Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Lucru manual cu materiale naturale pentru copii: Idei creative pentru copii

În timpul plimbărilor, copiii tăi descoperă pietre, crengi sau frunze colorate, pe care le adună, o bază grozavă pentru bricolaj. Dar ce poți realiza din aceste materiale naturale? În acest articol găsești idei speciale de bricolaj cu instrucțiuni simple pentru fiecare anotimp.

Vedere de sus asupra unei mese pe care două mâini de copii sortează diverse obiecte din natură pe două coli de hârtie.
© Elena – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

 • Bricolajul cu materiale naturale înseamnă reciclare. Citește aici avantajele lucrului manual.
 • Indiferent că este primăvară, vară, toamnă sau iarnă: Aici găsești cele mai bune idei de bricolaj pentru întregul an.
 • De la conuri până la scoici: Citește în acest articol despre cum poți să folosești materialele.
Bricolăm și ne distrăm

De aceea este distractiv să bricolezi cu materiale naturale

Natura are în fiecare anotimp materiale colorate și cu forme diferite, din care poți realiza opere de artă împreună cu copiii tăi. Să bricolezi cu materiale naturale este grozav, pentru că acest proiect DIY este întotdeauna însoțit de timpul petrecut pe pajiște, în pădure sau în parc. În cele din urmă, începi cu strângerea de crengi, frunze colorate, flori, castane sau pietre și apoi poți începe decorarea și bricolajul acasă. Desigur, o plimbare pe plajă în vacanță este un bun prilej de a confecționa ceva acasă din scoicile pe care le-ai adunat. În plus, bricolajul cu materiale naturale stimulează diferite abilități. De la imaginație și creativitate până la coordonarea mână-ochi și motricitatea fină, se antrenează multe domenii diferite de dezvoltare a copiilor. Ustensilele încurajează bricolajul liber, fără instrucțiuni și promovează instinctul de descoperitor al copilului tău. La treabă: La următoarea plimbare cu întreaga familie, fiți atenți la materialele potrivite pentru a încerca diferite idei de bricolaj acasă.


Avantaje

Bricolajul cu materiale naturale are multe avantaje

Pentru copii și tineri este distractiv să bricoleze cu comorile naturii. Dar există și alte motive pentru care această acțiune este o idee excelentă.

Avantajele: 

 • Sunteți în mișcare împreună, ca o familie: Copilul tău nu va avea probleme cu o plimbare prelungită, va fi atât de concentrat să descopere materiale potrivite, încât nici nu va observa cum trece timpul.
 • Mediul înconjurător este protejat: Ideile de reciclare cu frunze, conuri, castane și lucruri din natură sunt un mod sustenabil de a crea ceva nou împreună, fără a produce deșeuri.
 • Materialele naturale sunt gratuite: Un proiect DIY realizat din materiale naturale scutește din cheltuieli, deoarece nu ai nevoie aproape deloc de alte ustensile pentru design. 

Material adecvat

Ce materiale naturale se potrivesc la bricolaj? 

Posibilitățile sunt nelimitate atunci când bricolezi cu materiale naturale. Copiii pot prelucra materialele care le plac cel mai mult și materialele pe care le adună.

Câteva exemple pentru inspirație: 

 • Fructe din copac, precum ghindele și semințele
 • Crenguțe, rămurele și bețe
 • Conuri de pin, molid sau brad
 • Pietre
 • Frunze
 • Nuci
 • Flori
 • Scoici
 • Nisip
 • Scoarță
 • Pene

Baghetă magică

Cum să faci baghete magice din bețe

Un băț de lemn este înfășurat cu lână colorată și se află pe un fundal mov. Lângă el se află mai multe ghemuri de lână și bețe de lemn.
© Kaufland Mai puțin înseamnă mai mult: Pentru această idee DIY, ai nevoie de niște lână și bețe de lemn din pădure. Poți confecționa baghete magice foarte rapid împreună cu copiii.

Adesea, pentru cele mai frumoase idei, nu ai nevoie de prea multe lucruri: Împreună cu copilul tău, poți face baghete magice din puțin lemn și lână în cel mai scurt timp. Primăvară, vară, toamnă sau iarnă: Poți pune în practică aceste mici opere de artă în orice moment. Chiar și cei mici se pot alătura acestui proiect simplu de bricolaj.

Ai nevoie de:

 • Ramuri scurte
 • Lână de diferite culori

Cum procedezi:

 1. Leagă o bucată de lână de vârful bățului.
 2. Apoi înfășoară firul în jos în jurul ramurii. De asemenea, poți suprapune diferite fire. În cazul lânii multicolore, nu este necesar să schimbi firele.
 3. Leagă o nouă culoare de ultimul fir și apoi continuă să înfășori.
 4. Continuă astfel până la capătul ramurii, pentru a crea o baghetă colorată.

