Urzicile: o plantă minune subestimată
Urzicile sunt plante fascinante, care au, pe nedrept, o reputație proastă. Acestea aparțin genului Urtica și sunt răspândite în toată lumea. Mulți oameni consideră neplăcută caracteristica usturătoare a urzicilor, dar planta poate fi folosită în nenumărate moduri. Gustul ușor acrișor al lăstarilor tineri de urzică și conținutul ridicat de vitamine fac din această plantă un accesoriu valoros pentru bucătăria modernă.
Acestea sunt proprietățile speciale ale urzicilor
Urzicile sunt bogate în nutrienți și conțin o varietate de vitamine, minerale și alți compuși care favorizează sănătatea. Acestea sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, calciu, fier, magneziu și potasiu. Urzicile sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și carotenoidele, care pot reduce deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi. De asemenea, urzicile au proprietăți antiinflamatorii.
De unde provin urzicile?
Urzicile (Urtica dioica) sunt larg răspândite și originare din multe părți ale lumii, inclusiv Europa, America de Nord, Asia, Africa și alte regiuni, datorită adaptabilității lor în diferite climate și pe multe tipuri de soluri. Urzicile sunt larg răspândite în Europa și sunt una dintre cele mai comune plante sălbatice. Ele cresc în păduri, pe pajiști, la marginea pădurilor și pe marginea drumurilor.
Când este sezonul urzicilor?
În majoritatea regiunilor, sezonul urzicilor începe primăvara, de obicei în martie sau aprilie. Acesta atinge apogeul la începutul verii, în jurul lunii mai până în iulie, când plantele cresc cel mai mult și sunt ideale pentru recoltare. În unele regiuni, sezonul urzicilor se prelungește până toamna, de obicei până la sfârșitul lunii septembrie sau octombrie.
La ce pot fi folosite urzicile și cum se depozitează acestea?
Frunzele de urzică tinere pot fi folosite drept legume. Înainte de consum, acestea trebuie fierte sau gătite la aburi, pentru a neutraliza substanțele urzicătoare și iritante. Frunzele de urzică pot fi folosite în supe, tocănițe, omlete, paste și quiche. Urzicile uscate sunt un ingredient gustos în ceaiurile de plante sau în amestecurile de condimente.
Urzicile proaspăt recoltate sau cumpărate trebuie folosite cât mai curând posibil, deoarece se strică rapid. Urzicile care nu sunt folosite imediat pot fi păstrate în frigider. Pentru a reține umiditatea și a împiedica uscarea lor, nu trebuie decât să înfășurați urzicile într-un prosop de hârtie umed sau într-o pungă de plastic perforată. Urzicile uscate trebuie depozitate într-un loc răcoros, uscat și întunecos. În mod ideal, acestea trebuie să fie depozitate în recipiente ermetice sau în pungi sigilate.
Ce conțin urzicile
Urzicile sunt bogate în nutrienți, cum ar fi vitamine (în special vitamina C, vitamina K și vitamina A), minerale (inclusiv fier, calciu și magneziu) și proteine. Acești nutrienți contribuie la sănătatea generală. Urzicile conțin compuși antiinflamatori care pot reduce inflamațiile din organism. Acest lucru poate ameliora afecțiunile inflamatorii, cum ar fi artrita.
kcal: 44 kcal
Glucide: 1,3 g
Proteine: 7 g
Grăsimi: 0,6 g
Vitamina A: 800 µg
Vitamina B1: 0,2 mg
Vitamina B2: 0,15 mg
Vitamina B6: 0,16 mg
Vitamina C: 300 mg
Vitamina E: 0,8 mg
Calciu: 713 mg
Fier: 4,1 mg
Potasiu: 320 mg
Magneziu: 80 mg
Sodiu: 18 mg