății prin creșterea acidității corpului uman. Astfel, vor apărea consecințele hiperacidității: oboseala, tulburările gastrice și intestinale sau lipsa energiei, dar și boli, precum alergii, osteoporoza sau guta, ar putea rezulta în urma hiperacidității. Pentru evitarea acestor probleme de sănătate, dieta bazică presupune evitarea alimentelor acide. Se concentrează asupra alimentelor predominant alcaline sau complet alcaline. În această categorie intră preponderent alimentele de origine vegetală, precum fructele, legumele și salatele


Raportul pH

Ce este raportul pH?

Echilibrul acido-bazic este măsurat prin valoarea pH și descrie relația dintre acizi și baze din corp. În mod normal, valoarea pH-ului sângelui uman este de aproximativ 7,4, fiind astfel ușor bazică. Dacă valoarea este mai scăzută, putem discuta despre hiperaciditate (acidoză). Pentru prevenirea hiperacidității sau a opusului acesteia (alcaloza), organismul nostru dispune de câteva metode de reglare: plămânii, rinichii și ficatul îndeplinesc funcția de așa-numite „sisteme tampon”. Mențin pH-ul sângelui constant. Acizii în exces sunt eliminați sub formă de dioxid de carbon la expirarea aerului sau ca amoniac în urină. Conform nutriționiștilor, acest sistem tampon al corpului uman asigură un pH echilibrat în cazul persoanelor sănătoase. Cu toate acestea, s-a dovedit că există o legătură între dieta noastră și pH-ul corpului care poate fi măsurată în urină. Urina persoanelor care urmează o dietă omnivoră este ușor acidă, în timp ce urina vegetarienilor este bazică.


Valoarea PRAL

Ce indică valoarea PRAL?

pH-ul unui aliment nu este determinat de gustul acestuia. Factorul de decizie este reprezentat de cantitatea de acizi eliminați în urină după consumul alimentelor, pentru a menține echilibrul acido-bazic al organismului. Această informație este furnizată și de valoarea PRAL, care indică posibila încărcătură acidă a alimentelor. Alimentele cu valori PRAL negative sunt alimente bazice. Cantitatea de acizi din acestea este scăzută. Dacă valoarea PRAL este pozitivă, alimentul este acid, iar cantitatea de acizi este ridicată. Exemplul perfect: lămâia. Deși are un gust acid, este un aliment bazic.


Reguli de bază

Dieta alcalină: ce pot mânca?

Meniul dietei alcaline nu impune renunțarea completă la anumite alimente. Contează menținerea raportului dintre alimentele acide și cele bazice. Mai jos, îți prezentăm cele patru principii de bază ale dietei bazice.

Raport 80:20

Raportul 80:20: pentru a urma pe termen lung această dietă, trebuie să consumi mâncare alcalină și acidă în raport 80:20. Ce înseamnă asta? Trebuie să consumi 80% alimente alcaline și 20% alimente bazice.

Cantități moderate

Limitarea consumului de acizi: Alimentele acide sunt, în primul rând, cele de origine animală și produsele gata preparate, dar și leguminoasele, cerealele, băuturile dulci, dulciurile, alcoolul și cafeaua. Deși nu este necesar să elimini complet aceste alimente, se recomandă consumul în cantități moderate.

Alimente de origine vegetală

Consumă, de regulă, alimente de origine vegetală: la baza acestui stil alimentar, se află alimentele de origine vegetală, precum fructele și legumele proaspete, salatele, fructele cu coajă lemnoasă și semințele, precum migdalele și semințele de dovleac, ciupercile, germeni și ierburi aromate, de exemplu, pătrunjelul.

Hidratare

Consumă multe lichide: consumă suficiente lichide: între 2,5 și 3 litri de lichide zilnic. Poți consuma ceaiuri de fructe și de plante neîndulcite, precum și apă minerală.


Grupe de alimente

Ce alimente au efect alcalin, respectiv acid?

