Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Consumul de oțet de mere: stimulează digestia?

Piele mai curată, digestie sănătoasă și kilograme pierdute - oțetul de mere te poate ajuta cu toate acestea. Metoda de utilizare este foarte simplă: dimineața, pe stomacul gol, bea un pahar de apă caldă cu oțet de mere și miere și efectele vor fi vizibile în cel mai scurt timp. Prea frumos să fie adevărat?

Se pot vedea o sticlă de oțet de mere, un măr și un pahar cu oțet de mere.
© mizina - stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Oțetul este foarte apreciat în dressingul pentru salate. 
  • Unii dintre noi îl beau și dimineața pentru a îmbunătăți digestia, dar chiar funcționează așa? Află de aici.
  • Există multe moduri de îmbunătățire a digestiei. Acest articol îți oferă cinci sfaturi utile.
  • De asemenea, află și ce trebuie să ai în vedere la achiziționarea oțetului de mere.
Definiție

Ce este oțetul de mere?

Oțetul din cidru de mere este produs din suc de mere fermentat. Prin adaosul de aer și bacterii de fermentație, vinul fermentează și se transformă în oțet. Elementele prezente inițial în mere există în cantități mai mici și în oțet. Aici sunt incluse potasiu, calciu, magneziu, natriu, fosfor, fier, cupru, fluor, zinc, vitaminele B1, B2, B6 și E, flavanoli, aminoacizi și enzime. În producția oțetului de mere se pierd destul de multe vitamine sau minerale, deși nu mai multe decât în sucul de mere clasic. De asemenea, cantitățile de calciu, potasiu și magneziu sunt destul de scăzute. Cum ne ajută oțetul de mere la slăbit și cum ne poate îmbunătăți digestia?


Sănătate

Consumul de oțet de mere: Ce se petrece în intestine?

O sticlă de oțet de mere pe un prosop de bucătărie bej, alături de mere cu frunze.
© Natalia Klenova – stock.adobe.com Oțetul de mere bio este obținut direct prin presarea merelor proaspete și conține mai multe vitamine și minerale decât varianta clasică.

Conform câtorva studii mici, efectuate pe un număr redus de persoane, dieta cu oțet de mere poate avea efecte asupra nivelului glicemiei. Cu toate acestea, efectele variază: în timpul studiilor, s-a observat că efectele oțetului variază de la persoană la persoană. Acest lucru nu dovedește nimic. Ce știm cu certitudine: acidul acetic conține o moleculă prezentă, de asemenea, în sistemul nostru digestiv. Nu contează dacă respectăm sau nu cura cu oțet de mere. Acest acid acetic din intestinele noastre are ca rezultate reducerea anumitor procese inflamatorii și îmbunătățirea sensibilității la insulină. Cantitățile produse în sistemul digestiv sunt mult mai mari decât cele obținute din una sau două linguri de oțet.

Alte posibile utilizări: oțetul de mere - beneficii pentru piele și păr

Se consideră că oțetul are un efect benefic și asupra părului și pielii. Atenție: în acest caz, oțetul de mere nu se înghite, ci se folosește pentru aplicații externe. Se consideră că o tinctură din oțet de mere sau împachetările cu oțet au un efect calmant asupra pielii, reducând durerile și inflamația. Pot fi foarte utile pentru inflamații, vânătăi, iritații ale pielii și arsuri solare. Diluat cu apă, poți folosi oțetul de mere și pentru păr, într-o baie ușor acidă. Pur și simplu aplică soluția pe părul ud, masează și permite uscarea naturală. Mirosul de oțet va dispărea după câteva minute.


Digestie

Niciun efect asupra digestiei: sucul gastric distruge acidul acetic

Dar: acizii nu au efect antibacterian? Nu ar trebui ca oțetul să fie cumva util pentru flora noastră intestinală? Consumul de oțet de mere nu îți va face rău atât timp cât nu depășești cantitățile indicate. Stomacul și sucurile gastrice formează un mediu foarte acid - mult mai acid decât oțetul. Bacteriile benefice din oțet nu pot aduce niciun beneficiu suplimentar mediului din stomac și, deseori, nici nu ajung în intestine, unde ar putea avea un efect pozitiv. Remediul casnic conform căruia oțetul de mere îmbunătățește digestia datorită conținutului de acizi este fals.

