Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Crapul: un pește tradițional de post

Crapul își are originea în Asia; a fost adus în Europa de către romani. În Evul Mediu, crapul a devenit o parte integrantă a culturii alimentare și din ce în ce mai mulți crapi au fost ținuți și crescuți în iazuri. Din cauza legilor dietetice creștine, care interziceau consumul de carne mai mult de 150 de zile pe an, crapul a fost folosit în special în perioada de post.

Informații utile

Crapul are următoarele proprietăți speciale

Crap proaspăt în detaliu

Crapul sălbatic încă se găsește în lacurile din nordul Germaniei și în zonele liniștite ale râurilor mai mari. Așa-numit pește pașnic, crapul se hrănește cu plancton și microorganisme. Formele cultivate, care au o lungime de până la un metru, au anumite caracteristici: Crapul oglindă are doar trei rânduri de solzi, iar crapul golaș este aproape lipsit de solzi. Peștele de apă dulce cu cocoașă accentuată are patru mustăți caracteristice pe buza superioară a gurii.


Proveniență

De unde provine crapul?

Crapul (Cyprinus carpio) este o specie de pește europeană, iar peștii comestibili sunt adesea crescuți în apa dulce caldă din iazurile piscicole. În comparație cu aceste forme crescute, populațiile sălbatice devin din ce în ce mai rare. Pornind din apele siberiene, japoneze și chinezești, crapul se răspândește în cursul superior al Dunării, în funcție de climatul respectiv. În urmă cu opt milenii, a început domesticirea, probabil datorită influențelor umane în Europa Centrală.


Sezon

Când este sezonul crapului?

Odată cu începutul lunii septembrie, începe sezonul de pescuit al crapului. În lunile de toamnă și de iarnă, al cărui nume se termină cu un „E”, crapul este considerat o delicatesă specială. În prezent, majoritatea crapilor provin din iazuri de creștere.

Ofertele noastre de pește proaspăt

Valabilitate: din 29.05.2024 până în 04.06.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit crapul și cum se depozitează acesta?

Crap proaspăt în detaliu

Crapul se vinde în principal în funcție de sezon, deși există oferte și pe tot parcursul anului. În plus, crapul a fost considerat pește de post timp de secole. În bucătărie, crapul se prepară de obicei „albastru” în stilul regiunii Luzacia, dar și la cuptor în stil franțuzesc sau marinat în propriul sânge în stil polonez. Crapul crud se poate păstra doar o zi la frigider. Peștele preparat se poate păstra, de asemenea, tot doar o zi. Crapul congelat se poate păstra de la trei până la patru luni. Se lasă la dezghețat ușor în frigider.


Rețete

La ce poți folosi crapul


Ingrediente

Ce conține crapul

Carnea de crap este destul de slabă, cu un conținut de grăsime de aproximativ 5%. Conține numeroși acizi grași sănătoși, substanțe minerale, proteine și vitamine. Carnea de crap oferă mai mulți acizi grași Omega 6 decât acizi grași Omega 3. Ambele sunt grăsimi nesaturate valoroase, de care oamenii au nevoie pentru toate procesele metabolice, pentru funcționarea sănătoasă a tractului nervos și pentru un metabolism optim al apei.

Valoare nutritivă
 

kcal: 115 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 18 g

Grăsimi: 4,8 g

Vitamine

 

Vitamina A: 44 µg

Vitamina B1: 0,07 mg

Vitamina B2: 0,05 mg

Vitamina B6: 0,15 mg

Vitamina C: 1 mg

Vitamina E: 0,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 63 mg

Fier: 0,7 mg

Potasiu: 378 mg

Magneziu: 51 mg

Sodiu: 30 mg