Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Nu ai ulei acasă? Înlocuitori pentru ulei de floarea soarelui, de rapiță și de măsline

Ulei de floarea soarelui, de rapiță sau de măsline: acest aur lichid ajunge în fiecare zi în mâncarea noastră. Dar cum îl putem înlocui, dacă am terminat sticla sau dacă, pur si simplu, dorim să consumăm mai puține grăsimi? Indiferent dacă folosești sau nu ulei la gătit, noi îți vom oferi cele mai bune alternative pentru rețete rafinate.

Fundal deschis pe care se poate vedea un bol deschis la culoare, în care se toarnă ulei dintr-o sticlă, lângă un bol mai mic, de culoare gri deschis, cu măsline negre.
© Kaufland

Conținutul pe scurt

  • De aici vei afla ce înlocuitori pentru ulei de floarea soarelui, de rapiță și de măsline există.
  • De la avocado la untul de arahide: Ce poți folosi în funcție de preferințe
  • Sfaturi pentru mâncare fără multe calorii: cum poți face cartofi prăjiți fără ulei la fel de gustoși ca întotdeauna.
Înlocuitori bogați în grăsimi

Înlocuitori pentru uleiurile vegetale

Puțin ulei de măsline presat la rece în salată, o lingură de ulei de rapiță pentru clătite la cuptor sau o porție consistentă de ulei de floarea soarelui pentru cartofi prăjiți. Folosim ulei zilnic. Dar ce faci atunci când rămâi cu sticla goală? Deși nu poate fi înlocuit pentru toate preparatele, poți folosi alternative în mai multe cazuri decât credeai. Aici îți vom oferi multe idei practice pentru uzul de zi cu zi.

Gătirea, coacerea și prăjirea fără ulei: ce opțiuni există

Cea mai evidentă opțiune pentru gătitul fără ulei vegetal este grăsimea de origine animală. Poți folosi unt la prăjit. Untul clarificat este un înlocuitor excelent al uleiului de prăjit. Este gustos și perfect pentru preparatele pane, precum șnițelele. Pentru un plus de gust, poți folosi lactate, precum creme fraîche, brânza proaspătă, brânza quark sau smântână, pentru un plus de grăsime în alimente. Chiar și veganii au alternative

Dacă adori gustările, adaugă nuci și semințe pe lista de cumpărături. Datorită conținutului ridicat de acizi grași nesaturați, se pot folosi la înlocuirea uleiului în preparatele de patiserie: dacă vei folosi o porție mare de nuci pasate în aluat, poți omite untul sau uleiul. Nucile de Macadamia, pecan, semințele de pin și, evident, unturile de fructe cu coajă lemnoasă, au cel mai ridicat conținut de grăsimi. Sunt perfecte pentru preluarea aromelor. Astfel, poți folosi unt de fructe cu coajă lemnoasă, precum untul de arahide, în sosuri, dar și pentru marinarea legumelor și a cărnurilor. Uleiurile vegetale sunt prima opțiune în produsele de patiserie pentru cei care nu consumă unt, ca urmare a dietelor alimentare adoptate. Dacă folosești ingrediente cu un conținut ridicat de grăsimi, poți prepara prăjituri și fără ulei sau unt. În funcție de rețetă, poți folosi fructe cu coajă lemnoasă, unt de fructe cu coajă lemnoasă sau pastă de susan.

Măslinele dau un gust deosebit preparatelor

Uleiul de măsline se obține prin presarea la rece a măslinelor, deci știm cu toții că acestea sunt bogate în grăsimi. Măslinele sunt bogate în acizi grași nesaturați, care pot scădea nivelul de colesterol LDL și pot crește nivelul de colesterol HDL, cunoscut şi sub numele de colesterol „bun”. Măslinele negre conțin aproximativ 35% grăsimi, iar cele verzi aproximativ 13% grăsimi. Gustul fructat, aroma ușor sărată și conținutul de grăsimi vor îmbogăți orice fel de mâncare. Taie măslinele în bucăți mici și folosește-le ca alternativă la uleiurile vegetale în dressinguri, sos pesto, sosuri pentru legume sau paste.

Încearcă un avocado

Având aproximativ 20% grăsimi, avocado este alimentul perfect pentru un plus de aromă și o notă cremoasă. Avocado se poate folosi într-o gamă largă de preparate, datorită gustului său neutru. Îți place salata de paste? În locul uleiurilor vegetale, pentru marinade, poți folosi avocado pasat foarte fin, până ce devine o pastă. Apoi, îl poți folosi în dieta fără ulei, în locul uleiului de floarea soarelui sau de rapiță. Acest fruct se poate folosi ca alternativă la uleiurile vegetale în salate, tăiat în cuburi, sau, dacă deja este foarte copt, se poate pasa și se poate folosi în dressinguri. De altfel: cei care consumă margarină pot folosi felii de avocado sau avocado pasat pe pâine sau pe pâine prăjită. Cu puțină sare și piper, reprezintă gustarea perfectă.