Fundal deschis, un tocător din piatră, acoperit parțial cu un prosop de bucătărie albastru. Pe tocător: patru lămâi întregi, o jumătate de lămâie, felii și coajă de lămâie.
Nu îți poți da seama după gust dacă un aliment este acid sau nu. Pentru a face diferența, ai nevoie de valoarea PRAL.

Toate fructele și legumele sunt alimente alcaline. Ca parte a unei diete echilibrate, experții recomandă consumul de trei porții de fructe și legume zilnic - ideal, fructe și legume de sezon. Aici poți găsi o listă a celor mai importante alimente alcaline și acide. 

Aceste 15 alimente alcaline ar trebui să se regăsească întotdeauna pe lista de cumpărături: 

  • Măr
  • Caise
  • Pere
  • Conopidă
  • Fenicul
  • Kale
  • Morcovi tineri
  • Cartofi
  • Kiwi
  • Coacăze negre
  • Țelină
  • Spanac
  • Fructe uscate
  • Lămâie
  • Zucchini

Evită aceste alimente acide:

  • produse de origine animală, deci carne și produse lactate, precum și ouăle
  • Produse din făină albă de grâu
  • Alimente procesate (cu aditivi)
  • Dulciuri (cu zahăr alb), băuturi răcoritoare și alcool

Alimente acide

Care este diferența dintre alimentele acide „bune” și cele „rele”?

Dieta bazică nu presupune numai deosebirea între alimentele acide și cele alcaline, dar și deosebirea între „alimentele acide bune” și „alimentele acide rele”. Alimentele acide bune sunt acele alimente care, deși sunt ușor acide, conțin nutrimente și minerale importante pentru sănătate și, astfel, sunt indispensabile unui regim alimentar complet și sănătos. Pe de altă parte, alimentele acide rele pot fi eliminate complet. 

Alimente ușor acide benefice unei diete complete și echilibrate:

  • Cerealele integrale
  • Leguminoasele. precum năutul, lintea și fasolea
  • Nuci
  • Produse din soia
  • Anghinare, sparanghel și varza de Bruxelles
  • Ceaiul verde și alb

Alimente acide care trebuie consumate în moderație:

  • carne și mezeluri
  • pește și fructe de mare
  • lapte și produse lactate, precum iaurtul și brânzeturile
  • produsele din făină albă și orezul alb
  • alimente și băuturi cu adaos de zahăr
  • alcool
  • cafea și băuturi cu cofeină
  • alimente puternic procesate, cu aditivi

Dacă nu vrei să renunți complet la lapte, ouă, pește sau carne, nu este nevoie. Deși nu vei putea evita anumite alimente acide, tot vei putea respecta un stil alimentar alcalin. În acest caz, raportul dintre consumul de alimente acide și alcaline este crucial.


Alimente alcaline

Mic dejun, prânz și masa de seară - ce poți mânca?

Probabil că te gândești ce ar trebui să mănânci de acum înainte dacă decizi să adopți această dietă. Deoarece este important ca micul dejun să îți furnizeze energie pentru restul zilei, îți recomandăm consumul de carbohidrați: începe ziua cu o combinație de alimente alcaline și alimente acide „bune”. De exemplu, îți recomandăm smoothie-uri, müsli sau ovăz cu fructe și semințe. Dacă dorești un mic dejun mai bogat, poți alege un sandviș din pâine integrală cu multe legume, precum morcovi, ridichi, roșii sau castraveți și foarte puțină brânză topită. La prânz, îți recomandăm o salată de leguminoase cu feta, chifteluțe din legume sau un curry sățios. Seara, recomandăm o salată cu fenicul și varză roșie sau o supă cremă de legume. Pentru gustări, nucile și semințele sau puțin unt de arahide sunt perfecte. Pentru o băutură delicioasă, poți adăuga fructe de pădure sau puțin suc de lămâie în apă.