Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Rubarba: acrișoară, amăruie și săracă în calorii

Rubarba crește la latitudini nordice și temperate, precum și în zonele subtropicale. Aceasta este originară din regiunea Himalaya. De acolo, se spune că planta a căpătat importanță în sudul Rusiei și a ajuns în Europa abia acum câteva sute de ani.

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale rubarbei

Rubarbă proaspătă în detaliu

Rubarba este o legumă de sezon clasică, confundată cu fructele, deși este o legumă care aparține familiei Polygonaceae. Tulpinile frunzelor, care cresc sub formă de rozetă, sunt comestibile și pot ajunge la o înălțime de până la 70 cm și se îngroașă până la aproximativ 5 cm Frunza mare, creață și rizomul subteran nu sunt comestibile. În tulpini, precum și în restul plantei, se găsește acid oxalic. Acest acid oferă legumei gustul său distinctiv acrișor și amărui. Cu toate acestea, rubarba este, de asemenea, dăunătoare pentru sănătate, motiv pentru care este fiartă înainte de a fi consumată. Soiurile de rubarbă se diferențiază prin culoarea roșie sau verde a cojii, prin interiorul tulpinilor, precum și prin frunze.


Proveniență

De unde provine rubarba?

Rubarba este o plantă de munte, originară din Caucaz (Asia). Aceasta s-a răspândit până în China centrală, Mongolia și Siberia. În China și în Rusia, se spune că rubarba are puteri vindecătoare, ceea ce o face deosebit de populară în aceste țări. Dar rubarba este apreciată și ca legumă gustoasă în țările din Europa Centrală și în America de Nord.


Sezon

Când este sezonul rubarbei?

Sezonul pentru rubarbă este relativ scurt și durează doar două luni. În funcție de soi, acesta variază puțin. Sezonul începe în martie și durează până în mai. Totuși, în funcție de soi, se poate extinde și în iunie.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită rubarba și cum se depozitează aceasta?

Rubarbă proaspătă în detaliu

Rubarba se poate folosi pentru gem, compot sau topping pentru prăjituri. De asemenea, poate fi transformată în chutney de rubarbă. Rubarba este o legumă proaspătă și perisabilă. Prin urmare, după cumpărare, trebuie consumată în termen de până la trei zile. Recomandare: păstrați leguma înfășurată într-un prosop umed la frigider. Se poate congela, dar tulpinile trebuie decojite și tăiate în prealabil în bucăți mici.


Rețete

Ce puteți găti cu rubarbă


Ingrediente

Ce conține rubarba

Rubarba este bogată în vitamina C, fibre și minerale, precum potasiu și fosfor. Gustul acrișor tipic provine de la acizii din fructe pe care îi conține, cum ar fi acidul malic, acidul citric și acidul oxalic. Decojirea și gătirea reduc conținutul de acid oxalic. Rubarba este considerată o plantă medicinală în China. 

Valori nutritive
 

kcal: 20 kcal

Carbohidrați: 1,36 g

Proteine: 0,6 g

Grăsimi: 0,14 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,03 mg

Vitamina B6: 0,04 mg

Vitamina C: 10 mg

Vitamina E: 0,25 mg

 

Minerale

 

Calciu: 66 mg

Fier: 0,35 mg

Potasiu: 287 mg

Magneziu: 11 mg

Sodiu: 2 mg