Covrig: companionul perfect pentru fiecare gustare
Covrigul este un produs de patiserie tradițional, care este deosebit de popular în sudul Germaniei și în Austria. Este caracterizat de forma sa distinctivă și de crusta brună, lucioasă, care este creată prin înmuierea în soluție de hidroxid de sodiu. Ca gustare între mese, la micul dejun sau ca garnitură la preparate savuroase - covrigul este versatil și se bucură de o mare popularitate.
Acestea sunt proprietățile speciale ale covrigilor
Covrigul are o tradiție îndelungată și face parte integrantă din cultura culinară șvăbească, bavareză și austriacă. De altfel, cuvântul „Brezel” („covrig” în limba germană) este derivat din cuvântul latin „bracellus” sau „bracchium”, care înseamnă „braț”. Acest lucru se referă la forma covrigului, care amintește de brațele încrucișate.
Forma sa tipică cu brațele încrucișate și burta mare nu este doar atrăgătoare din punct de vedere vizual, ci asigură și o crustă uniformă și un interior moale. Crusta este creată prin înmuierea aluatului crud într-o soluție de hidroxid de sodiu înainte de coacerea covrigului. Acest proces conferă covrigului aroma sa inconfundabilă și suprafața lucioasă.
De unde provin covrigii?
Originea exactă a covrigului nu este clară, dar există numeroase legende și povești legate de crearea sa. Una dintre cele mai cunoscute legende spune că un ucenic brutar din secolul al XV-lea a scăpat din greșeală o bucată de aluat într-o soluție de leșie, dar totuși a copt-o. Rezultatul de după coacere a fost atât de gustos încât a luat naștere covrigul clasic. Astăzi, acesta este un produs de patiserie popular și este oferit proaspăt de mulți brutari.
Când este sezonul covrigilor?
Covrigii sunt disponibili pe tot parcursul anului și sunt copți proaspăt în fiecare zi. Cu toate acestea, sunt deosebit de populari în Germania în timpul perioadei Oktoberfest și la alte festivaluri și târguri tradiționale.
La ce pot fi folosiți covrigii și cum se depozitează aceștia?
Covrigii pot fi savurați în multe feluri diferite. Sunt buni ca atare, unși cu unt sau ca garnitură la mâncăruri savuroase, cum ar fi cârnații albi sau Obazda. De asemenea, aceștia sunt foarte populari ca bază pentru sandvișuri, acoperiți cu cașcaval, șuncă sau ouă. Pentru a-și păstra prospețimea, covrigii se consumă cel mai bine în ziua achiziționării. Cu toate acestea, pot fi, de asemenea, congelați și copți în cuptor atunci când este necesar.
Ce conțin covrigii
În principal, covrigii sunt produși din făină de grâu, apă, drojdie, sare și hidroxid de sodiu. Aceștia sunt bogați în carbohidrați și au un conținut redus de grăsimi.
Valoare energetică: 1186 kJ/281 kcal
Grăsimi: 3,1 g
din care acizi grași saturați: 0,5 g
din care acizi grași mononesaturați: 1,8 g
din care acizi grași polinesaturați: 0,9 g
Glucide: 51,4 g
din care zahăr: 3,1 g
Fibre alimentare: 3,9 g
Proteine: 9,7 g
Sodiu: 1,67 g