Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Brânzeturi moi: delicatese cremoase

Iubitorii de brânzeturi au de ales dintre multe soiuri diferite. Brânzeturile moi excelează, în primul rând, la textura extrem de cremoasă. Aromele variază de la blând și ușor la puternic și savuros. Sunt delicioase cu și fără pâine.

Informații utile

Brânzeturile moi au următoarele proprietăți speciale

Pentru a fi considerate moi, brânzeturile trebuie să conțină peste 67% apă. Acest procent de apă este chiar necesar, pentru a obține consistența cremoasă atât de caracteristică. Brânzeturile moi își obțin consistența moale și elasticitatea odată cu trecerea timpului. Miezul solid, care se menține, se pierde numai treptat. Soiurile tipice de brânză moale sunt Camembert, Brie sau, de asemenea, tipurile cu mucegai nobil, precum Gorgonzola. Află mai multe despre garnitura delicioasă pentru pâine de pe paginile următoare.


Proveniență și sezon

De unde provin brânzeturile moi și când este sezonul acestora?

Brânzeturi moi proaspete în detaliu

Producerea brânzeturilor este neschimbată de secole și poate avea loc pe tot parcursul anului. La bază se află laptele. La acesta se adaugă bacterii lactice și cheag. Apoi este încălzit la o temperatură de 27-32 de grade Celsius. Acest proces este numit „coagulare”. Urmează tranșarea coagulului, separarea zerului, conferirea formei și procesul de maturare. În funcție de sortiment, acesta durează de la câteva zile până la 8 săptămâni.

Așa se face coaja pe brânză

Coaja unsuroasă și umedă, maro-roșiatică până la gălbuie, rezultă din tratarea cu o cultură specială de bacterii. Unele sortimente sunt tratate suplimentar cu betacaroten, pentru a intensifica această colorare. La unele brânzeturi, se formează un strat închis, alb, de mucegai, prin tratarea suprafeței. Brânzeturile moi cu mucegai exterior aveau în trecut un strat de mucegai albăstrui până la gri, acesta este doar în zilele noastre orbitor de alb. Coaja cu adevărat albă, de mucegai, se obține cu ajutorul mucegaiului exterior „Penicillium candidum”, aplicat pe roțile de brânză.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite brânzeturile moi?

Brânzeturi moi proaspete în detaliu

Iubitorii de brânzeturi pot savura brânza moale ca atare sau pe pâine. Se potrivește excelent cu o baghetă și dă savoare în fondue de brânză. În funcție de sortiment, brânzeturile moi rezistă aproximativ 2 săptămâni. Brânzeturile moi din lapte crud trebuie păstrate însă numai o săptămână. Pe cât posibil, brânzeturile moi trebuie păstrate în ambalajul original. Alternativ, se pot pune într-o cutie căptușită cu prosoape de hârtie. Și folia alimentară găurită este o opțiune. Depozitarea se realizează, în principiu, în frigider. Se va avea grijă ca brânzeturile moi să nu se afle în vecinătatea imediată a altor brânzeturi, pentru că mucegaiul s-ar putea răspândi.