Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Șalăul: un pește răpitor cu carne fragedă

Șalăul (Sander lucioperca) este un pește de apă dulce, ce aparține familiei peștilor asemănători cu bibanul (Sparidae). Este cel mai mare reprezentant din cadrul speciei lui. Are o lungime medie de aproximativ 50 de centimetri, iar exemplarele cele mai mari pot ajunge la o lungime de până la 1,30 metri. Află mai multe despre peștele gustos de apă dulce.

Informații utile

Șalăul are următoarele proprietăți speciale

Șalău proaspăt în detaliu

Șalăul este un pește răpitor, care se hrănește de obicei cu alți pești mai mici, cum ar fi babușca sau bibanul, care aparțin aceleiași familii. Pot să ajungă la 20 de kilograme și au o speranță de viață naturală de 20 de ani. Carnea tare și deschisă la culoare a șalăului este foarte slabă, fragedă și plină de proteine.


Proveniență

De unde provine șalăul?

Inițial, exista șalău doar în lacurile mari și râurile largi din Germania și Europa de Est. Astăzi, datorită repopulării, șalăul se găsește aproape în toate porturile, lacurile și în apele încet curgătoare ale Europei, dar și în vestul Asiei sau în SUA. Se găsește, de asemenea, în apa salmastră din Marea Baltică. Pentru că reproducerea șalăului este dificilă, acesta se pescuiește din habitatul lui natural și apoi se vinde pe piață. 


Sezon

Când este sezonul șalăului?

Fiind pește de apă dulce, șalăul trăiește în diferite râuri sau ape interioare. Printre acestea se numără Rinul, Dunărea, Elba și Marea Caspică. Preferă locurile cu o adâncime de până la cinci metri. Atunci când depune icre, se retrage în regiunile de mal și le depune la o adâncime a apei de aproximativ 1 metru. Perioada de depunere a icrelor este din luna aprilie până în luna iunie. Cel mai bun sezon de pescuit al șalăului este în toamnă.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit șalăul și cum se depozitează acesta?

Șalău proaspăt în detaliu

Șalăul este un pește comestibil excelent, foarte fin, fraged și cu un gust ușor. Se poate fierbe, prăji sau căli. Trebuie să se acorde atenție la modul de preparare, șalăul nu trebuie supraîncălzit, pentru că se pot pierde nutrienți importanți, cum ar fi vitamina A. Șalăul proaspăt se poate păstra cel mult o zi la frigider și ar trebui consumat imediat după cumpărare.


Rețete

La ce poți folosi șalăul


Ingrediente

Ce conține șalăul

Șalăul este bogat în acizi grași Omega 3, care au foarte multe efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, inimii și circulației. În plus, șalăul conține mult fier, potasiu și zinc. În aceste condiții, nu numai că aprovizionează corpul cu minerale importante, ci este și un aliment ideal pentru cei care doresc să se hrănească cu un conținut scăzut de carbohidrați.

Valoare nutritivă
 

kcal: 83 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 19,2 g

Grăsimi: 0,7 g

Vitamine

 

Vitamina A: 1 µg

Vitamina B1: 0,16 mg

Vitamina B2: 0,25 mg

Vitamina B6: 0,24 mg

Vitamina C: 1 mg

Vitamina E: 1,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 49 mg

Fier: 0,8 mg

Potasiu: 377 mg

Magneziu: 50 mg

Sodiu: 24 mg