Bacon, alternativa universală

Pentru fanii cărnurilor, baconul este alternativa perfectă la uleiurile vegetale. Pentru salate, poți tăia baconul în felii subțiri și îl poți prăji până se topește grăsimea. Lasă-l apoi să se răcească puțin și folosește atât carnea, cât și grăsimea topită, în salată. Poți pregăti astfel și cartofi prăjiți, legume, ouă sau pește alb, fără a mai adăuga ulei vegetal.


Alternative fără grăsimi

Alternative cu conținut caloric redus

Dacă preferi o dietă fără ulei, nu trebuie să renunți la alimentele delicioase. Dacă acorzi puțină atenție, poți da mâncărurilor un gust deosebit chiar și fără grăsimi. Nu contează că sunt gustări reci sau preparate calde, îți vom oferi câteva sfaturi pentru înlocuirea uleiului de floare soarelui, de rapiță sau de măsline cu alternative ieftine și delicioase.

Dressinguri pentru salate fără ulei: Ai nevoie de ingrediente de calitate și variate

Frunzele de salată fără ulei ți se par plictisitoare și lipsite de gust? Nu este cazul: poți aromatiza preparatele cu foarte puțină grăsime. Cumpără salată de calitate, pe care o vei consuma în aceeași zi. Adaugă frunzelor și alte legume, precum roșii, castraveți și morcovi. Recomandăm folosirea unei cantități semnificative de ierburi aromatice proaspete sau congelate pentru gust. Ingredientele cu gust intens, precum sosul de soia, ceapa tocată, chili, usturoi sau ghimbirul proaspăt, nu trebuie să lipsească din mâncărurile delicioase. Chiar și o cantitate mică de chefir, iaurt sau smântână, quark sau de brânză proaspătă cu conținut redus de grăsimi s-ar putea folosi în dressinguri pentru a le oferi o textură cremoasă fără prea multe calorii. Desigur, dacă preferi alimentația vegană, poți folosi iaurt vegan.

Mâncăruri cu conținut redus de grăsimi: nu ai nevoie decât de condimente

Deoarece uleiul de gătit preia aromele, toți cei care doresc să gătească fără ulei trebuie să se concentreze asupra condimentelor. Acest principiu se aplică atât supelor, tocănițelor, sosurilor, cât și mâncărurilor de post fără ulei. De exemplu, poți obține un sos de roșii pentru paste mult mai aromat dacă folosești ierburi aromatice proaspete și de calitate, precum rozmarin sau cimbru sau ingrediente cu gust puternic, cum ar fi sardinele, caperele sau măslinele. De asemenea, prepararea la cuptor sau pe grătar oferă alimentelor un plus de savoare, datorită temperaturilor ridicate. De exemplu, poți prepara legume la cuptor sau pe grătar. Chiar și cartofii se pot prepara pe grătar sau la cuptor înveliți în folie de aluminiu, sau poți face chiar și cartofi prăjiți, tip wedges, la cuptor.

Pește sau pui: delicios pe grătar sau fript

Ai cumpărat pește proaspăt și, desigur, cel mai rapid mod de a-l prepara este rapid, în tigaie, cu puțin ulei, pentru a-i da gust. Cu toate acestea, peștele și fructele de mare sunt delicioase chiar și gătite la cuptor, fără grăsimi. Poți adăuga puțină apă în tavă pentru a nu se arde. Fileul de pește este gata în aproximativ 15 minute, la 180 de grade. Somonul este peștele ideal pentru a fi pregătit fără grăsime. Acest pește de culoare portocalie conține deja o cantitate ridicată de grăsimi și este bogat în acizi grași Omega 3, vitali sănătății noastre. Poți tăia legume și le poți pregăti la cuptor. În ultimul sfert de oră, adaugă și fileul de pește presărat cu sare. 

Prin prepararea la cuptor, vei murdări mai multe vase și vei reduce și mirosul de pește din casă, foarte puternic la prăjirea în tigaie. O altă posibilitate este cea de preparare a peștelui în suc propriu: învelește-l în folie de aluminiu sau în hârtie de copt și pune-l la cuptor. Poți adăuga și ierburi aromatice, ceapă proaspătă sau usturoi, pentru un plus de savoare. Toate aceste sfaturi sunt valabile și pentru carnea de pui.