Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Cârnatul alb: delicatesa bavareză apreciată

Specialitatea bavareză preparată din carne de vițel și de porc nesărată, slănină și condimente este cea mai cunoscută specialitate culinară a statului independent Bavaria, alături de ciolanul de porc și covrigi.

Definiție

Ce este cârnatul alb?

Cârnat alb proaspăt în detaliu

Tradiționalul Weißwurst (cârnat alb) este originar din München, unde este o specialitate apreciată. Gustul este mai degrabă blând, dar totuși picant. Se prepară din carne fină de vițel, în prezent și de porc, cu slănină și condimente. Are, de asemenea, o culoare deschisă, deoarece se folosește numai sare de masă și deloc sare pentru saramură cu nitriți. Cârnatul alb este asemănător cu „Wollwurst” din sudul Germaniei și cu „Stockwurst” din Bavaria.


Istorie

Istorie: cum a fost creat cârnatul alb

Știai deja că originea cârnatului alb este Bavaria. Dar știi și numele inventatorului? Și știi câte tipuri diferite de cârnat alb există?

De unde provine cârnatul alb?

Această legendă îi dă o dată foarte precisă de origine cârnatului alb din München: Se spune că la un carnaval din 1857, măcelarul Moser din München a inventat cârnații fierți în intestine de porc, în lipsa intestinelor fragede de oaie. El a preferat să fiarbă, în loc să prăjească, cârnații, pentru a nu se sparge. Oaspeții lui Moser de la hanul „Zum Ewigen Licht” au fost încântați, iar astfel a luat naștere cârnatul alb din München.

Distribuția și semnificația cârnatului alb în Bavaria

Cârnatul alb este probabil cea mai cunoscută delicatesă bavareză; statul are atât un ambasador al acestuia, cât și o regină. În spatele acestui preparat apreciat din porc, se află multă mândrie, tradiție și istorie. Cârnatul alb își are centrul în München, dar se prepară în întreaga Bavaria și este apreciat și în Swabia.

Cârnatul alb de Silezia: cârnatul alb de Crăciun

Bratwurst-ul de Silezia sau cârnatul alb de Silezia este asemănător variantei bavareze, dar este mai subțire și mai lung și se prăjește, nu se fierbe. În fosta Silezia (în prezent, în mare parte Polonia), se servea în mod tradițional de Crăciun.


Producție

Prepararea tradițională a cârnatului alb

După ce a devenit dintr-o necesitate un avantaj, iar cârnații în intestin de porc au fost primiți atât de bine, cârnatul alb a început să fie produs în cantități mari.

Ce ingrediente sunt adăugate în cârnatul alb?

Desigur, gustul cârnaților variază de la un producător la altul, dar următoarele ingrediente sunt incluse în toți cârnații albi.

  • Carne de vițel
  • Carne de vită
  • Carne de porc
  • Intestin gros de porc
  • Pătrunjel
  • Ceapă
  • Sare
  • Coajă de lămâie

Cum se prepară cârnații albi

Amestecul pentru cârnați se introduce în intestinul de porc, care se răsucește apoi pentru a obține cârnați groși, cu o lungime de aproximativ 12 cm și care cântăresc aproximativ 80 de grame. Apoi se fierb în supă clară, în măcelărie.

De ce este cârnatul alb de culoare albă?

Alți cârnați sunt roșii, ca urmare a sărurilor de nitrit utilizate pentru conservare și posibil datorită ingredientelor cum ar fi boiaua de ardei. Acestea nu se utilizează pentru cârnatul alb, în acesta se adaugă doar sare albă.


Valori nutritive

Ce conține cârnatul alb: calorii și alți nutrienți

Cârnatul alb este o sursă importantă de fier și conține, de asemenea, vitaminele importante B1 și B3 și mineralele vitale calciu și magneziu. Vitaminele B1 și B3 au o funcție importantă în metabolism, în timp ce calciul și magneziul întăresc inima, precum și oasele și mușchii, în special în timpul stresului și al efortului fizic.

Valoare nutritivă
 

kcal: 297 kcal

Carbohidrați: 2,11 g

Proteine: 11,7 g

Grăsimi: 27,23 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,24 mg

Vitamina B2: 0,04 mg

Vitamina B6: 0,13 mg

Vitamina C: 0,43 mg

Vitamina E: 0,26 mg

 

Minerale

 

Calciu: 17 mg

Fier: 0,72 mg

Potasiu: 132 mg

Magneziu: 8 mg

Sodiu: 574 mg


Pregătire

Prepararea cârnatului alb: iată cum se procedează

Pentru a nu te face de râs la o masă cu bavarezi adevărați, trebuie să știi și cum se prepară corect această delicatesă apreciată.

