Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Pinsa: noua tendință alimentară din Italia

Pinsa sau Pinsa Romana cucerește tot mai multe persoane. Deși arată ca pizza și este la fel de delicioasă, este de fapt un tip de focaccia. De la definiție la rețetă: aici vei afla tot ce trebuie să știi despre noua tendință din bucătăria italiană.

Se poate vedea o pinsa cu topping de salam, creson și germeni pe un tocător de lemn rotund, lângă câteva roșii cherry.
© Rabizo Anatolii – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Aici vei afla totul despre pinsa și cum concurează aceasta cu pizza clasică. 
  • Pinsa se deosebește prin combinația extraordinară de făinuri și coca foarte subțire.
  • Învață cum să o prepari chiar tu! 
Definiție

Ce este Pinsa Romana? 

Nu se știe cum și-a primit numele această focaccia originară din Italia. Probabil că aspectul asemănător unei pizza sau unei lipii a dus la crearea acestui nume. Gustul este delicios. Originalul se face din făină de grâu, orez, soia, drojdie, sare, ulei și apă. Cea mai mare diferență față de pizza: timpul lung de așteptare. Aluatul trebuie să se odihnească între 24 și 120 de ore la frigider înainte de a fi procesat ulterior, deci mai mult decât cel de pizza. Astfel, procesele de fermentație sunt finalizate înainte de consum. Aluatul astfel preparat este ușor de digerat. În plus, făina de orez îi oferă o textură ușoară și aerată, care, împreună cu făina de soia care îi oferă forța necesară, creează o maia pufoasă.

A doua diferență: nu se coace pe piatră, ci pe metal. În plus, toppingurile se adaugă pe această lipie ovală numai după ce a fost gătită. Le poți alege chiar tu, în funcție de preferințele personale. Poți face o pinsa bianco, adică doar cu brânză, fără sos de roșii, sau una clasică, cu sos de roșii și brânză. Dacă dorești, poți adăuga și legume proaspete sau ierburi aromatice.


Proveniență

De unde provine Pinsa Romana?

Originea este înconjurată de mister. Un producător de pinsa italian, care a înregistrat denumirea de Pinsa Romana în 2001, susține că aceasta era o mâncare apreciată în trattoriile din Roma Antică. Este o poveste interesantă, dar probabil că nu corespunde realității. 


Preparare

Aluatul: amestecul de făinuri

Diferite tipuri de făinuri în boluri sau borcane
© Kaufland Amestecul de făinuri: pinsa se prepară din făină de grâu alb, de orez și de soia.

Aluatul folosit la pinse - forma de plural a cuvântului pinsa - este delicios datorită combinației unice de ingrediente. Făina albă de grâu este o bună sursă de energie și un ingredient de bază în preparatele la cuptor. Făina clasică de tip 405 se folosește de obicei pentru preparate precum prăjituri, torturi sau pâine albă. Tipul 550 se folosește, printre altele, pentru pâine, chifle, produse de patiserie sau pizza. Făina de orez este formată din 80% amidon de orez și este foarte fină. Astfel, coca este foarte pufoasă. Făina de soia are un conținut ridicat de proteine, leagă aluatul și este ușor de digerat.


Rețete

Rețetă de bază pentru pinsa

Vrei să știi ce gust are pinsa? Atunci o poți prepara chiar tu cu o rețetă simplă și ușor de digerat. Poți alege chiar tu ingredientele pentru topping, în funcție de gust și preferințe. Și nu uita: toppingurile nu se adaugă ca pe pizza, înainte de coacere, ci la final, după ce pinsa este scoasă din cuptor. De exemplu, poți folosi roșii sau alte legume proaspete, feta, măsline, rucola, salam sau altele, ce dorești tu.

Ingrediente pentru maia (pentru 4 pinse):  

  • 345 g făină albă de grâu (tip 405 sau 550)
  • 55 g făină integrală de speltă
  • 70 g făină de orez
  • 30 g făină de soia (alternativ: făină de năut)
  • 0,5 g drojdie proaspătă
  • 300 ml apă rece
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de ulei de măsline 

 

Mod de preparare:

  1. Amestecă diferitele tipuri de făinuri într-un bol încăpător.
  2. Dizolvă drojdia în puțină apă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Adaugă sarea în restul de apă.
  3. Amestecă drojdia, apa cu sare și uleiul de măsline cu amestecul de făinuri și frământă aluatul timp de aproximativ 10 minute. 
  4. Dacă este nevoie, mai adaugă apă.
  5. Lasă aluatul la odihnit timp de 30 de minute într-un vas acoperit, frământând o dată la 15 minute.
  6. Pune aluatul într-un recipient mai mare resigilabil și pune-l la frigider timp de 48 până la 72 de ore.
  7. Scoate aluatul din frigider cu 2 sau 3 ore înainte de a-l găti.
  8. Frământă puțin aluatul, apoi împarte-l în patru bucăți și lasă-le la odihnit încă o oră.
  9. Încălzește cuptorul la 240 °C.
  10. Modelează bucățile de aluat într-o formă ovală. Netezește aluatul cu mâna, nu cu sucitorul. 
  11. Ne dorim să obținem o formă rustică, chiar și cu bule de aer. La final, aluatul trebuie să fie la fel de subțire ca cel de pizza.
  12. Dacă nu ai o tavă lungă de metal, folosește orice tavă pentru cuptor unsă cu puțin ulei.
  13. Coace pinsa timp de aproximativ 15 minute, scoate-o din cuptor și adaugă topping-urile dorite. 

Rețete delicioase de pizza și alternative la pizza