Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Sfaturi privind intoleranța la fructoză

Dacă suferi de intoleranțe alimentare, cu siguranță te-ai întrebat ce poți mânca și ce nu. O dietă adaptată, cu consum redus de fructoză, poate duce la remedierea simptomelor și chiar la dispariția acestora. Află în ce constă această intoleranță alimentară și ce poți mânca fără griji.

Patru persoane sunt așezate la o masă cu diverse preparate și mănâncă.
© Photographee.eu – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Fructoza sau zahărul din fructe este prezent în multe alimente naturale sau preparate industrial. 
  • Află de aici ce este fructoza, care sunt simptomele intoleranței și de ce este important să consulți un doctor dacă prezinți una dintre aceste simptome.
  • Nu trebuie să renunți la alimentele delicioase din cauza malabsorbției. Noi îți vom prezenta o selecție de rețete delicioase ce ți se potrivesc. 

Intoleranța la fructoză: două provocări

Persoanele cu intoleranțe alimentare trebuie să se confrunte deseori cu situații dificile. Multe persoane încă le consideră în mod eronat niște mofturi și nu țin cont de acestea. Cei afectați de aceste probleme nu sunt doar prea sensibili. În cazul persoanelor care suferă de intoleranțe, simptomele pot consta în dureri puternice. Pe de altă parte, căutarea de rețete și de alimente permise în intoleranța la fructoză poate fi anevoioasă, mai ales la început de drum. 

Zahărul din fructe nu este ușor de eliminat în totalitate. Din fericire, nu este necesar să îl elimini complet din alimentație. Este important să îți cunoști limitele de toleranță, deoarece anumite persoane pot tolera niveluri diferite de expunere la alimentele care conțin fructoză și, altfel, vei ști ce mâncăruri poți consuma. Deoarece este utilizată des pentru îndulcirea alimentelor, este important să verifici întotdeauna etichetele produselor cumpărate, mai ales în cazul celor care conțin alternative la zahărul alb. Industria alimentară folosește fructoza, deoarece este mai ieftină decât zahărul alb și are, de asemenea, un efect de accentuare a gustului alimentelor. Care sunt simptomele tipice ale intoleranței la zahărul din fructe și cum poți avea în continuare o dietă variată și echilibrată? În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre malabsorbție, precum și nutriția adecvată în cazul tău. 


Simptome

Ce cantități sunt necesare pentru declanșarea simptomelor și care sunt acestea?

De cele mai multe ori, când discutăm despre intoleranță, ne referim la malabsorbție. Intestinul are o capacitate limitată de absorbție a zahărului din fructe. Simptomele tipice ale intoleranței sunt:

  • balonare
  • dureri de stomac
  • diaree
  • borborisme
  • scaune moi, urât mirositoare
  • mucus în scaune
  • constipație în urma episoadelor de diaree
  • arsuri la stomac
  • reflux gastric
  • senzație de oboseală după mese
  • deficiențe de nutrienți, precum zinc sau acid folic

 

Pe de altă parte, intoleranța congenitală este mai rară și produce simptome mult mai severe:

  • senzație de greață și vomă
  • hipoglicemie
  • senzație de slăbiciune
  • amețeli
  • dureri de cap
  • convulsii
  • leșin
  • tulburări de coagulare
  • tulburări renale
  • boli ale ficatului

Cantitatea de zahăr din fructe necesară pentru declanșarea simptomelor variază de la o persoană la alta. În vreme ce unele persoane vor suferi simptome neplăcute numai după câteva grame de fructoză, altele vor tolera o felie sau două de fruct fără probleme. Odată ce ai fost diagnosticat, vor începe testele: câte felii de mere, cât suc de fructe sau câtă marmeladă poți consuma? Nu vei putea afla decât încercând.

Medicii diferențiază între cele două forme

Medicina diferențiază între intoleranța la fructoză ereditară (HFI - Hereditary fructose intolerance) și cea intestinală. 

Intoleranța ereditară, cunoscută și ca HFI, se referă la intoleranța moștenită din familie. Cei afectați de acest tip de intoleranță nu au o enzimă necesară pentru descompunerea zahărului din fructe în ficat. De regulă, este mai severă și cu simptome mai grave în urma consumului de zahăr din fructe. Din acest motiv, este diagnosticată mai repede și persoanele afectate pot beneficia de terapia adecvată. Fără tratament și fără un regim alimentar adecvat, HFI poate avea ca rezultat afecțiuni renale și hepatice severe. Din fericire, acest tip de intoleranță este rar și diagnosticat, de obicei, în copilărie. 

Intoleranța intestinală este dobândită și își are originea în intestine. De exemplu, poate fi provocată de prea puține molecule de transport sau de funcționarea defectuoasă a acestora. De asemenea, poate fi provocată și de alte afecțiuni intestinale, precum boala Crohn, responsabilă pentru inflamația generală a intestinelor și dificultatea de descompunere și utilizare a nutrienților. 


