Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Napul suedez: ideal în preparate

Napul suedez este o legumă rădăcinoasă și face parte din familia cruciferelor. Este o subspecie a rapiței. Denumirea sa științifică este „Brassica napus subspecies rapifera”. Alte denumiri comune sunt rutabaga, nap de pământ, topinambur, Wruke sau gulie furajeră. Din punct de vedere vizual, napul suedez seamănă cu o combinație între gulie și nap. 

Definiție

Ce este napul suedez?

Un nap suedez în detaliu, sub el se află un prosop de bucătărie de culoarea vinului roșu și un tocător din lemn

Napul suedez are multe denumiri: gulie furajeră, Wruke, topinambur, rutabaga, nap de pământ, nap untos, și altele. Napul suedez a salvat populația Germaniei în două crize: o dată în Primul Război Mondial și a doua oară în timpul unei ierni teribile, în care rezervele de alimente au scăzut periculos de mult. În prezent, napul suedez își recapătă importanța și a fost introdus chiar și în bucătăriile cu stele Michelin. Nu este de mirare: este adecvat climei, regional, și se poate utiliza într-o varietate de moduri. 


Caracteristici botanice și proveniență

Caracteristicile botanice și proveniența napilor suedezi

Nu există un acord general asupra originii și istoricului napului suedez, dar noi îți prezentăm aici câteva informații.

Caracteristicile botanice ale napului suedez

Brassica napus subspecies rapifera – un nap atât de simplu are un nume foarte interesant, nu? Napul suedez aparține familiei cruciferelor și este un subtip al rapiței. În funcție de soi, un nap suedez poate cântări până la un kilogram și jumătate și poate fi rotund sau conic. Coaja este alb-gălbuie până la maro-roșcată, groasă și dură. În funcție de soi, pulpa are culori diferite; pulpa napului furajer este albă, dar cea a napului clasic este galbenă. 

De unde provine napul suedez?

Napul suedez este originar din Scandinavia. Datorită condițiilor sale simple de cultivare, acesta se cultivă în prezent aproape în toate zonele cu climă temperată până la temperată rece. Una dintre principalele țări de cultivare este Germania.


Delimitare

Diferențe: nap suedez, topinambur și gulie

Deoarece nu toți napii sunt la fel, aici îți oferim o prezentare generală.

Care este diferența dintre napul suedez și topinambur?

O întrebare la care putem răspunde imediat: în acest caz nu există nicio diferență. Topinamburul este un sinonim pentru nap suedez.

Care este diferența dintre topinambur și gulie?

Gulia (Brassica oleracea var. gongylodes) nu are atât de multe în comun cu napul suedez pe cât ar sugera denumirile. Gulia este de obicei mai mică și coaja este verde deschis, este mai puțin dură și amintește de varză, dar și pulpa este albicioasă. 


Sezon

Când este sezonul napului suedez?

Sezonul principal al napului suedez este din luna octombrie până în ianuarie, motiv pentru care este o legumă clasică de iarnă. Prin urmare, acesta este disponibil în stare proaspătă în principal în lunile de toamnă și de iarnă. Cu toate acestea, napul suedez este disponibil pe tot parcursul anului în formă prelucrată, cum ar fi murat sau transformat în alte feluri de mâncare.


Ingrediente

Ce conține napul suedez

Se spune că napul suedez are puteri antioxidante, motiv pentru care consumul său ar preveni, de exemplu, îmbătrânirea pielii. În plus, este plin de minerale și substanțe vitale care întăresc sistemul imunitar și susțin metabolismul. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 36 kcal

Carbohidrați: 5,71 g

Proteine: 1,16 g

Grăsimi: 0,16 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,05 mg

Vitamina B2: 0,06 mg

Vitamina B6: 0,2 mg

Vitamina C: 33 mg

Vitamina E: 0,2 mg

 

Minerale

 

Calciu: 48 mg

Fier: 0,45 mg

Potasiu: 227 mg

Magneziu: 11 mg

Sodiu: 10 mg


Sănătate

Este sănătos napul suedez?