Ce se petrece în intestine

De obicei, în timpul unei zile normale, eliminăm prin scaun cam o treime din conținutul intestinului gros, care va fi apoi completat iar până a doua zi. Dacă intestinul este sănătos, se poate goli mai mult, de mai multe ori pe zi. Apoi, poate dura până la trei zile pentru a acumula din nou destule deșeuri și pentru a fi nevoie să fie golit din nou. Nu înseamnă că ai probleme digestive dacă nu te duci la toaletă o zi sau două.


Metoda de utilizare

Un pahar de apă cu oțet de mere înainte de masă

Dacă vrei să încerci și tu, amestecă două sau trei linguri de oțet nefiltrat, bio și nepasteurizat cu 200 sau 300 de mililitri de apă caldă și adaugă puțină miere sau suc pentru un gust mai bun. Bea-l dimineața, pe stomacul gol, cu aproximativ 15 minute înainte de micul dejun. Cu toate acestea, nu se știe dacă vei observa efecte benefice asupra pielii sau digestiei. Ideea este: nu ajută în mod deosebit, dar nici nu îți va face rău. Există alte metode mai eficiente de îmbunătățire a digestiei și a stării de sănătate generale. Una dintre ele este o dietă echilibrată și suficientă mișcare. 

Important:

în timp, acizii din oțet afectează dantura. Astfel, clătește gura cu atenție dacă consumi oțet de mere în mod regulat.


Aprovizionare

Ce oțet de mere este mai bun?

Dacă vrei să consumi oțet de mere în mod regulat, în formă pură, cumpără oțet bio, nefiltrat și nepasteurizat. Varianta bio este obținută direct prin presarea merelor proaspete și conține mai multe vitamine și minerale decât cea clasică, obținută adesea prin presarea resturilor de mere. Vitaminele lipsă sunt adăugate apoi în mod artificial. Astfel, ai în vedere ca eticheta să declare că produsul a fost realizat din mere întregi. Oțetul nefiltrat nu a fost prelucrat ulterior. Astfel, își păstrează toate vitaminele și mineralele.


Stil de viață

Sfaturi pentru o digestie sănătoasă

Pe scurt: numărul scaunelor variază de la persoană la persoană. Este normal să ai scaun de trei ori pe zi până la de trei ori pe săptămână. Suferi de constipație doar în cazul în care trebuie să mergi la toaletă mai rar de atât. Constipația poate avea diverse cauze: de la diferite afecțiuni, până la suprimarea normală a mișcărilor intestinale. Cum poți ajuta tractul digestiv:

Mese bogate în fibre

consumă alimente cu cantități ridicate de fibre:

  • produse din cereale integrale
  • Nuci
  • Leguminoase
  • Legume
  • Fructe (mai ales fructe de pădure și fructe uscate)

Conform experților în alimentație, adulții trebuie să consume cel puțin 30 de grame de fibre zilnic.

Consumă multe lichide

Lichidele îmbunătățesc consistența scaunelor și ajută la îmbunătățirea efectului fibrelor din stomac și intestine. Astfel, crește volumul scaunului și activitatea intestinului este îmbunătățită. Recomandăm consumul zilnic a cel puțin 1,5 litri de apă sau ceai neîndulcit.

Mișcare

Diversifică-ți activitatea zilnică și îmbunătățește digestia cu o plimbare sau o sesiune de sport în fiecare zi.

Ulei de măsline

Acest remediu casnic stimulează producția biliară și digestia. Trei linguri de ulei vegetal presat la rece în fiecare zi, de exemplu, în salate sau sosuri, pot îmbunătăți digestia.

Laxativ natural

În această categorie sunt incluse sucul de prune, smochinele uscate, varza murată, merele, dar și cofeina și teina. Anumite medicamente, ciocolata, pâinea albă și bananele pot avea efecte negative asupra digestiei.


Vrei să afli mai multe despre nutriția sănătoasă? Abonează-te la newsletter-ul Kaufland.