Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Varza de Bruxelles: delicioasă, versatilă

Aproape nicio altă legumă nu stârnește atât de multe păreri precum varza de Bruxelles. Ceea ce nu știe aproape nimeni: este una dintre cele mai sănătoase legume și poate fi folosită în numeroase feluri de mâncare. Vei afla ce trebuie să știi atunci când prepari varza de Bruxelles și cum se obține gustul optim al acesteia.

Definiție

Ce este varza de Bruxelles?

Varză de Bruxelles proaspătă în detaliu

Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera), numită și varză ornamentală, este o legumă foarte versatilă. Buchețelele se potrivesc foarte bine în supe de legume, cu carne roșie sau albă, fiind, de asemenea, foarte gustoase călite în salate. Mugurii verzei de Bruxelles sunt muguri laterali, sub formă de buchețele, pe o tulpină care crește până la un metru. Varza de Bruxelles este în mod sigur înrudită cu alte soiuri de varză. Varza de Bruxelles se numără printre cele mai amare tipuri de varză, precum kale. Dar diferența vizuală dintre cele două sortimente de varză este enormă. În timp ce varza de Bruxelles este mică și rotundă, kale este înaltă și are frunze crețe. Nu trebuie să fie confundate cu varza Savoy, care este, de obicei, o combinație între kale și varza albă. Varza de Bruxelles, care îngheață în aer liber, convinge cu un gust fin și o consistență ușor cremoasă.


Caracteristici botanice și proveniență

Clasificarea botanică și proveniența verzei de Bruxelles

Varza de Bruxelles se numără printre cele mai tinere sortimente europene de varză și este originară probabil din Bruxelles, din secolul al XVIII-lea (de unde îi provine și denumirea). La fel precum kale, și aceasta este cultivată în mod ideal după îngheț, deoarece varza de iarnă conține mai mult zahăr. Astfel, sezonul principal este din octombrie până în ianuarie.

Caracteristici botanice: planta aparține familiei cruciferelor

Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera) este o legumă care aparține familiei de plante crucifere. Contrar opiniei generale, varza de Bruxelles nu este o variantă în miniatură a unei verze. Sferele mici, de culoare verde-albă, uneori chiar și violet, sunt mugurii plantei de varză de Bruxelles. Pentru aceste plante, varza nu este localizată pe tulpina centrală, ci crește pe lateralele acesteia. De asemenea, crește până la o înălțime de 100 cm. Varza de Bruxelles este un tip de varză. Preferă solurile bogate în nutrienți și în humus, cu un conținut ridicat de argilă.

De unde provine varza de Bruxelles?

Varza de Bruxelles este o reproducere a altor soiuri de varză. De exemplu, belgienii au făcut primele încercări de reproducere din varză sălbatică în jurul anului 1785. Apoi, varza de Bruxelles s-a răspândit treptat în Europa și în America de Nord.


Cultivare și recoltare

Cultivarea și recoltarea verzei de Bruxelles

Pentru a cultiva varză de Bruxelles, ai nevoie de răbdare, deoarece ajung la maturitate greu și depind de anumite condiții meteorologice. Aici îți vom prezenta aceste condiții și îți vom spune de ce ai nevoie de răbdare pentru această recoltă.

Cultivarea verzei de Bruxelles în Germania

Solul este pregătit în avans cu compost și fertilizator cu eliberare lentă. Răsadurile timpurii de varză de Bruxelles se plantează de la mijlocul lunii martie până la final de mai. Pentru a stimula creșterea rădăcinilor, solul este menținut uscat pentru primele două săptămâni. Varza de Bruxelles crește foarte greu: pot trece și șase luni de la plantare până la cultivare. Poate tolera un îngheț ușor, dar, mai ales toamna târziu, zilele de îngheț alternează cu o toamnă-iarnă ușoară, iar aceste schimbări de temperaturi afectează calitatea verzei de Bruxelles. Varza de Bruxelles și legumele crucifere în general, se dezvoltă foarte bine în Germania și sunt cultivate de obicei pe câmpuri. În Germania de Nord, mai ales Schleswig-Holstein, cultivarea verzei are o tradiție lungă. Regiunea este considerată cea mai mare zonă de cultivare a verzei din Europa. Și Baden-Württemberg face parte dintre cele cinci cele mai mari regiuni de cultivare a verzei de Bruxelles în Germania.