Acest tubercul rădăcinos nu arată deosebit, dar este bogat în nutrienți și vitamine!

Napii suedezi sunt bogați în minerale

Betacarotenul susține sănătatea cardiacă, are efect antiinflamator și reduce stresul oxidativ. Calciul susține sănătatea oaselor și dinților, vitamina C susține sistemul imunitar, napul suedez fiind astfel un aliment important, mai ales pe perioada iernii.

Glicozidele de ulei de muștar din napii suedezi: Protecție împotriva răcelilor și infecțiilor

Glicozidele de ulei de muștar, precum cele găsite în hrean sau creson, sunt substanțe vegetale secundare care susțin sistemul imunitar și au efect antibiotic și antioxidant. De asemenea, aceste substanțe vegetale minune pot reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer. Glicozidele de ulei de muștar fac napul suedez un adevărat superaliment local.

Balonarea provocată de napul suedez

La fel ca multe alte soiuri de legume, și napul suedez provoacă balonare, mai ales dacă este consumat crud. 


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea napului suedez: sfaturi

De pe câmp în bucătărie: Când folosești napi suedezi, ține cont de următoarele aspecte.

Cumpărarea napilor suedezi: ce trebuie să ai în vedere?

Pe timpul iernii, poți găsi napi suedezi la Kaufland, de exemplu, de pe câmpurile apropiate. La cumpărare, ai în vedere următoarele:

  • tuberculii trebuie să fie cât mai fermi, cu coajă lucioasă. Exteriorul uscat, ridat și punctele maro reprezintă o indicație că napul nu mai este proaspăt.
  • Examinează cu atenție napul în privința găurilor provocate de viermi.

Depozitarea corectă a napilor suedezi: Cum rezistă pe termen lung

La frigider, napii se păstrează proaspeți în jur de trei săptămâni, iar într-o pivniță rece și uscată rezistă deseori mult mai mult. Sfat: napii suedezi se depozitează într-o ladă cu nisip! Spală-i și curăță-i întotdeauna înainte de consum. 


Utilizare și pregătire

Pregătirea și consumul napului suedez: iată cum se procedează 

Napi suedezi tăiați pe un tocător din lemn

Dacă îi poți tolera, napii suedezi se pot consuma și cruzi, dar există nenumărate moduri de a-i încorpora în preparate calde, fiind astfel mai ușor de digerat.

Ce gust au napii suedezi?

Napii suedezi sunt ușor picanți, iar gătiți sunt ușor dulci sau cu gust de nuci.

Pregătirea napilor suedezi: pas cu pas

Mai întâi, se îndepărtează coaja și se taie părțile lemnoase folosind un cuțit. Coaja se poate congela și se poate utiliza ulterior împreună cu alte resturi de legume pentru a prepara o supă clară delicioasă. Apoi, pulpa se prepară în funcție de rețetă.

Gătirea la aburi a napului suedez

Alături de alte legume gătite la aburi, precum cartofii și morcovii, pulpa de napi suedezi reprezintă un ingredient apreciat și sănătos în supe.

  • Se curăță napul suedez și se taie în cubulețe cât o înghițitură.
  • Se prăjesc ceapa și slănina, iar apoi se adaugă napul suedez și alte legume, după gust.
  • Se prăjesc scurt, apoi se deglasează cu puțină supă clară.
  • Se călesc până când se atinge fermitatea dorită.

Fierberea napului suedez

Napul suedez fiert poate fi preparat sub formă de piure cu nucșoară, lapte și unt:

  • se curăță napul suedez și se taie în cubulețe cât o înghițitură.
  • Într-o oală se pune la fiert apă sărată.
  • După aproximativ 30 de minute, cuburile vor fi al dente.

Prăjirea napului suedez

Napul suedez este delicios și prăjit, devine o garnitură delicioasă alături de smântână fermentată sau slănină și ceapă.

  • Se îndepărtează coaja napilor suedezi și se taie pai (precum cartofii prăjiți).
  • Se încălzește ulei de rapiță în tigaie.
  • Se prăjesc până devin maro deschis.


Te-ar putea interesa și: