Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat
kaufland.ro/retete
Fără gluten

Ostropel de mistreț cu mămăligă

Mai mult de 60 minute
Simplu
Scanând codul QR, rețeta va fi accesată din mobil sau tabletă. Dai clic, și toate ingredientele se adaugă automat în lista de cumpărături.

Valori nutritive

(Per porție)
  • 533/​2231
    kcal / kJ
  • 66 g
    carbo-hidrați
  • 39 g
    proteine
  • 13 g
    grăsimi

Valori nutritive

(Per porție)
    533/2231 kcal/kJ, 66 g carbo-hidrați, 39 g proteine, 13 g grăsimi

Ingrediente (4 porții)

450 g carne de mistreț pentru tocană, dezosată și curățată de grăsime
2 cepe
1 rulou de scorțișoară
250 ml vin roșu robust
15 boabe de ienupăr sfărâmate
4 foi de dafin
4 căței de usturoi feliați
1 lingură ulei de măsline extravirgin
1 morcov tocat
1 tijă de țelină
1 cutie roșii tocate, circa 400 g
1 linguriță oțet balsamic
300 ml bulion de vită, preferabil preparat în casă
10 g ciuperci porcini uscate
câteva fire de verdețuri aromate proaspete (rozmarin, salvie, oregano sau pătrunjel)
sare
piper

Mămăligă cu ricotta și rozmarin:

300 g mălai instant
100 g brânză ricotta
1 lingură rozmarin proaspăt

Util

  • Carnea de mistreț este foarte populară în regiunile italienești Toscana și Umbria. Aici este gătită cu mult usturoi, verdețuri aromate și condimente, rezultând un sos bogat care merge bine cu mămăligă. Se servește cu salată de ruccola sau radicchio – gustul lor ușor amărui se potrivește minunat cu sosul mâncării și cu mămăligă – sau cu legume verzi fierte. AVANTAJE: Carnea de mistreț este foarte gustoasă și sățioasă. Este, de asemenea, și foarte slabă. Ca și carnea de porc, este o excelentă sursă de vitamina B12, esențială pentru sănătatea celulelor roșii din sânge. Mămăliga este o sursă de carbohidrați cu amidon și de potasiu; nu conține gluten. Adăugarea brânzei ricotta la mămăligă nu crește conținutul de grăsimi al mâncării, așa cum s-ar putea crede, căci ricotta este relativ săracă în grăsimi comparativ cu majoritatea celorlalte tipuri de brânză. Mai este și o sursă bună de calciu și vitamine B2 și B12. SUGESTII: Folosește 250 g de pulpă slabă de porc, în loc de carne de mistreț. Cu circa 45 de minute înainte de terminarea timpului afectat gătitului, se taie 200 g cârnați de porc sau de căprioară în bucăți de dimensiunea unei îmbucături și se prăjesc într-o tigaie teflonată, fără ulei sau grăsime, până ce se rumenesc uniform. Se scot cu o spumieră și se lasă la scurs pe prosoape de hârtie, după care se adaugă la carnea de porc și se gătesc încă 30 de minute. Poți prepara acest ostropel cu cârnați de mistreț. Călește ceapa tocată, morcovul și țelina cu 4 căței de usturoi tocați mai mare. Adaugă 400 g cârnați de mistreț, curățați de maț și tăiați bucățele mărunte, și prăjește-i până când se rumenesc, desfăcându-i în fărâmițe cât mai mici. Se adaugă 250 ml de vin roșu robust împreună cu roșiile, supa, ciupercuțele și verdețurile aromate (se omite oțetul) și se fierb toate 30 de minute.

  • Savurează preparate fără gluten

    Când mergi la cumpărături, ai grijă să alegi produse fără gluten.


Preparare

    1

Se pune carnea tăiată bucățele într-un castron. Se toacă una dintre cepe și se adaugă în castron împreună cu scorțișoara, vinul, ienupărul, foile de dafin, usturoiul și piperul (acesta după gust). Se acoperă vasul și se lasă carnea la marinat în frigider, peste noapte sau mai mult, până la 2 zile.

    2

Se scoate carnea din marinată și se șterge cu prosoape de hârtie. Se scurge marinata și se pune deoparte. Se toacă restul de ceapă. Se încinge uleiul într-o caserolă rezistentă la flacără, se adaugă carnea și se rumenește uniform. Se adaugă apoi ceapa tocată, morcovul și țelina tocată și se gătesc 3–4 minute, sau până când vegetalele încep să se înmoaie.

    3

Se adaugă lichidul din marinată, roșiile cu suc cu tot, oțetul, bulionul, ciupercuțele bine spălate și verdețurile aromate tocate grosier. Se asezonează după gust. Se dă în clocot, apoi se acoperă caserola și se lasă la fiert circa 2 ore, până ce carnea se face fragedă. Se ia vasul de pe foc și se păstrează cald cât timp se gătește mămăliga.

    4

Se prepară mămăliga până ce se face omogenă și groasă. Se amestecă cu brânza ricotta și rozmarinul și se continuă amestecarea, pe flacără mică, până ce brânza este total absorbită.

    5

Se împarte mămăliga în 4 farfurii calde, iar alături de ea se așază ostropelul. Se servește imediat.