Cultivarea și sezonul verzei de Bruxelles

Din septembrie până în ianuarie, varza de Bruxelles în stare proaspătă este în plin sezon. Cu toate acestea, este disponibilă până în primăvară. De la plantare până la cultivare trec în jur de 165 de zile. Varza de Bruxelles rezistă mai bine iarna decât alte tipuri de varză care formează căpățâni. În funcție de timpul de recoltare dorit, există diferite sortimente. Cele mai timpurii sortimente de varză de Bruxelles se pot culege, de obicei, la finalul lunii septembrie, în timp ce cele mai târzii sortimente sunt gata de cules din noiembrie până în decembrie. Floretele sunt coapte când sunt de dimensiunea unei nuci și încă sunt ferm închise. Sunt mai gustoase odată ce au trecut de un îngheț, dar nu trebuie culese niciodată dacă sunt înghețate.

Crește-ți propria varză de Bruxelles

Pașii pentru cultivarea verzei de Bruxelles sunt întotdeauna la fel, indiferent dacă este cultivată în răzoare, câmpuri sau ghivece. Varza de Bruxelles este considerată un consumator ridicat și are astfel nevoie de un sol bogat în nutrienți. Înainte de plantarea răsadurilor, solul trebuie să fie tratat cu compost și fertilizator cu eliberare lentă. De asemenea, se recomandă germinarea semințelor de varză de Bruxelles în loc de plantarea directă a acestora. Semănatul trebuie să aibă loc de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai, apoi răsadurile se pot muta în răzoare. Distanța optimă dintre plante este de 50 cm.


Valori nutritive

Ce conține varza de Bruxelles: calorii, vitamine și minerale

Este greu să ne imaginăm lumea gastronomiei fără varza de Bruxelles ca garnitură de legume consistentă, în salate și cu paste. La fel ca alte soiuri de varză, acesta conține multe vitamine, în special A, C și B2. Mineralele, cum ar fi fosforul și potasiul, precum și un conținut scăzut de grăsimi și multe fibre, asigură, de asemenea, o valoare ridicată pentru sănătate. Glucozinolații pe care îi conține sunt compuși de sulf care au un efect antibacterian și combat infecțiile și inflamațiile.

Valoare nutritivă
 

kcal: 44 kcal

Carbohidrați: 3,29 g

Proteine: 4,45 g

Grăsimi: 0,34 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,13 mg

Vitamina B2: 0,13 mg

Vitamina B6: 0,35 mg

Vitamina C: 112 mg

Vitamina E: 0,56 mg

 

Minerale

 

Calciu: 35 mg

Fier: 0,92 mg

Potasiu: 471 mg

Magneziu: 22 mg

Sodiu: 9 mg


Sănătate

Este sănătoasă varza de Bruxelles?

Varza de Bruxelles este un adevărat superaliment și este bogată în vitamine. După cum am menționat deja, aparține familiei cruciferelor, iar acestea sunt caracterizate de ingredientele lor deosebite.

Bogată în vitaminele C și K

Varza de Bruxelles este o sursă excelentă de vitamina C. În 100 de grame de varză de Bruxelles există 112 miligrame de vitamina C. Vitamina C, numită și acid ascorbic, are un impact major asupra dezvoltării osoase și este importantă pentru o alimentație sănătoasă. Vitamina reglează și echilibrul de calciu și fosfor din corp. Această legumă excelentă este bogată în vitamina K - 100 de grame conțin 236 mg. Vitamina K joacă un rol important în coagularea sângelui, deoarece, în lipsa ei, sângele nu s-ar putea coagula. De asemenea, este un remediu casnic excelent pentru femeile la menopauză: inhibă pierderea osoasă.

Varza de Bruxelles conține antioxidanți puternici.

Varza de Bruxelles conține cantități mari de ulei de muștar. Sulforafanul din uleiul de muștar are un puternic efect antioxidant. Persoanele care se confruntă cu creșterea colesterolului sau probleme de memorie ar trebui să consume varza de Bruxelles. Aceasta conține colină: 100 de grame conțin 19,1 mg. Colina ajută la întărirea sistemului nervos.

Balonare de la varza de Bruxelles?

Fără doar și poate, varza de Bruxelles poate cauza balonare. Dar de ce oare? Varza de Bruxelles este bogată în fibre, care nu sunt descompuse prin mestecat sau în intestinul subțire. În intestinul gros, acestea reprezintă o sursă de alimentație pentru bacterii. Bacteriile produc astfel vitamine și alte substanțe importante pentru organismul nostru, întăresc sistemul imunitar și descompun substanțele toxice. Dar acestea provoacă și gaze, care sunt apoi eliberate. Dar nu îți face griji cu privire la această superlegumă, poți folosi următoarele mirodenii la preparare pentru a evita sau reduce gazele provocate de varza de Bruxelles:

  • Coriandru
  • Curcuma
  • Cardamom
  • Ghimbir
  • Asafoetida (mirodenie ayurvedică)

Dacă acestea nu te ajută, avem sfaturi suplimentare mai jos. Varza de Bruxelles trebuie să fie gătită complet, deoarece este greu de digerat de tractul intestinal dacă este crudă sau semicrudă. În plus, te-ar putea ajuta să o congelezi înainte de preparare sau să cumperi produsul deja congelat.


