Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Legume la grătar: rețete delicioase

Crocante, colorate și variate: legumele și produsele vegetariene la grătar sunt întotdeauna interesante. Burgerii fără carne, salatele și variațiile de legume coapte, precum și brânza la grătar, toate sunt delicioase și interesante. Deoarece mai puțină carne nu implică și mai puțină variație în farfurie. Aceste rețete nu sunt numai pentru vegani și vegetarieni și vor fi atrăgătoare chiar și pentru cei mai mari fani ai grătarelor. Pregătește-te pentru cele mai bune rețete!

Doi burgeri vegani pe o farfurie neagră, rotundă. Burgerii sunt asezonați cu legume la grătar, inclusiv ceapă, roșii și spanac, dar există și un burger vegan cu brânză vegană. Alături se află un bol mic cu salată de avocado și rodie.
© Kaufland

Conținutul pe scurt

  • Grătarul pentru dieta vegană sau vegetariană: ce fructe și legume se potrivesc?
  • Înlocuitori de carne și brânzeturi: surse bogate de proteine la grătar
  • De la burgeri la sosuri: cele mai delicioase rețete
Pregătire

Grătarul vegan și vegetarian: simplu și delicios

Mănânci vegan sau vegetarian și dorești ca la următorul grătar să prepari ceva ce va mulțumi toate persoanele de la masă, indiferent de stilul alimentar ales? Este mai simplu decât crezi. Fie că este vorba despre vinete coapte cu feta, ciuperci Champignon umplute cu smântână sau Halloumi cu tzatziki, rețetele vegetariene sunt sățioase și delicioase. Nu excludem nici rețetele vegane! Nu sunt doar alternative simple și ieftine pentru mâncare delicioasă, dar poți face chiar și sosuri cremoase sau maioneză fără produse animale. Pentru a te pregăti pentru următoarea cină cu prietenii, îți sugerăm să te inspiri din rețetele de legume gratinate la grătar pregătite de noi, ideale chiar și pentru mofturoși: află ce legume se pot face la grătar, ce brânzeturi și înlocuitori de carne poți folosi și ce sosuri, pâine și salate se potrivesc alături.


Legume la grătar

Ce fructe și legume se potrivesc pe grătar?

Rețetele clasice includ porumbul copt, zucchini și ardei la grătar. Chiar și cartofii, cartofii dulci, roșiile, ciupercile Champignon și vinetele sunt delicioase. Dar, de regulă, poți pune pe grătar orice dorești. Astfel, nu vei vrea numai garnituri, dar și feluri principale delicioase. Chiar și avocado, sparanghelul verde, dovleacul, feniculul, morcovii și anghinarele sunt delicioase pe grătar. Poți avea o abordare mai extravagantă folosind fructe: ai încercat vreodată ananas la grătar? Chiar și bananele, pepenele sau nectarinele se potrivesc de minune! 

Mai jos îți vom spune cât trebuie gătite legumele pe grătar:

  • 6-8 minute la căldură directă: vinete feliate și zucchini, ardei gras tăiat pe jumătate și roșii tăiate pe jumătate
  • 8-10 minute la căldură directă: ciuperci Champignon întregi și sparanghel curățat
  • 15-20 de minute la căldură indirectă: porumb în frunze sau ardei grași întregi în folie de aluminiu
  • 50-60 de minute la căldură indirectă: cartofi sau cartofi dulci înveliți în folie de aluminiu

Vrei să încerci ceva nou? Aceste rețete vegetariene și vegane îți vor oferi o mulțime de opțiuni variate. Încearcă un avocado la grătar cu salsa de roșii, o mâncare de vinete, anghinare coapte cu umplutură de roșii și brânză feta, cicoare roșie (radicchio) coaptă cu nectarine sau frigărui cu tofu și dovleac.