Cât trebuie să fiarbă cârnatul alb?

Doar puțin! Cârnații sunt deja fierți în supă clară, deci trebuie doar să fie reîncălziți. Ideal, fierbe apă într-un vas și apoi pune cârnații în apa care fierbe și ia vasul de pe foc imediat.

Cât trebuie să se odihnească cârnații albi?

După perioada scurtă de fierbere, acoperă vasul cu un capac și lasă cârnații în apă fierbinte timp de aproximativ șapte minute.

De ce nu se sparg cârnații albi?

Cârnații sparți sunt un fiasco de evitat. În acest scop, scoate cârnații de la frigider doar când vrei să îi pui în apă. Cârnații reci nu se sparg.


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea cârnatului alb: ce trebuie să ai în vedere

Există câteva trucuri când vine vorba despre cârnați nu numai pentru prepararea în bucătărie, dar și în avans.

De unde poți cumpăra cârnați albi?

De exemplu, poți găsi cârnați albi la cel mai apropiat magazin Kaufland, la raionul de mezeluri sau de cârnați.

Cum se păstrează cârnații albi proaspeți pe termen lung

Cârnatul alb are cel mai bun gust atunci când este proaspăt. Cârnatul alb neambalat, preîncălzit, poate fi păstrat în frigider timp de o zi. Cârnatul alb vidat, la fel ca și cârnatul fiert, poate fi păstrat în frigider timp de 2 până la 4 zile, la o temperatură cuprinsă între 0 și 4 grade. De altfel, mezelurile se răcesc cel mai bine direct deasupra lădiței de legume. Produsul deja deschis trebuie preparat repede. De asemenea, cârnatul alb poate fi congelat la o temperatură de minus 18 grade. Ambalajul trebuie să fie bine închis.

Se poate congela cârnatul alb proaspăt?

Dacă nu a fost deja încălzit, cârnatul se poate congela fără probleme. Așa rezistă cam 3 luni. Cel mai bun mod de a-i decongela este de a-i pune cu tot cu ambalaj într-un bol cu apă rece și așa îi vei putea prepara în două ore.

Ofertele noastre de cărnuri și mezeluri

Oferte valabile în perioada 12.12.2024 - 17.12.2024


Utilizare

Cum se mănâncă corect cârnatul alb?

Un lucru de știut înainte: când vine vorba despre a doua întrebare, și opiniile bavareze variază!

Când se mănâncă în mod tradițional cârnatul alb?

Regula spune că acesta nu poate auzi bătăile ceasului de ora 12. Această regulă datează de când cârnații albi erau proaspăt pregătiți în fiecare dimineață și vânduți cruzi, dar s-a păstrat până azi. La Oktoberfest, cârnatul alb se servește între orele 10 și 12, dar cârnatul alb este o tradiție populară și pentru mic-dejunul de weekend. O dietă bavareză echilibrată include cel puțin o masă cu cârnat alb pe săptămână.

Cârnații albi sunt supți sau tăiați?

După cum spuneam, este o întrebare bună. Poți face cum preferi! Pentru supt sau „zuzeln” în limba germană, cârnatul se apucă între degete și se apasă. Se mușcă cu atenție și conținutul este supt prin membrană. Dacă nu vrei să te murdărești pe mâini, taie cârnatul pe lungime, îndepărtează membrana folosind cuțitul și furculița și mănâncă-l.

Ce se potrivește alături de cârnatul alb?

În mod tradițional, cârnatul alb se mănâncă cu muștar dulce și un covrig bavarez (proaspăt copt) – un trio cu care nu poți da greș.

Ce bere se potrivește alături de cârnații bavarezi?

Nici aici nu avem multe variante de răspuns: alături de cârnații albi se potrivește berea albă. Ideal, se servește cu bere Hefeweizen la pahar sau carafă.

Cum se mănâncă cârnații albi de Silezia?

Spre deosebire de cârnații albi bavarezi, membrana cârnaților albi de Silezia este comestibilă. Se servesc cu varză murată, cartofi sau pâine, prăjiți sau pe grătar – există nenumărate rețete.



Alte articole interesante