Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat
kaufland.ro/retete
Rețetă CHEF

Ceafă de porc fără os în sos alb cu orez

Cel mult 60 minute
Rafinat
Scanând codul QR, rețeta va fi accesată din mobil sau tabletă. Dai clic, și toate ingredientele se adaugă automat în lista de cumpărături.

Ingrediente (6 porții)

1 kg ceafă de porc fără os
500 g orez alb cu bob mare
100 ml vin alb dulce
500 g morcovi mari
100 g unt
200 ml smântână
2 bucăți cepe medii
100 ml ulei de măsline
20 g cimbru proaspăt
50 g piper boabe și piper măcinat
10 g sare

Preparare

    1

Pieptul de porc fără os se spală, se crestează, se condimentează cu sare, piper și cimbru proaspăt și se pune la marinat, de preferat la rece timp de 2-3 ore acoperit cu un prosop curat (sau un capac) înainte de a fi preparat. Cât timp ceafa de porc se ține la marinat se poate pregăti garnitura din orez.

    2

Într-o oală încăpătoare se pune la fiert orezul, peste care s-a adăugat puțină sare. Se pune oala la fiert la foc mediu și se așteaptă câteva minute, până când apa din oală începe să fiarbă. Se reduce flacăra de la aragaz și se setează cronometru pentru 15 minute, amestecând ocazional în orez să nu se prindă. După 10-12 minute, boabele de orez încep sa crească în volum, dar orezul mai are nevoie de câteva minute de fierbere. După alte 3-4 minute se verifică dacă orezul este fiert și se amestecă în tot acest timp să nu se prindă de oală ca să nu se terciuiască. La final, se ia cratița de pe foc și se adaugă câteva bucățele de unt rece. Acesta creează o legătură cu orezul și-l face extrem de cremos.

    3

Într-o tigaie în care s-au presărat câteva picături de ulei de măsline se adaugă pe rând bucățile de ceafă de porc. Înainte de a fi puse la gătit, acestea se tamponează cu un prosop absorbant de bucătărie reducând astfel la minim umiditatea din carne, care poate afecta procesul de rumenire. Bucățile de carne se gătesc pe ambele părți până se rumenesc bine și de preferat ar fi să se gătească în mai multe ture până când toate bucățile de carne se gătesc dar fără a fi înghesuite în tigaie. Este important de precizat că atunci când se rumenește carnea, aceasta să se întoarcă pe ambele părți pentru a fi bine pătrunsă și pentru a-i spori savoarea. Când carnea capătă culoarea aurie, peste aceasta se toarnă un pahar cu vin alb, după care se adaugă puțină apă fierbinte (apa se pune la fiert într-un ibric separat), ceapa tocată foarte mărunt, bucățile de morcovi tăiate în formă logitudinală pentru un aspect mai plăcut iar peste toată compoziția se pune capac și se lasă la fiert la foc molcom pentru un sfert de oră.

    4

Separat, într-un bol, se pune smântâna, și cu ajutorul unui polonic, se ia lichidul din tigaie și se adaugă peste smântână, crescând treptat temperatura în așa fel încât, atunci când se toarnă totul în tigaia în care s-a rumenit carnea, smântâna să fie aproape de temperatura sosului din tigaie. Între timp, se preîncălzește cuptorul la 180°C de grade unde se mai lasă carnea la gătit pentru încă 10-12 minute până ce este cu totul gata. După ce se scoate tigaia din cuptor se picură ulei de măsline pe deasupra, se condimentează cu sare si piper și se poate adăuga cimbru proaspăt după gust, cu usturoi granulat, dacă se dorește un plus de gust.