Diagnostic și tratament

De la jurnalul alimentar la specialist: diagnosticarea intoleranțelor

Dacă ești suspect de intoleranțe alimentare, este recomandată o vizită la un specialist. Testul de respirație este o metodă simplă și rapidă de diagnosticare. De multe ori, persoanele afectate suferă de ceva vreme de simptomele provocate de intoleranță înainte de a primi un diagnostic oficial. Deosebirea dintre intoleranța la fructoză și cea la gluten este dificil de făcut, deoarece simptomele sunt foarte similare, mai ales dacă intoleranța la fructoză nu este severă. Astfel, multe persoane acuză dureri de stomac și balonare, simptome foarte comune. 

Dacă suspectezi o intoleranță, îți recomandăm să acorzi atenție mâncărurilor timp de câteva zile și să notezi tot ce consumi într-un jurnal alimentar, în care vei nota și simptomele. Dacă observi o legătură între consumul de zahăr din fructe și simptomele neplăcute, consultă un medic pentru a te asigura că este o problemă de malabsorbție. La medic, vei bea o soluție pe bază de fructoză, pe stomacul gol, și apoi vei sufla într-un dispozitiv de măsurat la intervale fixe. La descompunerea zahărului în stomac, se elimină hidrogen, iar acesta va putea fi detectat în aerul expirat și va fi un factor de diagnosticare decisiv. O cantitate ridicată de hidrogen semnifică dificultăți de absorbție. 

Cum poți trăi cu intoleranțe?

Pentru detectarea alimentelor indicate, se aplică aceleași reguli valabile pentru perioada de diagnosticare. Astfel, experții recomandă modificarea stilului alimentar în trei faze. 

1. Faza de eliminare

Aceasta durează între două și patru săptămâni. Pe parcursul acestei perioade, vei evita complet alimentele și băuturile care conțin zahăr din fructe. Evită inclusiv sorbitolul, un îndulcitor, de asemenea, interzis, deoarece poate provoca probleme gastrointestinale. Evită, de asemenea, și alimentele care produc balonare, deoarece vor pune și mai multă presiune pe intestinele deja afectate. Nu uita să bei cât mai multă apă.

2. Faza de testare

După încheierea primei faze, începe să reintroduci treptat fructoza, pe o perioadă de aproximativ 6 săptămâni. Introdu un aliment nou o dată la două sau trei zile. Astfel, îți vei da seama ce cantitate poți tolera și ce cantitate produce probleme. Recomandăm să notezi totul într-un jurnal alimentar în această perioadă. Aici poți selecta alimente care conțin cât mai puțină fructoză posibil.

3. Alimentația permanentă

Dacă ai descoperit cantitatea pe care o poți tolera fără probleme, poți stabili modul de alimentație permanent. În această fază, este important să reintegrezi mâncăruri fără fructoză în viața de zi cu zi și să îți plănuiești mesele astfel încât să fie simple, ușoare și să nu dăuneze intestinelor. Poți găsi o selecție de rețete variate aici


Preconcepții

Glucoza și zahărul alb sunt permise?

Deseori se fac confuzii între zahărul alb de casă și dextroză, ducând la nelămuriri în privința conținutului de fructoză. Există concepția falsă că dextroza este fructoză pură. Desigur, este de înțeles de unde provine această concepție, deoarece ambele sunt monozaharide. În realitate, dextroza este formată din glucoză și fructoză. Deși conține și fructoză, majoritatea persoanelor cu intoleranță tolerează bine dextroza în cantități mici. 

Acest lucru se datorează compoziției: Dacă dextroza conține mai multă glucoză decât fructoză, sau chiar și cantități egale, este mai bine tolerată de persoanele cu intoleranțe alimentare. Deoarece sunt absorbite simultan, absorbția fructozei este îmbunătățită. Cu toate acestea, nivelul de toleranță depinde de la o persoană la alta. Fructele cu conținut scăzut de fructoză, precum cireșele și mandarinele, pot fi mai bine tolerate în doze mici. De altfel, situația este similară și în cazul zahărului de uz casnic ce se extrage din sfecla roșie, denumit zaharoză. Este format din părți egale de fructoză și glucoză, fiind astfel tolerat în cantități mici. Încearcă să consumi cantități foarte mici, pentru a afla dacă îl tolerezi sau nu.

Ce alte tipuri de îndulcitori sunt problematice?

