Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ce trebuie să ai în vedere la decongelarea cărnii

Oaspeții vor ajunge în orice moment, dar carnea este încă la congelator? Este o vreme ideală de grătar, dar friptura este congelată? Carnea se decongelează lent. Cu toate acestea, există câteva metode de a grăbi procesul. Utilizând aceste sfaturi, poți grăbi procesul de decongelare.

Carne congelată pe masă, în curs de decongelare
© Qwart - GettyImages.com

Conținutul pe scurt

  • În acest articol, îți vom prezenta cele mai bune metode pentru decongelarea cărnii tocate sau a fripturilor.
  • Îți vom prezenta și metode de decongelare mai rapide, pentru situațiile în care trebuie să te grăbești.
  • De asemenea, îți vom explica și de ce trebuie să ai grijă cu acest proces.
Procedură

Procesul corect de decongelare 

Alimentele foarte sensibile trebuie să se decongeleze lent. În timpul procesului de decongelare, se elimină sucurile din carne, acestea fiind un mediu propice dezvoltării bacteriilor. Pentru a evita acest lucru, nu trebuie să fie lăsată în lichid pe termen lung. Ideal, vita, porcul, mielul și puiul se scot din congelator și din ambalaj cu o zi înainte. Apoi, se așază pe o suprafață perforată sau pe un grătar, care se vor amplasa ulterior peste o farfurie adâncă. Astfel, nu vor sta în lichidul produs în urma decongelării. Acoperă-le când le pui în frigider. Astfel, nu vor prelua mirosuri. 


Decongelare lentă

De ce este importantă decongelarea lentă

Cu cât decongelarea este mai lentă, cu atât se pierd mai puține lichide. Astfel, fripturile vor rămâne suculente, fragede și aromate. Decongelarea lentă reduce riscul de apariție a bacteriilor. Astfel, fripturile vor rămâne proaspete până la momentul preparării. Nu se recomandă recongelarea alimentelor deja decongelate. Calitatea, aroma și termenul de valabilitate vor avea de suferit și crește riscul de dezvoltare a bacteriilor precum salmonella. 


Metode

Decongelarea cărnii: ce metode există

Decongelarea prea rapidă poate afecta calitatea. Dacă ai nevoie totuși de o soluție rapidă, acestea sunt metodele recomandate:

Decongelarea în baie de apă

Pune carnea într-o pungă ermetică și închide punga. Încălzește apa la cel mult 60 de grade. Odată ce a fost atinsă această temperatură, pune punga în apă. Așteaptă între 10 și 12 minute. Dacă încă nu s-a decongelat, repetă procesul. Temperatura este importantă. Chiar dacă te grăbești, nu folosi apă fierbinte. Se va decongela la exterior, dar la interior va rămâne în continuare congelată. Calitatea va fi afectată: friptura se va usca și, în cel mai rău caz, va fi necomestibilă. 

Decongelarea cărnii la cuptorul cu microunde

De regulă, acesta are o funcție de decongelare. Selectează această funcție, pune friptura pe o farfurie, pune farfuria în cuptor, setează timpul de funcționare la 6 sau 8 minute și gata. Dacă dorești să decongelezi cantități mari, va fi necesar să repeți procesul de câteva ori. Îndepărtează din când în când lichidul produs în timpul decongelării. Nu seta niciodată cuptorul cu microunde la o putere ridicată. În caz contrar, friptura se va găti la exterior, dar va rămâne crudă la interior. Setează-l la o putere cuprinsă între 180 și 240 de wați. Ai nevoie de puțină răbdare, chiar dacă te grăbești. Poți, de asemenea, să decongelezi carnea în cuptorul electric, dacă acesta dispune de această funcție.

Metoda sandwich

Fripturile și șnițelele, de exemplu, se pot decongela rapid așezându-le pe o oală călduță și punând o altă oală cu apă caldă peste ele. Principiul: acestea vor dispersa temperatura scăzută între cele două oale de metal. Bucățile cu o grosime de 1 cm vor fi gata pentru a fi gătite în cinci minute - acum nu mai ai niciun impediment în calea grătarului de duminică alături de prieteni. Pentru această metodă, recomandăm ambalarea într-o pungă ermetică și vidată.


Ce trebuie să ai în vedere

Mai este sănătoasă carnea decongelată incorect?

Decongelarea cărnii prin alte metode decât cele de mai sus este riscantă, deoarece există riscul de contaminare. Atunci când carnea stă prea mult timp în apă, se pot dezvolta rapid bacterii și agenți patogeni. Ai grijă mai ales la carnea de pasăre sau de porc. În cazul acesteia, riscul de dezvoltare a salmonelei este destul de ridicat. Dacă decizi să nu o decongelezi și să arunci carnea congelată direct în tigaie, vei fi dezamăgit. De cele mai multe ori, vei obține doar un exterior ars și un interior crud. Nu consuma carne de porc sau pui care nu a fost preparată termic suficient.


Rețete

Rețete cu carne delicioase, pentru acasă