Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Gorgonzola: un gust caracteristic

Gorgonzola este o brânză moale italiană cu mucegai albastru; echivalentul francez este Roquefortul. Cu un conținut de grăsime de aproximativ 48 procente aparține de sortimentele de brânză grasă.

Informații utile

Gorgonzola are următoarele proprietăți speciale

Gorgonzola proaspătă în detaliu

Gorgonzola este maturată într-un calup cilindric de șase până la 12 kilograme. Are o coajă relativ groasă, roșiatică. Pasta moale are tendința să fie albă, cu irizații verzi-albăstrii de mucegai. Gustul este de obicei mai delicat decât mirosul. Brânza tânără este foarte cremoasă și are o notă de unt. Variantele mai maturate devin cu timpul tot mai picante și au un gust aproape iute. Gorgonzola cu miros acru sau amar sau de o culoare chiar maronie nu mai este adecvată pentru consum.

Mucegaiul albastru din Gorgonzola este responsabil pentru gustul caracteristic și aroma specială. Pentru organismul uman acest mucegai nobil este complet inofensiv. Cu toate acestea în timpul sarcinii se recomandă renunțarea la această brânză.

Cum se produce Gorgonzola

Pentru producția de Gorgonzola deja laptele de vacă este îmbogățit cu culturi speciale de mucegai (Penicillium roqueforti). Mucegaiul nobil se dezvoltă apoi în timpul procesului de maturare în interiorul brânzei. Înainte de depozitare coaja este perforată în repetate rânduri cu ace de oțel. Astfel mucegaiul albastru primește oxigenul necesar pentru creșterea sa. Coaja este spălată regulat cu apă sărată. Și această umiditate promovează creșterea mucegaiului.


Proveniență

De unde provine Gorgonzola?

Brânza cu mucegai albastru cu aromă intensă, renumită în toată lumea, este o marcă înregistrată tipică pentru cultura italiană a brânzeturilor. Își are originea în Lombardia, mai exact în orașul nord-italian Gorgonzola. Este una din cele mai vechi brânze din lume. Prima mențiune scrisă datează din anul 879 după Hristos. Grotele din regiune au fost datorită culturilor de mucegai existente, naturale de acolo locația ideală pentru maturare și depozitare. Denumirea sa combinată cu locul de producție este protejată în Italia din 1955 și mai târziu în întreaga Europa cu sigiliul DOC (Denominazione di origine controllata).


Sezon

Când este sezonul Gorgonzola?

În funcție de tip, Gorgonzola are un timp de maturare de două luni până la un an. Gorgonzola este un produs disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită brânza Gorgonzola și cum se depozitează aceasta?

Gorgonzola proaspătă în detaliu

Gorgonzola poate fi utilizată foarte diversificat în bucătărie. Deoarece are caracteristici minunate de topire, este adecvată înainte de toate sub formă de sos cremos pentru paste, pe pizza, ca umplutură în Tortellini sau amestecată în Risotto. Dar și ca o gustare picantă pe un platou cu brânzeturi cu pâine albă, măsline sau struguri asigură o savoare suplimentară. Chiar și ca desert, de exemplu umplută în pere proaspete, are un gust excelent. Datorită culturilor de mucegai este vorba la Gorgonzola de un aliment "viu" cu proces de maturare continuu. De aceea trebuie cumpărată numai în cantități mici.


Rețete

La ce poți folosi Gorgonzola


Ingrediente

Ce conține Gorgonzola

Conținutul de grăsime din Gorgonzola este asemănător altor tipuri de brânză. Datorită triplei fermentări, această brânză italiană cu mucegai albastru nu are nici gluten, nici lactoză, și de aceea este foarte bună și pentru persoanele cu intoleranțele corespunzătoare. Pe deasupra este bogată și în vitamine B, importante pentru sistemul nervos și imunitar.

Valoare nutritivă
 

kcal: 360 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 19,4 g

Grăsimi: 31,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 257 µg

Vitamina B1: 0,05 mg

Vitamina B2: 0,43 mg

Vitamina B6: 0,11 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0,6 mg

 

Minerale

 

Calciu: 612 mg

Fier: 0,3 mg

Potasiu: 260 mg

Magneziu: 20 mg

Sodiu: 1400 mg