Siropul de arțar, mierea și siropul de agave sunt complet interzise celor care suferă de această afecțiune. De asemenea, recomandăm să dai dovadă de precauție la consumul înlocuitorilor de zahăr. Nu reprezintă o alternativă pentru cei ce suferă de intoleranță la glucoză, chiar din contră. Sorbitolul, xylitolul și altele îți pot agrava simptomele, deoarece nu permit intestinului să absoarbă zahărul din fructe. Fii mereu atent și la consumul de produse gata preparate, precum guma de mestecat sau produse declarate fără zahăr, deoarece deseori conțin înlocuitori ai zahărului. Evită în special sorbitolul, deoarece acest zahăr derivat din alcool este utilizat frecvent pentru îndulcirea produselor „light” și poate cauza probleme. Intoleranța la sorbitol și intoleranța la fructoză au simptome similare și, deseori, apar simultan. 


Alimente interzise

Aceste alimente sunt interzise sau trebuie consumate cu atenție

Dacă suferi de intoleranță, trebuie să elimini anumite alimente din alimentația ta.

  • Fructoza se găsește în principal în fructe. Chiar dacă bananele, merele, perele, mango, strugurii sau cireșele sunt bogate în vitamine, ar trebui tăiate de pe lista ta de cumpărături. De altfel: Fructele uscate conțin chiar mai mult zahăr decât cele proaspete.
  • Știm deja că sucurile de fructe nu sunt atât de sănătoase pe cât se credea înainte, mai ales dacă sunt consumate în cantități ridicate. Sunt bogate în calorii. În cazul persoanelor intolerante, dau dureri de stomac și balonare, deci trebuie eliminate.
  • Din păcate, va trebui să elimini și toate produsele tartinabile din fructe, precum marmelada, gemul , compotul sau iaurtul de fructe. Nici porția de müsli de dimineață nu poate conține fructe. 
  • De asemenea, nu uita și că multe legume conțin fructoză. Printre acestea se numără anghinarele, fasolea verde, varza albă, morcovii, ardeiul gras, roșiile, prazul și ceapa.
  • Evită consumul în cantități ridicate de cereale, semințe și fructe cu coajă lemnoasă. Produsele din cereale integrale, inul, fulgii de cereale, tărâțele de grâu și fructele cu coajă lemnoasă pot conține, de asemenea, fructoză. Poți vedea aici conținutul de zahăr și raportul dintre glucoză și fructoză. Dacă te numeri printre persoanele care tolerează mai ușor fructoza atunci când aceasta este consumată împreună cu glucoza, poți include aceste alimente în alimentația ta, dar în cantități reduse. 

Alimente acceptate

Aceste alimente sunt acceptate

Desigur, este mult mai sănătos să gătești pentru tine și să eviți rețetele nepotrivite. Cu toate acestea, dacă ești pe fugă, ai câteva opțiuni de mâncare pe care le poți consuma. Aceste produse sunt adecvate dietei tale și le poți pune pe lista de cumpărături:

  • Carnea, peștele și fructele de mare nu conțin fructoză.
  • De asemenea, uleiurile și grăsimile naturale sunt sigure.
  • Pastele și orezul pot fi consumate de persoanele intolerante.
  • Legumele cu cantități de fructoză mai mici de 0,1 grame per 100 de grame sunt, de exemplu, ciupercile Champignon, avocado, barba caprei, topinamburul, năutul și fetica
  • Printre legumele cu cantități mai mici de 0,5 grame per 100 de grame, se numără spanacul, ciupercile porcini, cartofii, salata iceberg, cartofii dulci, sfecla elvețiană (mangold), rubarba.
  • Există și alternative de dulciuri, precum ciocolata sau jeleurile pentru persoane intolerante, care nu conțin fructoză sau zahăr cristal. De regulă, se folosesc siropul de glucoză, siropul de orez, maltoza sau siropul de speltă. Chiar și stevia sau lactoza (zahărul din lapte) sunt alternative adecvate. În concluzie, nu trebuie să renunți complet la produsele tartinabile dulci, müsli sau prăjituri.

Rețete

Plăcere fără dureri de stomac: rețete fără fructoză și sorbitol

În locul sucurilor dulci, al fructelor sau al produselor dulci gata preparate, te poți orienta către rețete cu multe legume, care nu conțin deloc sau care conțin cantități foarte scăzute de fructoză și care sunt foarte apreciate în prezent. De regulă, atunci când suferi de intoleranțe alimentare, se recomandă să te ocupi complet de alimentația ta și să gătești totul acasă, mai ales în cazul produselor de patiserie. În prezent, există multe rețete creative de pâine, prăjituri, clătite și alte produse delicioase care nu conțin deloc zahăr din fructe. Astfel, te poți asigura că mâncarea ta are doar ingredientele acceptate de organismul tău și că le poți prepara pe gustul tău. Deși viața cu intoleranțe alimentare este dificilă, ai totuși multe posibilități. Profită de acest lucru pentru a avea o alimentație sănătoasă și pentru a-ți impresiona rudele și prietenii cu deliciile culinare pe care le poți prepara chiar tu.

Te interesează rețetele cu foarte puțină fructoză sau fără fructoză? Inspiră-te de aici!