Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ricotta: cremoasă și proaspătă

Ricotta este o brânză proaspătă italiană din lapte de oaie, bivoliță sau vacă. Cu acest aliment clasic al bucătăriei italiene, pot fi preparate multe mâncăruri sărate, precum și dulci.

Informații utile

Ricotta are următoarele proprietăți speciale

Brânză Ricotta proaspătă în detaliu

Așa se face Ricotta

Prefixul italian „ri-” (din nou) și verbul „cottura” (a fierbe) din Ricotta descriu deja procesul de producție. Deoarece, la producerea brânzei proaspete, zerul obținut este fiert a doua oară. Pe parcursul acestui procedeu, albumina conținută se încheagă cu zer fermentat, lapte acru sau acid citric. Grăsimea laptelui, vitaminele și mineralele se ridică și ele la suprafață odată cu componentele solide. Deja după câteva ore, Ricotta este gata de consum.

Ricotta - un aliment versatil

Brânza proaspătă din lapte de oaie, bivoliță sau vacă este un aliment versatil. Conține semnificativ mai puține grăsimi decât mascarpone, are o structură moale, sfărâmicioasă, consistența unui quark și un gust dulceag, cu o notă ușor acrișoară până la lămâioasă. Cu Ricotta se poate găti și coace, este delicioasă ca atare, dar și în creme și deserturile sărate sau dulci. În funcție de rețetă, ca înlocuitor pentru Ricotta, se poate folosi brânza granulată sau brânzica de casă. Veganii pot înlocui Ricotta și cu tofu de mătase, având o consistență și un gust similare.


Proveniență

De unde provine Ricotta?

Ricotta este răspândită în prezent în centrul și sudul Italiei, însă provine din regiunea Romei. În Italia există mai multe tipuri diferite de Ricotta, care diferă semnificativ între ele la gust, în funcție de cantitatea de sare utilizată, de gradul de maturare și de zerul folosit.


Sezon

Când este sezonul brânzei Ricotta?

La raionul de brânzeturi sau în frigider, sunt disponibile tipuri diferite de Ricotta pe tot parcursul anului.


Utilizare și termen de valabilitate

La ce poate fi folosită Ricotta și cât rezistă aceasta?

Brânză Ricotta proaspătă în detaliu

Ricotta poate fi utilizată atât la mâncăruri sărate, cât și dulci. În mod clasic, în bucătăria italiană, este folosită pentru umplerea pastelor precum Ravioli sau Cannelloni, precum și a clătitelor. Un preparat clasic absolut este Cannelloni umplut cu spanac și Ricotta. Pe pâine și chiflă, Ricotta poate fi utilizată la fel ca brânza proaspătă, sub formă de garnitură săracă în grăsimi pentru pâine. Asemănător cu quark, este adecvată pentru rafinarea sufleurilor, cremelor, torturilor și salatelor.

Termenul de valabilitate pentru Ricotta

Ricotta își atinge maturarea ideală la 2 zile după producție. Răcită, brânza proaspătă poate fi ținută cam o săptămână. Dacă observi pete gălbui pe Ricotta, nu mai este proaspătă și nu mai trebuie consumată.


Rețete

La ce poți folosi Ricotta


Ingrediente

Ce conține Ricotta

Ricotta este comercializată cu diferite conținuturi de grăsime. Ca majoritatea produselor lactate, este bogată în calciu.

Valoare nutritivă
 

kcal: 162 kcal

Carbohidrați: 4,41 g

Proteine: 8,58 g

Grăsimi: 12,3 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0,03 mg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,24 mg

Vitamina B6: 0,05 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0,25 mg

 

Minerale

 

Calciu: 216 mg

Fier: 0,16 mg

Potasiu: 146 mg

Magneziu: 15 mg

Sodiu: 185 mg