Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Măceșele: sursa de vitamine a trandafirului sălbatic

Măceșele, cunoscute și ca „trandafirul câinelui”, sunt fructul trandafirului sălbatic și cresc pe arbuști spinoși în regiunile temperate din întreaga lume. Aceste fructe roșii sau portocalii sunt bogate în vitamina C și alți nutrienți, fiind apreciate de sute de ani pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale măceșelor

Măceșele în detaliu

Măceșele sunt o sursă naturală excelentă de vitamina C. De fapt, acestea au un conținut de vitamina C mai ridicat decât multe alte fructe, ceea ce le face să fie importante pentru sistemului imunitar, producția de colagen, vindecarea rănilor și absorbția fierului. Măceșele sunt bogate în antioxidanți precum polifenolii și flavonoidele și conțin, de asemenea, fibre, care pot contribui la o digestie sănătoasă. Pe lângă vitamina C, măceșele conțin și alte vitamine și minerale importante, cum ar fi vitamina A, vitamina E, vitamina K, calciu, fier și potasiu.


Proveniență

De unde provin măceșele?

Măceșele sunt larg răspândite în toată Europa și se găsesc în multe țări europene. Ele cresc în păduri, pe pajiști, la marginea pădurilor, pe câmpuri și pe marginea drumurilor. Măceșele sunt locale inclusiv în Asia, de exemplu, în China, Rusia, Turcia și Orientul Apropiat. În prezent, măceșele sunt cultivate pe plantații mari în Europa de Est, Rusia, China și Chile.


Sezon

Când este sezonul măceșelor?

De regulă, în Europa Centrală, sezonul măceșelor începe la sfârșitul verii și se întinde din august până în toamnă, în funcție de condițiile climatice, până în octombrie sau chiar noiembrie. În țările nordice, din cauza climei mai reci, sezonul măceșelor poate începe puțin mai târziu și se întinde până la începutul toamnei.

Ofertele noastre de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 22.01.2025 - 28.01.2025


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite măceșele și cum se depozitează acestea?

Ceaiul de măceșe reprezintă una dintre cele mai îndrăgite întrebuințări ale măceșelor. Acest ceai este cunoscut pentru conținutul ridicat de vitamina C și pentru proprietățile sale antioxidante. Gemul sau jeleul de măceșe sunt îndrăgite, de asemenea. Măceșele adaugă un gust ușor acrișor supelor și sosurilor, precum și o culoare naturală diferitelor preparate. Extractul de măceșe se comercializează sub formă de suplimente alimentare, capsule sau pulbere.

Măceșele proaspete trebuie păstrate în frigider, de preferat într-un recipient din plastic perforat sau într-o pungă de hârtie, pentru a regla umiditatea și a evita formarea condensului. Măceșele trebuie consumate în doar câteva zile, deoarece se strică repede. Gemul sau jeleul de măceșe trebuie păstrat în borcane sau recipiente ermetice, de preferat într-un loc răcoros, întunecat. După deschidere, se recomandă păstrarea gemului sau jeleului în frigider și consumarea în aproximativ 1-2 luni.


Rețete

La ce poți folosi măceșele


Ingrediente

Ce conțin măceșele

Măceșele sunt o sursă naturală excelentă de vitamina C. O porție de măceșe conține adesea mai multă vitamina C decât o portocală. Vitamina este importantă pentru întărirea sistemului imunitar, a producției de colagen, vindecarea rănilor și pentru ameliorarea inflamațiilor. De asemenea, măceșele sunt bogate în antioxidanți precum polifenolii și flavonoidele, care pot reduce deteriorarea celulară și riscul de apariție a bolilor cronice.

Valoare nutritivă la 100 de grame
 

kcal: 94 kcal

Glucide: 16,2 g

Proteine: 3,6 g

Grăsimi: 0,6 g

Vitamine la 100 de grame

 

Vitamina A: 800 µg

Vitamina B1: 0,06 mg

Vitamina B2: 0,07 mg

Vitamina B6: 0,05 mg

Vitamina C: 1250 mg

Vitamina E: 4,2 mg

 

Minerale la 100 de grame

 

Calciu: 257 mg

Fier: 0,5 mg

Potasiu: 291 mg

Magneziu: 104 mg

Sodiu: 124 mg