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea corectă a verzei de Bruxelles

Varza de Bruxelles se numără printre cele mai iubite sortimente de legume din Germania. Deoarece sezonul acestei legume se întinde doar din septembrie până în februarie, depozitarea pe termen lung este importantă, pentru a o putea găti pe tot parcursul anului. Află de aici cele mai bune sfaturi pentru a menține varza de Bruxelles proaspătă cât mai mult.

Cum recunoști varza de Bruxelles proaspătă?

Poți recunoaște varza de Bruxelles proaspătă datorită frunzelor verzi ale bulbilor care sunt complet închise și formează o sferă, iar suprafața este deschisă la culoare și netedă. Sfatul nostru: apasă ușor floreta cu degetul. Pentru varza de Bruxelles proaspătă, este de preferat ca floretele să fie tari. Dacă frunzele exterioare sunt galbene, iar tulpina are o culoare maronie, înseamnă că varza de Bruxelles este deja stricată.

Cumpărarea verzei de Bruxelles la conservă: așa rezistă mai mult

Dacă vrei să gătești varză de Bruxelles pe tot parcursul anului, poți folosi varianta la conservă. Varza de Bruxelles la conservă are avantajul de a fi disponibilă pe tot parcursul anului, poate fi depozitată timp de mai mulți ani, iar procesarea rapidă după cules înseamnă că se păstrează o mare parte din substanțele nutritive.

Cumpărarea verzei de Bruxelles congelate

În afara sezonului, varza de Bruxelles congelată este cea mai bună alternativă și este disponibilă în magazine pe tot parcursul anului. Varza de Bruxelles congelată conține mai mulți nutrienți decât cea la conservă, deoarece este încălzită o singură dată, nu de două ori. Congelarea elimină necesitatea celei de-a doua încălziri și astfel se pierd mai puțini nutrienți.

Depozitarea verzei de Bruxelles: iată cum se procedează

Varza de Bruxelles rezistă la frigider, în compartimentul pentru legume, între 4 și 8 zile. În congelator poate rezista chiar și un an. Varza de Bruxelles se ofilește rapid la temperatura camerei, așa că nu este recomandată depozitarea în afara frigiderului. Pentru depozitare, este important ca varza de Bruxelles să fie depozitată la o distanță suficientă de alte sortimente de fructe și legume. De exemplu, merele, avocado și chiar și roșiile produc gazul etilenă, care poate provoca ofilirea verzei de Bruxelles.

Sfatul nostru: Depozitează varza de Bruxelles în frigider, pe tulpină, învelită într-o lavetă umedă. Astfel se vor păstra proaspete mai mult timp.

Se poate congela varza de Bruxelles?

Varza de Bruxelles este ideală pentru congelare. În acest sens, este necesară puțină pregătire:

  1. Îndepărtează frunzele ofilite de pe florete, scurtează tulpina și spală bine floretele.
  2. Apoi, blanșează floretele în apă clocotită sărată aproximativ trei minute. Blanșarea previne formarea germenilor în timpul congelării.
    Sfat: Taie în cruce partea inferioară a verzei de Bruxelles pentru a se găti în mod uniform. Pentru a scurta timpul de gătire, poți tăia floretele pe jumătate sau chiar în sferturi.
  3. Apoi, transferă varza de Bruxelles pentru puțin timp în apă rece ca gheața. Important: Lasă varza de Bruxelles să se usuce bine înainte de a o congela. Astfel, nu va absorbi foarte multă apă și va rămâne crocantă chiar și după decongelare.
  4. Acum poți congela varza de Bruxelles în recipiente pentru congelator.

La temperaturi scăzute în mod constant, varza de Bruxelles poate fi depozitată până la un an.


Pregătire

Pregătirea verzei de Bruxelles: cum se procedează

Gustul optim al verzei de Bruxelles este obținut atunci când este călită puțin în unt, cu un pic de nucșoară, până când este perfect gătită. Astfel, gustul este ideal și nu este prea moale. Varza de Bruxelles este perfectă pe un platou de legume, alături de fasole, morcovi și gulie. Totuși, leguma este populară și cu carne de pasăre, friptură și vânat. În bucătăria vegetariană, se potrivește bine cu paste și salate. Varza de Bruxelles poate fi coaptă sau gratinată. În Belgia, țara sa de origine, buchețelele fragede sunt adesea gătite împreună cu castane decojite.  

