Pește întreg copt, cu umplutură de busuioc
Valori nutritive
(Per porție)-
434/1819kcal / kJ
-
23 gcarbo-hidrați
-
37 gproteine
-
21 ggrăsimi
Valori nutritive
(Per porție)-
434/1819 kcal/kJ,
23 g carbo-hidrați,
37 g proteine,
21 g grăsimi
Ingrediente (4 porții)
1 | pește mare întreg (aproximativ 750 g), precum biban-de-mare, păstrăv roșu sau doradă |
1 | lămâie, tăiată în două pe lungime, din care o jumătate feliată subțire, iar cealaltă tocată fin |
3 | tulpini mari de busuioc proaspăt |
4 linguri | ulei de măsline extravirgin |
5 | cartofi (100 g fiecare), tăiați în sferturi |
600 g | bucheţele de conopidă |
1 | cățel mic de usturoi |
1 linguriță | zahăr brun |
1 linguriță | piper negru, proaspăt măcinat |
2 căni | roșii cherry sau roșii prunișoare |
Util
-
Iată un preparat rapid și spectaculos în stil italian, ce poate constitui atracția principală a unei mese festive. În cursul coacerii, peștele împănat cu busuioc și lămâie împrumută superbele arome ale acestora.
Preparare
- 1
Se încinge cuptorul la 200ºC/treapta 6. Se crestează peștele din loc în loc, pe ambele părți, suficient de adânc încât să ajungă până la șiră, pentru a se pătrunde bine porțiunile mai groase. Se înfig în crestături câte 1 felie de lămâie peste 1 frunză de busuioc. Se așază peștele într-o tavă de copt cu margini înalte.
- 2
Lăsând deoparte o mână de frunze de busuioc pentru ornat, se taie mare frunzele și tulpinile busuiocului rămas. Se umple cu acestea cavitatea peștelui, adăugând și jumătatea de lămâie tocată. Se stropește cu 1 lingură de ulei.
- 3
Se ung cartofii cu 1 lingură de ulei, apoi se răsfiră pe o tavă mai mică a cuptorului. Se coc peștele și cartofii aproximativ 25 de minute.
- 4
Se tăvălește conopida prin 1 lingură de ulei și se aranjează buchețelele pe jumătatea altei tăvi de copt, mai mari.
- 5
Într-un bol încăpător, se combină ultima lingură de ulei cu usturoiul, zahărul și piperul; se adaugă roșiile, tăvălindu-le prin amestec. Se răsfiră roșiile pe cealaltă jumătate a tăvii în care e conopida.
- 6
Se coc peștele și cartofii încă 20 de minute, până când cartofii au devenit aurii, iar carnea peștelui s-a pătruns. Se lasă la cuptor și tava cu legumele, 20 de minute sau până ce roșiile și conopida s-au frăgezit. Apoi se duce totul la masă, nu înainte de a presăra deasupra peștelui frunzele de busuioc păstrate.