Litere

Litere realizate din pietre sau scoici

Trei litere, realizate din materiale naturale diferite, au fost lipite pe o bucată de carton.
© Kaufland Această idee de bricolaj îi ajută pe copii să învețe literele și numerele într-un mod jucăuș: Pur și simplu lipește materiale naturale pe carton și literele tactile sunt gata.

Copilul tău învață literele și numerele? Atunci această idee de bricolaj cu carton și materiale naturale este exact ce trebuie. Chiar și după ce ai bricolat, folosește în continuare cutiile cu litere sau numere pentru a le memora mai bine, privindu-le și simțindu-le.

Ai nevoie de:

 • Diferite materiale naturale: Pietrele sau scoicile sunt ideale pentru această idee, deoarece literele sunt durabile și reutilizabile. Poți folosi castane, mușchi, frunze sau flori. 
 • Carton, hârtie foarte rezistentă sau resturi de la cutii de carton
 • Cariocă
 • Pistol de lipit; pentru copiii mai mici, lipici

Cum procedezi:

 1. Scrie cu o cariocă pe carton litere mari sau cuvinte, cum ar fi prenumele.
 2. Folosește pistolul de lipit pentru a lipi diferitele materiale naturale pe litere.
 3. Cuvintele, literele sau numerele sunt potrivite ca decorațiuni pentru perete sau pentru ușa din camera copiilor.

Crengi de brad

Cum să faci globuri de Crăciun din crengi

Pleci într-o excursie în pădure? Atunci ia cu tine câteva crengi de brad, pentru că le poți folosi la decorațiuni pentru pomul de Crăciun. Sfat: Poți folosi această idee ca ornament pentru pomul de Crăciun, dar și ca decorațiune pentru ferestre, uși sau cadouri. De asemenea, poți face felicitări de Crăciun din hârtie colorată și le poți decora cu brăduți. 

Ai nevoie de:

 • Batoane de scorțișoară
 • Crengi de brad
 • Foarfecă de grădină
 • Nasturi colorați
 • Lipici
 • Foarfecă
 • Scotch

Cum procedezi:

 1. Folosește trei crengi de brad de lungimi diferite, între trei și nouă centimetri. Pregătește câte o crenguță scurtă, una medie și una lungă pentru fiecare ornament. 
 2. Taie o bucată de scotch și lipește-o în formă de cerc pe la spate, pe vârful batonului de scorțișoară. 
 3. Acum lipește crengile de brad pe un baton de scorțișoară, în funcție de mărime. Începe cu cea mai lungă crenguță de jos și micșoreaz-o spre vârf.  Atașează cu lipici nasturii colorați de crenguțe, astfel încât să arate ca niște globuri de Crăciun.
Pasul 1
Crengi de brad, batoane de scorțișoară, un pistol de lipit și alte ustensile de bricolaj se află pe un fundal roz.
© Kaufland
Pasul 2
Crengi de brad, un baton de scorțișoară cu ornament și pietre prețioase sunt aranjate pe un fundal roz pentru a forma un pom de Crăciun. Alături se află pistolul de lipit.
© Kaufland
Pasul 3
Pe un fundal roz se află pomi de Crăciun realizați din crengi de brad.
© Kaufland

Mai multe idei

Și mai multe idei creative pentru bricolaj

Sunt atât de multe lucruri pe care le poți crea din materiale naturale. Iată trei idei foarte simple și rapide: 

 • Ghirlandă de conuri: Din conurile care au înmugurit deja, poți realiza o ghirlandă pentru balcon, terasă sau grădină cu o sfoară subțire sau ață. Alege cât de lungă să fie ghirlanda și apoi înnoadă un con la fiecare zece centimetri. Sfat: De asemenea, poți picta conurile pentru a face o ghirlandă colorată. 
 • Lanț de castane:: Toamna poți face un colier bogat dintr-un fir de ață și castanele pe care le-ai adunat. E rândul părinților să dea o mână de ajutor: Dă o gaură mică în mijlocul fiecărei castane cu un burghiu subțire de mână, apoi înșiră castanele ca pe niște mărgele uriașe, îndoaie colierul la capăt și gata. 
 • Forme amuzante pe hârtie:: Fă un inventar cu toate obiectele pe care le-ai colectat. Cele mai mici materiale naturale, precum fructele de fag sau nucile caucaziene și frunzele, sunt și cele mai potrivite. Fii creativ: Acum lipește forme amuzante pe o foaie de hârtie.