Legume exotice: află totul despre ele
Conținutul pe scurt
- Bimi a fost obținut prin încrucișarea dintre varză și broccoli, iar gustul amintește de sparanghel.
- Este bogată în vitamine, minerale și compuși vegetali secundari.
- Se prepară de obicei la fel ca broccoli.
Ce sunt legumele exotice?
Bimi este un hibrid obținut din două alte legume. Este de culoare verde și seamănă cu broccoli. Floretele sunt ceva mai mici și mai delicate. Putem spune că broccoli plus varză egal bimi. A fost creat în Japonia în 1993 și este un hibrid obținut din încrucișarea verzei Kai-lan cu broccoli. Se cultivă în principal în Spania, Kenia sau Marea Britanie. Nu este cunoscută în întreaga lume sub denumirea de bimi. În țările vorbitoare de limba engleză, mai este numit broccolini. Datorită gustului delicat, mai este numit broccoli sparanghel, deși nu este înrudit cu sparanghelul.
Gust
Aspectul și gustul de broccoli sunt predominante. Poți simți, de asemenea, o aromă delicată de sparanghel. Desigur, gustul variază puțin de la un exemplar la altul. Îți recomandăm să treci broccolini pe lista de cumpărături. Chiar dacă nu îți place broccoli prea mult, s-ar putea să ai altă părere despre broccolini.
Nutrimente: află ce conține
Broccolini este bogat în vitaminele A și C, calciu, acid folic, fier și zinc. Asemenea altor crucifere, este destul de bogat în glicozide din ulei de muștar. Acestea au rolul de a lupta împotriva bacteriilor și fungilor care ar putea ataca planta. În corpul uman, promovează regenerarea celulară, datorită efectului antioxidant și antibiotic. Cu toate acestea, nu rezistă la temperaturi înalte, deci bimi trebuie gătit la temperaturi reduse. Se poate consuma chiar și crud.
Pregătire: posibilități nenumărate
Broccolini prezintă un avantaj față de broccoli și sparanghel la gătit: spălarea durează mult mai puțin și nu produce resturi alimentare. Tulpinile sunt foarte fragede și nu trebuie curățate, este nevoie doar să tai puțin din capete. Chiar și frunzele sunt comestibile. Spală floretele sub puțină apă rece și gata. Pentru a nu distruge nutrimentele, poți consuma broccolini crud. Te poți inspira din rețetele sănătoase cu legume crude. Se potrivește de minune alături de ardei gras, mere, un dressing din muștar și semințe de floarea soarelui.
Sfaturi practice pentru rețetele cu legume bimi
Pentru a le servi calde: nu le fierbe, aceste legume nu tolerează căldura ridicată și se vor înmuia. Este suficient să gătești legumele la aburi sau te poți inspira din rețetele de legume la tigaie pe care ți le punem la dispoziție. Sunt delicioase dacă rămân puțin crocante. Adaugă câteva alte ingrediente, precum unt sau ulei de măsline, sare, piper și un strop de suc de lămâie și vei crea un preparat delicios în doar câteva minute; adaugă și puțin parmezan ras și va fi perfect. Astfel preparat, broccolini este perfect drept garnitură pentru pește sau carne. Cu toate acestea, se potrivește excelent și cu paste sau mâncăruri la cuptor, deoarece este ideal alături de parmezan și brânzeturi și se poate folosi chiar și pe pizza. Este un ingredient des întâlnit și în rețetele asiatice la tigaie wok. De exemplu, este foarte apreciat alături de ghimbir, usturoi, sos de soia, susan și tăiței mie. Pentru a nu-l lăsa să se strice, se poate folosi și în supe cremă sau tocănițe - descoperă mai multe rețete de garnituri sau rețete de post cu legume aici.
Rețete cu legume exotice: fii creativ
Indiferent dacă ești vegetarian sau vegan, dacă adori rețetele asiatice sau preferi mâncărurile regionale, bimi se potrivește oricărui meniu. Este un lucru general valabil: poți folosi această legumă exotică pentru aproape toate rețetele care conțin broccoli sau sparanghel. Noi îți vom prezenta cele mai bune rețete.