Prepararea și tăierea verzei de Bruxelles

Datorită gustului iute și care amintește de nucă, varza de Bruxelles este una dintre cele mai iubite legume de iarnă. Sezonul acesteia ține din septembrie până în februarie. Pregătirea corespunzătoare poate face o diferență foarte mare la gătire. Cel mai bine funcționează așa!

Fierberea/călirea verzei de Bruxelles:

  1. În primul rând, îndepărtează frunzele externe ale verzei de Bruxelles și apoi spal-o temeinic.
  2. Acum scurtează tulpina și cresteaz-o în cruce. Astfel, varza de Bruxelles se va găti sau căli în mod uniform.

Prăjirea verzei de Bruxelles:

  1. La fel ca în cazul fierberii, îndepărtează frunzele externe ale verzei de Bruxelles și apoi spal-o temeinic.
  2. Acum separă pe rând frunzele sau taie varza de Bruxelles în jumătate și prăjește-o în tigaie.

Prepararea verzei de Bruxelles la cuptor:

  1. Primul pas pentru pregătire este mereu același: îndepărtează frunzele externe ale verzei de Bruxelles și apoi spal-o temeinic.
  2. Acum taie floretele pe jumătate, pune-le într-o tavă și asezonează-le cu ulei și sare și bagă-le la cuptor!

Cât timp trebuie să se gătească varza de Bruxelles?

Gătirea verzei de Bruxelles este extrem de simplă și nu durează mult. În funcție de consistența dorită, varza de Bruxelles trebuie să fie gătită între 12 și 18 minute.

Sfat: nu arunca apa de la fierbere

În timpul fierberii, se transferă mulți nutrienți în apa folosită. Aceasta poate fi folosită ulterior la prepararea sosurilor delicioase. Alternativ, leguma pot fi preparată la aburi, folosind doar o cantitate mică de apă și un accesoriu pentru gătirea la aburi. Astfel, varza de Bruxelles este gătită într-un mod foarte blând și se pierd mai puține vitamine.

Combinații

Ai încercat varză de Bruxelles cu suc de fructul pasiunii, nucșoară și pătrunjel? Dacă nu, acum este momentul! Această combinație reprezintă o adevărată explozie de gusturi, datorită combinației de dulce și sărat. Poți găsi rețeta completă pe pagina noastră. Succes la gătit!

Fierberea verzei de Bruxelles

Întâi, pregătește floretele conform descrierii de mai sus. Acum îți putem explica prepararea exactă. 

  1. Într-un vas, încălzește apa ușor sărată și cu o lingură de zahăr. Prepară varza de Bruxelles între 13 și 18 minute la treaptă medie.
  2. Imediat ce varza de Bruxelles este gata, elimină apa folosind o sită și servește-o.

 

Gătirea la aburi a verzei de Bruxelles

  1. Fierbe o cantitate mică de apă într-un vas și apoi redu temperatura la scăzută spre medie. Apa trebuie să fiarbă ușor la foc mic, nu cu bule mari.
  2. Pune varza de Bruxelles deja pregătită într-un accesoriu pentru gătirea la aburi și pune-l pe acesta în vas.
  3. Apoi, pune capacul și gătește totul aproximativ 10 minute. Este gata de servire! Important: capacul trebuie să fie așezat etanș și să nu fie îndepărtat mai devreme. În caz contrar, aburul va fi eliminat.

Prăjirea verzei de Bruxelles

  1. Încălzește ulei de măsline într-o tigaie la cea mai ridicată treaptă. Imediat ce este încins, adaugă varza de Bruxelles și redu căldura.
  2. Acum, jumătățile de varză de Bruxelles se vor prăji la temperatură medie. Amestecă și întoarce-le ocazional.
  3. Acum adaugă sare, piper și alte mirodenii, precum nucșoară sau curcumă.
  4. Acum gătește varza de Bruxelles la aburi cu capacul pus până este gata.
  5. Gătește varza de Bruxelles încă 13-18 minute. Amestecă, pentru a nu se arde. Dacă mai are nevoie de lichid, mai adaugă ulei sau apă.
  6. Apoi servește varza de Bruxelles.

Prepararea la cuptor a verzei de Bruxelles

  1. Pune floretele tăiate pe jumătate în tavă și adaugă ulei și sare. Desigur, poți adăuga și orice alte mirodenii dorești. Dă dovadă de curaj și încearcă combinații noi.
  2. Apoi pune-le la cuptor timp de aproximativ 45 de minute la 200 de grade Celsius, cu căldură de sus și de jos.
  3. Apoi nu mai trebuie decât să le servești.


Alte articole interesante