Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Țelina: o gustare proaspătă și crocantă

Țelina, la fel ca țelina de rădăcină și țelina de frunze, aparține familiei Apiaceae. Tulpinile cu frunze sunt cărnoase și puternice, dar tuberculii sunt foarte mici. Leguma este disponibilă în diferite culori, de la albicios la galben și până la verde intens. Culoarea nu schimbă cu nimic gustul. 

Informații utile

Țelina are următoarele proprietăți speciale 

Țelină proaspătă în detaliu

Țelina poate ajunge la o greutate de până la un kilogram. Prospețimea plantelor perene poate fi recunoscută prin verdele intens, iar tulpinile și frunzele nu trebuie să fie decolorate. Tulpinile trebuie să fie atât de proaspete încât să poată fi rupte. Dacă se îndoaie, înseamnă că nu mai sunt suficient de proaspete. Aroma țelinei este puțin mai blândă decât cea a țelinei de rădăcină, dar are totuși gustul picant caracteristic. În plus, țelina capătă acea aromă tipică de la uleiul esențial numit „Appiin” pe care îl conține.


Proveniență

De unde provine țelina?

Țelina este originară din regiunea mediteraneană. Țări precum Israel, Spania și Italia se află încă printre cele mai importante zone de cultivare a țelinei. În Egiptul Antic, florile și frunzele de țelină se foloseau ca plantă medicinală și pentru morminte. Se cultivă în principal în țările Benelux, Franța și Germania.


Sezon

Când este sezonul țelinei?

Sezonul țelinei este din mai până în noiembrie. 


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită țelina și cum se depozitează aceasta?

Țelină proaspătă în detaliu

Țelina este foarte versatilă. Poate fi savurată în supe, ca legumă crudă cu dipuri, ca legumă călită sau ca suc. De regulă, se consumă doar tulpinile. Cu toate acestea, și frunzele conțin ingrediente foarte sănătoase și pot fi folosite, de exemplu, pentru aromatizarea supelor și a sosurilor sau ca ierburi pentru îmbunătățirea mâncărurilor.

Cum se depozitează țelina

Țelina poate fi păstrată la frigider timp de până la două săptămâni. Ar trebui să fie depozitată într-o pungă din plastic în compartimentul de legume. Cel mai bine este să tăiați punga din plastic în două locuri, astfel încât să poată ieși condensul, iar țelina să rămână crocantă și proaspătă. De asemenea, aceasta se congelează foarte ușor porționată, atât gătită, cât și crudă. Poate fi păstrată la congelator timp de până la 12 luni.


Rețete

Ce puteți găti cu țelină


Ingrediente

Ce conține țelina

Leguma cu tulpini este foarte săracă în calorii și are valori nutritive benefice. Efectele sale sunt antioxidante și oferă protecție pentru celulele organismului. De asemenea, are un efect detoxifiant și vindecător și este și gustoasă. Datorită conținutului său ridicat de potasiu, țelina are și un efect diuretic. 

Valori nutritive
 

kcal: 15 kcal

Carbohidrați: 2,2 g

Proteine: 1,2 g

Grăsimi: 0,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 118 µg

Vitamina B1: 0,05 mg

Vitamina B2: 0,08 mg

Vitamina B6: 0,09 mg

Vitamina C: 7 mg

Vitamina E: 0,2 mg

 

Minerale

 

Calciu: 80 mg

Fier: 0,2 mg

Potasiu: 344 mg

Magneziu: 12 mg

Sodiu: 132 mg