Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Bibanul: un pește comestibil popular

Bibanul este un pește de apă dulce, care este relativ tolerant la condițiile apei. De exemplu, apare în regiunile de coastă ale Mării Baltice. Subspecii de biban sunt prezente și în mări. Bibanul este clasificat ca pește răpitor, deoarece se hrănește predominant cu alți pești.

Informații utile

Bibanul are următoarele proprietăți speciale

Biban proaspăt în detaliu

Bibanul adult crește până la o lungime de 1,30 metri și poate ajunge la o greutate de până la 2,5 kilograme. Bibanul se găsește în râuri, în lacuri mai mari și în unele regiuni mai puțin sărate din Marea Baltică, deoarece este relativ tolerant la sare, în ciuda caracteristicilor sale de pește de apă dulce. Bibanul are o înotătoare dorsală zimțată caracteristică, raze spinoase și dungi izbitoare din punct de vedere vizual, distribuite pe întreg corpul. De asemenea, corpul pare comprimat lateral. Atunci când este preparat, are numeroase oase și un gust relativ ușor de pește, datorită conținutului foarte scăzut de grăsimi.

Bibanul ca parte a unei diete echilibrate

Carnea de biban este bogată în proteine, săracă în grăsimi și bogată în acizi grași Omega 3, fiind foarte importantă pentru o dietă echilibrată și sănătoasă. Pe lângă bibanul Victoria, bibanul de mare sau lupul de mare se mănâncă sau se gătește foarte des. Bibanul de mare poate fi preparat chiar și de bucătarii neexperimentați, deoarece nu se destramă chiar dacă este gătit mult timp. 


Proveniență

De unde provine bibanul?

Bibanul se găsește aproape în toate apele zonelor temperate. Principalele țări în care se reproduce bibanul sunt:

  • Germania
  • Cehia
  • Austria

Sezon

Când este sezonul bibanului?

La fel ca în cazul majorității peștilor de apă dulce, sezonul de pescuit al bibanului este între primăvară și toamnă; la sfârșitul toamnei și iarna, bibanul se retrage în regiunile mai adânci ale lacurilor și ale râurilor și, prin urmare, este greu de pescuit; bibanul este disponibil în comerț pe tot parcursul anului, fie proaspăt, fie congelat după ce a fost pescuit.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit bibanul și cum se depozitează acesta?

Biban proaspăt în detaliu

Bibanul este considerat a fi unul dintre cei mai populari pești comestibili; prin urmare, este adesea preparat ca fel principal. Înainte de a fi consumat, bibanul trebuie să fie fiert, călit sau prăjit; din cauza provenienței sale din ape stătătoare, este potrivit pentru consum în stare crudă într-o măsură limitată. Ca orice pește proaspăt, bibanul poate fi păstrat în frigider timp de câteva zile și trebuie consumat rapid.



Ingrediente

Ce conține bibanul

Bibanul este o sursă de proteine cu un conținut relativ scăzut de grăsimi, ceea ce îl face deosebit de important pentru sportivi. În plus, bibanul conține cantități mari de vitamina E, care are un puternic efect antioxidant.

Valoare nutritivă
 

kcal: 81 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 18,4 g

Grăsimi: 0,8 g

Vitamine

 

Vitamina A: 7 µg

Vitamina B1: 0,08 mg

Vitamina B2: 0,12 mg

Vitamina B6: 0,23 mg

Vitamina C: 2 mg

Vitamina E: 1,1 mg

 

Minerale

 

Calciu: 20 mg

Fier: 1 mg

Potasiu: 330 mg

Magneziu: 20 mg

Sodiu: 47 mg