Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Somonul: un pește comestibil important

Somonul poate fi împărțit în somon de Atlantic și somon de Pacific. Face parte din grupul peștilor migratori, deoarece eclozează în apa dulce a râurilor, le traversează până ajung la mare și se întorc în râurile lor de origine pentru a depune icre. Din cauza pescuitului excesiv, populația de somon sălbatic a scăzut atât de mult încât peștele este considerat acum o delicatesă.

Informații utile

Somonul are următoarele proprietăți speciale

Somon proaspăt în detaliu

Somonul este clasificat ca fiind un pește migrator. Călătorește pe distanțe lungi înapoi în apele dulci în care a crescut pentru a depune icre. Puieții trăiesc inițial în ape dulci și apoi migrează în ape sărate. Somonul are capacitatea de a se adapta fiziologic la niveluri diferite de salinitate ale apelor.

Din acest motiv, somonul nu poate fi clasificat în mod clar ca fiind un pește de apă dulce sau de apă sărată. Carnea acestui pește are o culoare roz-portocalie spre roșu închis și o consistență tare. Icrele de culoare portocalie sunt comercializate sub denumirea de caviar keta sau caviar de somon, una dintre cele cinci specii de somon din Pacific.


Proveniență

De unde provine somonul?

Habitatul natural al somonului de Atlantic este reprezentat de apele de coastă ale Atlanticului de Nord, de exemplu, în Norvegia, Groenlanda sau coasta de est a Americii de Nord. Habitatul somonului de Pacific cuprinde apele de coastă ale Oceanului Pacific, din coasta de vest a Americii de Nord și apele de coastă ale țărilor din Asia de Sud-Est.

De unde provine, în principal, somonul oferit spre consum?

Cea mai mare parte a somonului de pe piață provine din crescătorii. Principalul producător este Norvegia. Acești somoni sunt crescuți în stadiul de puieți în iazuri de apă dulce, apoi sunt crescuți în mare, mai exact, în zonele delimitate din apropierea coastei. Pe de altă parte, somonul sălbatic se pescuiește din habitatul său natural.


Sezon

Când este sezonul somonului?

Sezonul de pescuit al somonului sălbatic se desfășoară din mai până în septembrie. Somonul de crescătorie este produs pe tot parcursul anului. 


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit somonul și cum se depozitează acesta?

Somon proaspăt în detaliu

Somonul poate fi folosit în multe feluri și are o mulțime de vitamine, precum și un conținut ridicat de grăsimi. Se poate prăji, căli, se poate mânca crud, sub formă de sushi, se poate coace la cuptor sau se poate poșa întreg. Datorită conținutului său ridicat de grăsimi, se poate afuma bine. Marinat, cu un amestec de condimente din zahăr, piper, verdețuri și sare, acest pește este o delicatesă, ce poartă denumirea de somon marinat (gravlax). Somonul întreg poșat este foarte popular și reprezintă o atracție în platourile reci, iar cotletele de somon sunt cele mai bune pentru grătar și fripturi.

Feliile de somon afumat sunt populare ca mezeluri, iar bucata de file este ideală pentru gratinare sau prăjire. Somonul este ideal ca garnitură pentru supă, atât afumat, cât și crud, tăiat în fășii sau sub formă de chiftele de pește. Somonul proaspăt trebuie păstrat la frigider și consumat în câteva zile.


Rețete

La ce poți folosi somonul


Ingrediente

Ce conține somonul

Ce contribuție are somonul la o dietă sănătoasă? Somonul este bogat în acizi grași Omega 3. Acizii grași pe care îi conține protejează sistemul cardiovascular de boli și previn, de asemenea, hipertensiunea. Carnea somonului este pe cât de bogată în proteine, pe atât de săracă în carbohidrați. Astfel, somonul este un aliment potrivit pentru nutriția dietetică și ușor de digerat.

Valoare nutritivă
 

kcal: 202 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 19,9 g

Grăsimi: 13,6 g

Vitamine

 

Vitamina A: 15 µg

Vitamina B1: 0,18 mg

Vitamina B2: 0,16 mg

Vitamina B6: 0,98 mg

Vitamina C: 1 mg

Vitamina E: 0,9 mg

 

Minerale

 

Calciu: 13 mg

Fier: 1 mg

Potasiu: 371 mg

Magneziu: 29 mg

Sodiu: 51 mg