Paella Valenciana: rețeta originală
Conținutul pe scurt
- De aici vei afla de unde provine și cum se mănâncă.
De asemenea, îți vom prezenta și rețeta originală din Valencia.
Nu am uitat nici de sfaturile și trucurile necesare pentru un preparat perfect!
De unde provine?
Paella este mâncarea tradițională a Spaniei și este considerată a fi preparatul național pe coasta de est, mai ales în zona Valenciei. Cu toate acestea, este cunoscută și apreciată pe tot teritoriul țării. Pe lângă rețeta clasică originară din Valencia, există variații și rețete alternative în diferite regiuni, chiar și opțiuni vegane sau vegetariene. În regiunile de coastă, se prepară deseori cu pește și fructe de mare.
În mod tradițional, se gătește într-o tigaie mare metalică, la foc deschis, dar, în prezent, se prepară în mod normal pe aragaz. În jurul anului 1900, spaniolii au adaptat termenul „patella”, care reprezintă un platou mare. De aici provine cuvântul folosit pentru acest preparat delicios cu orez. De regulă, fiecare familie spaniolă deține tigăi speciale de dimensiuni diferite, pentru a fi folosite în funcție de ocazie și de numărul de porții. În mod tradițional, acest preparat se mănâncă cu lingura direct din tigaie, mereu la prânz, în jurul orei 15, dar niciodată la cină.
O informație interesantă: acest preparat face parte deja din Cartea Recordurilor. În data de 8 martie 1992, s-a preparat o paella cu diametrul de 20 de metri, pentru 100.000 de persoane din Valencia. S-au folosit 5.000 de kilograme de orez și 1.000 de kilograme de roșii.
Rețeta originală
Pentru mulți, Paella Valenciana este singura rețetă autentică și preparatul clasic pe bază de orez.
Rețeta de bază pentru patru porții de paella cu pui:
- 600 de grame de carne de pui (piept și pulpă de pui)
- 200 g de fasole verde
- 3 linguri ulei de măsline
- sare de mare
- 200 de grame de fasole albă la conservă
- 3 linguri de boia afumată
- 300 g de roșii tocate, la conservă
- 5 fire de șofran
- 600 ml apă
- 200 g de orez cu bob rotund
- piper
- Spală puiul cu apă rece, usucă-l cu un șervețel de bucătărie și taie-l în bucăți.
- Spală și usucă fasolea verde.
- Pune uleiul de măsline în tigaie și încălzește-l și apoi prăjește carnea timp de aproximativ 4 minute. Adaugă sarea de mare.
- Adaugă fasolea verde și albă și prăjește-le timp de 2 minute.
- Adaugă boia afumată, roșiile și șofranul. Adaugă apa în tigaie și lasă preparatele la fiert timp de 5 minute.
- Adaugă orezul și fierbe-l la foc mic timp de aproximativ 10 minute. Mâncarea este gata atunci când apa este evaporată.
- Condimentează cu sare de mare și piper și mănânc-o direct din tigaie.
Ce orez se folosește?
Dacă vrei ca preparatul să fie cât mai autentic posibil, folosește orez Bomba, cultivat în Valencia și Murcia. Acest tip de orez conține un nivel scăzut de amidon și se va păstra al dente după gătit. În mod alternativ, poți folosi alte varietăți de orez cu bob rotund sau lung. Nu folosi orez pentru risotto, deoarece acesta devine prea moale și lipicios după gătire.
Care sunt condimentele pentru Paella?
Pentru a obține culoarea galbenă, caracteristică, nu omite șofranul inclus în rețeta originală. Alternativ, se poate folosi și colorant alimentar sau se pot folosi alte amestecuri de condimente de culoare galbenă. În rest, se condimentează cu sare și piper.
Carnea de pui
De regulă, se preferă carnea albă, de pui. Se recomandă folosirea pieptului sau a pulpelor de pui. Pentru a se putea mânca direct din tigaie fără a fi nevoie de tacâmuri, carnea trebuie tăiată în bucăți mici înainte de a fi gătită. Folosește un cuțit ascuțit.
De ce nu se amestecă
Prepararea acesteia este o artă în sine. Experții recomandă să nu se amestece niciodată în preparat. În caz contrar, nu se va forma stratul de orez crocant de la baza tigăii, caracteristic și absolut delicios. Această crustă se formează din boabele de orez de la bază care se gătesc mai repede decât restul preparatului.