Sfaturi și rețete pentru onigiri japoneze
Conținutul pe scurt
- Onigiri sunt bile de orez japoneze apreciate și îndrăgite chiar și în alte zone ale globului.
- Aici vei afla prin ce se deosebesc de sushi.
- Vei afla și cum le poți face chiar tu acasă.
Diferența dintre onigiri și sushi
Deși seamănă cu sushi, onigiri sunt deosebite, iar una dintre diferențe constă în modul de preparare. În vreme ce sushi se condimentează cu oțet de orez, sare și zahăr, pentru onigiri se folosește doar sare. În plus, o porție este mai mare și mai ieftină decât una de sushi. În Japonia, adulții le consumă la masa de prânz, iar copiii le primesc în cutiile bento pentru masa de prânz de la școală. Nici nu este de mirare: sunt foarte sățioase.
De altfel: știai că cel mai simplu este să le mănânci direct cu mâna? Dacă preferi să le mănânci cu sos de soia sau alte sosuri, desigur că poți folosi și bețișoarele chinezești.
Cât de sănătoase sunt onigiri
În primul rând, conțin o cantitate ridicată de carbohidrați. Dacă vrei să prepari o gustare delicioasă, trebuie să ai în vedere rețeta și umplutura folosite. Peștele este, de regulă, o bună sursă de acizi grași Omega 3, iar legumele și fructele conțin multe vitamine. Dacă vrei să pierzi ceva kilograme în plus, îți sugerăm să te orientezi către opțiuni cu mai puține calorii.
Ce termen de valabilitate au
Termenul de valabilitate variază în funcție de rețetă și de umplutură. Dacă vor conține somon, ton sau alt tip de carne, trebuie să se depoziteze la rece, însă nu pentru mai mult de o zi. Pe de altă parte, de obicei, nu se recomandă depozitarea lor la frigider, deoarece se vor întări rapid și gustarea nu va mai fi la fel de delicioasă.
Rețetă pentru onigiri pe care o poți folosi chiar tu acasă
Poți face chiar și tu aceste gustări delicioase, originare din Japonia, și, spre deosebire de multe alte preparate, nu trebuie gătite mult. Toate ingredientele sunt la îndemână. Îți recomandăm să folosești orez pentru sushi, deoarece este destul de lipicios și își păstrează bine forma. Există multe rețete de onigiri, dar ideea de bază este că poți folosi ce ingrediente preferi. Pentru umplutură poți folosi ce vrei. Dacă nu ai putut decide, îți oferim o rețetă:
Pentru 4 porții, ai nevoie de:
- 400 de grame de orez pentru sushi
- 200 de grame de somon
- 1/2 de castravete
- 1 avocado
- 3 linguri de oțet de orez
- 1 linguriță de zahăr brut
- 1/2 linguriță de sare
- 2 sau 3 foi de nori
Instrucțiuni:
- Spală bine orezul, lasă-l la uscat într-o sită și apoi gătește-l conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
- Între timp, taie avocado, castravetele și somonul în felii mici și taie foile de nori în dreptunghiuri.
- Adaugă oțetul, zahărul și sarea într-o oală. Încălzește acest amestec pentru scurt timp, până când se dizolvă zahărul.
- Ia orezul de pe foc și transferă-l într-un bol. Toarnă amestecul de oțet peste orez și amestecă bine.
- Pentru a forma bilele, poți folosi forme speciale de onigiri. Dacă nu ai, folosește-ți mâinile.
- Spală-te pe mâini și aplică puțină sare pe ele.
- Ia o porție de orez în palmă și adaugă câte o felie de somon, avocado și castravete.
- Acoperă ingredientele cu un strat de orez și apoi încearcă să le dai o formă triunghiulară.
- Pune triunghiul pe o bucată de nori și apas-o simetric pe ambele părți ale triunghiului. Poftă bună!