Rețete de legume la grătar: vegane, vegetariene și delicioase


Înlocuitori de brânzeturi și de carne

Proteine vegetale pe grătar

Brânza este de origine animală, dar reprezintă o alternativă la carne în stilul de viață vegetarian. Aici poți folosi feta, Halloumi, precum și brânză specială pentru grătar sau orice alte brânzeturi tari din lapte de vacă, de oaie sau de capră. Pentru a evita topirea grăsimii din brânză pe grătar, folosește folie de aluminiu, o tigaie grill sau o tavă de cuptor pentru brânzeturile dure, dar și pentru cele moi. Brânza topită te face să salivezi? Încearcă rețetele noastre delicioase cu brânză: Halloumi pe grătar cu morcovi și zucchini și feta pe grătar - un sortiment clasic alături de legume și fructe precum strugurii, dar și alături de un pahar de vin.

Ca alternative la carne, poți folosi produse vegane preparate la grătar, precum seitan, tofu și tempeh – de exemplu, marinate, în locul fripturilor sau cârnaților. Avantajul înlocuitorilor precum tofu: reprezintă o sursă bună de proteine, dar și de carbohidrați, fiind astfel o bună sursă de energie. 

Chiar și fanii burgerilor vor fi impresionați. Pentru chiftele poți folosi produse din soia sau pe bază de făină albă de grâu, dar și alternative, precum jackfruit, ciuperci, semințe de floarea soarelui, proteină din mazăre sau lupin. Dacă ești vegan, atunci aceste opțiuni au fost create special pentru tine. Sunt delicioase datorită legumelor crocante, notei fructate și aromei afumate. Curry-ul de jackfruit transformă burgerul vegan în cel mai apreciat fel de mâncare. Salata de avocado și rodii se potrivește excelent alături de un burger vegan cu ceapă. Sfat: pentru a completa mâncărurile de mai sus, îți sugerăm un sos barbecue delicios, preparat chiar de tine.

Rețete pentru înlocuitori de carne și brânzeturi la grătar 


Garnituri

Condimentează, marinează, adaugă un sos: sosuri, marinade și pâine, toate vegane 

Lista de cumpărături este gata, legumele sunt pregătite și grătarul este încins. Este timpul să ne ocupăm de condimente. Ca legumele să rămână crocante și să nu se ardă, recomandăm să le stropești înainte cu puțin ulei. Apoi , poți pregăti o marinadă. Pentru o aromă intensă, poți lăsa legumele într-o marinadă din oțet, ulei,muștar, miere, usturoi și ierburi aromatice timp de câteva ore. Pentru o aromă mai proaspătă, sugerăm puțin suc de lămâie și ierburi aromatice proaspete. Bine de știut: Sarea previne penetrarea aromelor și elimină apa din legume. De aceea, se recomandă adăugarea acesteia chiar la final sau direct în farfurie.

Un lucru este clar: dacă vrei să faci un grătar, nu îți pot lipsi aceste două lucruri: pâinea și sosurile. Ar putea fi baghete pregătite pe grătar cu (sau fără) brânză și afine sau chiar chifle umplute. Nu contează dacă sunt dulci, sărate sau afumate. Aceste rețete nu pot lipsi din bucătăria ta. Sosul Remoulade, untul cu ierburi aromatice și sosul barbecue, toate vegane, sunt foarte simplu de preparat.


Salate

Salatele perfecte pentru fiecare grătar

Și în cele din urmă: ce nu poate lipsi de la un grătar? Desigur, salata. De la frunze de salată, salată de legume sau paste, până la salata de cartofi: cu cât ai mai multe opțiuni, cu atât mai bine. Salata poate fi servită ca garnitură, dar poate merge și pe grătar, cel puțin parțial: Cotoarele de salată preparate pe grătar, cu roșii cherry și oțet balsamic sau salata de sparanghel copt, cu cartofi și mozzarella, sunt alternative delicioase calde la salatele convenționale cu paste, cartofi sau frunze de salată și se vor potrivi excelent oricărui fel de mâncare vegan sau vegetarian.

Dacă dorești să îți pregătești propria salată, acordă-i un gust deosebit cu un dressing vegan. Ca bază, folosește un ulei vegetal, precum uleiul de măsline sau de susan. Acestea se vor potrivi de minune cu suc de lime sau lămâie cu tahini și sos de mere, muștar sau ierburi aromatice cu oțet balsamic sau oțet de fructe. Pentru a da o notă dulce dressingului, vegetarienii pot folosi miere, iar veganii pot folosi sirop de arțar. Nu uita de sare și piper.

Rețete de salată pentru grătar